piątek, 22 sierpnia 2014

Tapioka,Chia, Matcha - idealne na śniadanie



Te trzy super foods na sierpniowe śniadanie zapewnią Wam Kochani i lekki posiłek, i spory ładunek energii, i dodatkowo sekretną broń w walce z przeciwnościami losu: wczesnym wstawaniem, stresem, niskim ciśnieniem, czy humorzastymi szefami. Zdradzam więc całkiem bezpłatnie i bez żalu - jak zacząć dzień z uśmiechem (przynajmniej przez pierwsze dnia kwadranse).
Na zdrowie!

 1) Tapioka

Pudding z tapioki z musem ananasowym 

Przezroczyste i miękkie kuleczki tapioki przeżyły światowy renesans, gdy stały się częścią
spektakularnych kreacji kulinarnych wielkiego szefa kuchni  Ferrana Adrii – W Wielkiej Brytanii pudding z tapioki to absolutna klasyka i norma, nawet na szkolnych stołówkach. Właśnie na wyspach, ze sprowadzonej przez Portugalczyków mąki zrobionej z brazylijskiej bulwy kassawy (znanej u nas jako maniok jadalny), którą ściera się, potem czeka aż zacznie fermentować i wreszcie suszy, zrobiono kuleczki tapioki. Do skrobi z manioku wystarczy dodać wodę aby wyrobić kuleczki, które po wyschnięciu przypominają do złudzenia białe perełki. Naturalnie my idziemy na skróty - tym bardziej, że nie łatwo o bulwę z Brazylii - więc kupujemy „kulki” w sklepie i gotujemy. Co ciekawe po gotowaniu nasze kulki - zmieniają zupełnie kolor i strukturę: teraz wyglądają trochę jak kawior, trochę jak morski specjał, jednym słowem działają na zmysły. Nic dziwnego że właściciel El bulli, zdobywca 3 gwiazdek Michelina zdecydował się urozmaicić nimi swoje potrawy. Zastanawiające, że tapiokę kupimy dziś tylko w sklepach ze zdrową żywnością, a jeszcze nie tak dawno w mrocznych skądinąd czasach peerlu można było ją dostać w normalnych sklepach. W każdym razie tapioka jest bardzo lekka, bogata w węglowodany i żelazo, idealna dla dzieci, wspaniała dla dorosłych, polecana dla alergików i stosujących dietę jednym słowem dla wszystkich! Wprawdzie trzeba pamiętać aby zostawić ją zamoczoną na całą noc, ale w zamian gdy ugotujemy ją w mleku uzyskamy konsystencję pięknego puddingu, co moim skromnym zdaniem jest jednym z siedmiu kulinarnych cudów świata.

Kokosowy pudding z tapioki z musem z ananasa

Składniki:

150 g tapioki zamoczonej w 300 ml wody i pozostawionej na noc
3 szklanki mleka ( lub szklanka mleka i puszka mleczka kokosowego)
2 łyżki wiórek kokosowych
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki syropu z agawy/ miodu/ syropu klonowego ewentualnie brązowego cukru

Na mus:

Pół ananasa obranego i pociętego na kawałki
2 łyżki syropu z agawy/ miodu/ syropu klonowego ewentualnie brązowego cukru
ok. 2 łyżki jogurtu greckiego

Do garnka wlewamy mleko, syrop z agawy, wiórki kokosowe i namoczoną tapiokę.
Gotujemy 20 minut, aż uzyskamy konsystencję puddingu, przelewamy do czterech miseczek, odstawiamy, aż zgęstnieje.
W misce blendujemy ananasa, jogurt, agawę. Polewamy musem pudding.
Najlepiej odzielnie przechowywać mus i pudding w lodówce. Wytrzyma do trzech dni.

2) Chia, czyli szałwia hiszpańska

Koktajl z chia, mango i bananem 
Jej ziarenka przypominają siemię lniane (tylko trochę mniejsze i bardziej delikatne). Są wyjątkowo bogate w proteiny, kwasy omega 3, fosfor, magnez, wapń i witaminę C. Ale przede wszystkim posiadają wszystkie potrzebne do życia aminokwasy ( podobnie jak quinoa), więc miłośnicy zdrowej diety cenią chia niezwykle, oraz serwują często i gęsto w swoim urozmaiconym menu. Szczególnie popularne są w koktajlach, ponieważ zamoczone uzyskują konsystencję galeretowatą i można zagęszczać nimi owocowe napoje. Wyznam Wam szczerze, że osobiście nie robię już koktajlowych miksów śniadaniowych bez tych nasion. Nasiona chia dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Koktajl z Chia

Składniki:

2 łyżki nasion Chia
2 łyżki płatków jaglanych
zalewamy 200 ml. gorącej wody i odstawiamy na noc 
(lub można ugotować rano ok. 4 min w małym garnuszku)
1 mango
1 banan
100 g migdałów
ok. 2 łyżki jogurtu

Nasiąknięte nasiona i płatki blendujemy z owocami, jogurtem i migdałami
Gotowe!


3) Matcha
Koktajl z herbaty matcha, banana i gruszki
Sproszkowana herbata matcha, która powstaje z wysuszonych liści zielonej herbaty, poza tym, że ma piękny kolor przy którym miło zacząć dzień, to jeszcze pobudza niczym kawa, ma antyoksydanty, sprawdza się w profilaktyce raka, a jakby tego było mało - można ją bardzo smacznie łączyć z owocami. A więc zielony, owocowy, zdrowy dopalacz – znakomity na rano.

Zielony Matcha koktajl

Składniki:

1 łyżka herbaty matcha
1 banan
1 gruszka (obrana, z wyjętym gniazdem nasiennym, pokrojona na kawałki)
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka miodu

W filiżance zalewamy herbatę wrzątkiem, czekamy aż się rozpuści i schłodzi.
Do miski wlewamy jogurt, herbatę, owoce, blendujemy.
Gotowe!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10