wtorek, 29 lipca 2014

Puree z bobu i gwiazda Michelin


Puree z bobu z dodatkiem sezonowych warzyw 

Bób Apulii
Nie tylko Polska bobem stoi, ale co Was pewnie nieco zadziwi i słoneczna Apulia. Otóż na tej ziemi prastarych cywilizacji bób ("le fave") był od zawsze tradycyjnym składnikiem kuchni, którym najwyraźniej uzupełniano proteiny, poprawiano samopoczucie i odrobinę ryzykowano…

wtorek, 22 lipca 2014

Apulia, obwarzanki i kapar


Magia Apulii

Od kiedy wróciłam z Apulii nie mogę o niej zapomnieć; wciąż mam przed oczami niekończący się bezkres liczących setki lat oliwnych gajów, gliniastej, czerwonej ziemi, bajkowych, przypominających pojazdy kosmiczne, kamiennych trulli, turkusowego morza na horyzoncie, śnieżnobiałych miasteczek wspinających się na wzgórza pełne słońca, wina, owoców, warzyw, domowego makaronu - orecchiette i obwarzanków zwanych friselle.

Trullo w którym gościł The Perfect Day 

niedziela, 6 lipca 2014

Chrupiące kwiaty cukinii i dyni


Smażone kwiaty cukinii i dyni 

Pachną kwiaty, aromaty,..
Gdzieś w oddali słońce pali,
Cukierasy, ananasy,
Góry lasy, hejże, hej….**

kwiat męczennicy
Kwiat passiflory


01 09 10