Trzy odsłony super prostych i pysznych
kaparowych przystawek.
Już pisałam o tym, że kapary
to dla mnie apulijska love story. Jak pokazał ostatnio Janek Kuroń,
zwięźle
i apetycznie zresztą, na warsztatach kuchni żydowskiej w ramach Warszawy Singera, to też
Izrael i zaskakujące połączenia smakowe (arbuz + kapary – przepis poniżej). A więc
kochani jedzmy kapary, które smakują jak morze, jak lato w pełni... Najlepiej te konserwowane w soli bez dodatkowych
substancji chemicznych.
Zobaczcie jakie to
proste! (bo komu chce się w lato stać nad garami?)
Grillowane papryki z kaparami
Składniki:
5 papryk
oliwa
3 ząbki czosnku ( zgniecione )
kapary
garść pietruszki (umytej i posiekanej)
sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 220 C (duży grill).
Papryki myjemy, przecinamy na pół i jeszcze na pół, wycinamy gniazda nasienne, wkładamy do nagrzanego piekarnika skórką do góry. Zostawiamy na ok 10 min, aż skórka zacznie czarnieć i odchodzić od papryki. Wyjmujemy i wkładamy to torebki, zostawiamy na chwilę. Skórka powinna się przyczepić do torebki, wtedy potrząsamy i w ten sposób obieramy paprykę.
Układamy na talerzu (można przeciąć na jeszcze mniejsze kawałki), rozsmarowujemy zgnieciony czosnek, kropimy porządnie oliwą, sypiemy kaparami i pietruszką.
Arbuz + feta + kapar
Arbuz+feta+kapar |
Składniki:
350 g arbuza
250 g sera feta
kapary
Wykonanie:
Arbuza i fetę kroimy na małe prostokąty (ser na bardziej płaskie).
Układamy fetę na arbuzie, a kapary na fetę. Spinamy wykałaczką.
Bruschetta al modo mio
Składniki:
dobra mozzarella ( 125 g )
ok. 5 kromek chleba (który najbardziej lubicie używać do grzanek)
ząbek czosnku
oliwa
5 filecików Anchovies
kapary
rukola
sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 C ( grill ) lub używamy patelni grillowej.
Kromki chleba układamy na kratce, grillujemy po kilka minut z obu stron.
Gdy będą już chrupiące na dole smarujemy je czosnkiem, a na górze kropimy delikatnie oliwą i układamy plasterki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min, aż ser zacznie się topić.
Na talerzykach układamy rukolę.
Wyjmujemy grzanki, układamy po fileciku ryby i sypiemy kaparami. Możemy dodatkowo zmielić trochę pieprzu i posypać grzankę bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz