środa, 28 maja 2014

Toskania w lipcu!!! Nasz kulinarno - artystyczny wyjazd!!!


Toskania w Lipcu
z  The Perfect Day

22.07 - 29.07.2014 
Bella Toscany
Tutaj się zatrzymamy
To miesiąc słońca, które świeci równie mocno jak pachną toskańskie zioła i kwiaty, to miesiąc słodyczy, dojrzewających melonów, arbuzów i fig z Carmignano, to miesiąc pod znakiem wina, w którym najlepiej smakuje kieliszek zimnej vernacci czy sprtiz na Piazza Repubblica, to miesiąc gwiazd, które świecą najjaśniej zamieniając sklepienie niebios w wielką galerię lampionów nad niekończącą się wieczorną biesiadą, to miesiąc stołów zastawionych specjałami lokalnych mistrzów, graniem cykad ukrywających się w piniach i gelsomino - zapewniam że chcesz tam być z nami.


wtorek, 27 maja 2014

Kolacja w Ziemi Obiecanej




restauracja Anatewka
Anatewka, Manufaktura 







Kiedy słyszę: "Czy pan schodzi"
To już wiem, że jestem w Łodzi. 

– pisał w znanej fraszce mój ulubiony Jan Sztaudynger.   I choć na Piotrkowskiej nie ma już tramwajów z podestami, z których się niegdyś „schodziło”, to zawsze można wpaść do klimatycznej restauracji Anatewka w Manufakturze, napić się wina na antresoli, a potem schodzić "alla maniera" łódzka. Ale najpierw zjeść coś trzeba kochani, zjeść, bo kuchnia grzechu warta! 








Anatewka


Jak na serce Ziemi Obiecanej przystało, w Anatewce dominuje kuchnia żydowska, a

poniedziałek, 26 maja 2014

Chłodnik na upalny Dzień Mamy


Wszystkim mamusiom życzę dziś miłości, pogody ducha, cierpliwości, przyjaźni i żeby ktoś zawsze podał chłodnik w upalny dzień... i kompot ze "szklanek", najlepszy... 




Chłodnik mamy 

piątek, 23 maja 2014

Sałatka mimosa, z cukinią i szpinakiem





Wreszcie przyszedł do nas maj, najpiękniejszy miesiąc w roku jak twierdzą niektórzy, miesiąc zakochanych jak przekonują inni, tak czy siak bezdyskusyjnie kolorowy i pachnący, bo przecież pachnie nie tylko Saska Kępa, ale i Tumskie Wzgórze i Cholerka, wszystko dookoła, głogi, bzy i

poniedziałek, 19 maja 2014

Gnudi z pokrzywą i szpinakiem





Smak gnudi, rustykalnych kluseczek z domowej ricotty owczej i szpinaku, przygotowanych gdzieś w toskańskich Apeninach, trudno powtórzyć nad Wisłą…

środa, 14 maja 2014

Nasz kulinarno - artystyczny wyjazd do Toskanii



Wybaczcie kochani nieobecność ale właśnie, przed chwilą, przed kilkoma dniami, a już tak dawno, wróciliśmy z kulinarno - artystycznego wyjazdu  The Perfect Day  do kwitnącej Toskanii. Wrażeń i smaków co nie miara…

Pierwsza kolacja. Główny gość: lokalne warzywa sezonowe
 Drugi gość: pyszne prosciutto w towarzystwie szparagów i spumante
i jeszcze krucha perliczka nadziewana orzeszkami pinii 
01 09 10