czwartek, 26 listopada 2015

Najładniejsze ciasto jabłkowe



Dzisiaj propozycja na najładniejszą szarlotkę -  w moim prywatnym rankingu oczywiście. Na cieście francuskim, z dżemem i kawałkami jabłka - tak smaczna że aż uzależniająca, a jej wygląd poprawi
Wam humor w ten ponury czwartek. Dodatkowo jest ekspresowo w wykonaniu. Zobaczcie sami.





W ostatni czwartek listopada przypada amerykańskie Thanksgiving czyli Święto Dziękczynienia. O tej tradycji już pisałam w poście o pysznym indyku z jabłkami i kasztanami, do którego zachęcam zajrzeć : Najlepszy indyk z jabłkami i kasztanami na ThanksgivingThanksgiving, kulinarnie rzecz ujmując, to nie tylko Turkey Day czyli dzień indyka - to też dzień ciast, przeróżnych pie.



W szczególności dyniowych - jak pumpkin pie (pumpkin pie przepis), z orzeszków pekan oraz ze słodkich ziemniaków, nie zapominając oczywiście o amerykańskim klasyku czyli apple pie - szarlotce. Padło dzisiaj więc na szarlotkę - chodź dość nietypową bo na cieście francuskim, za to bardzo apetyczną i urokliwą. Zapraszam.





Urokliwa szarlotka

Przepis

Składniki:

200 g ciasta francuskiego kupnego - bardzo dobrej jakości (zwróćcie uwagę czy jest zrobione na bazie masła) lub robionego w domu - przepis wraz z filmikiem wkrótce

5 łyżek dżemu jabłkowego - u mniej najlepszy dżem jabłkowy mojej mamy

3 jabłka umyte i osuszone

sok z jednej cytryny

 syrop klonowy

masło w temperaturze pokojowej


Wykonanie:


Formę na tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, ciasto francuskie rozwałkowujemy na okrąg ok. 3 mn grubości i średnicy ok. 35 cm, tak żeby spokojnie można było wyłożyć formę i żeby brzegi ciasta wystawały ponad nią. Przekładamy ciasto do formy, brzegi można lekko powałkować tak jak w przypadku ciasta kruchego, po czym wstawiamy je do lodówki na 30 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, wyjmujemy ciasto, nakuwamy je widelcem i wstawiamy do pieca na 25 min.
W tym czasie jabłka przecinamy na pół, odcinamy gniazda nasienne i kroimy połówki cieniutko w poprzek, polewamy je sokiem z cytryny.


Ciasto wyjmujemy z pieca - niech chwilę ostygnie, następnie rozkładamy na jego spodzie dżem jabłkowy.




Następnie układamy na dżemie kawałki jabłka (jak łuski) obok siebie do około i tak dodajemy kolejne warstwy.


Kropimy syropem klonowym i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Gotowe - smakuje pysznie jeszcze ciepłe z gałką lodów.

Tak więc, zjedzmy dzisiaj szarlotkę, napijmy się wina i podziękujmy za wszystko co dobre i piękne w życiu!!!








Więcej o Thanksgiving+ przepis na indyka z kasztanami i jabłkami znajdziecie poniżej:


Przepis na indyka z jabłkami i kasztanami oraz słodkie ziemniaki z orzechami makadamia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10