środa, 6 sierpnia 2014

Kulinarno - morska wyprawa do boskiej Apulii z The Perfect Day!



Magiczna Apulia 


1-8.10
z



Tym razem The Perfect Day zabierze Was na malownicze i rustykalne południe Włoch, dotrzemy do samego obcasa „buta Apenińskiego” – krainę czterystuletnich gajów oliwnych, które rozciągają się na gliniastej urodzajnej ziemi od wybrzeża Morza Adriatyckiego po Morza Jońskie. To ziemia białych miasteczek, małych kamiennych  trulli – spiczastych domków budowanych  tylko  w tej części Włoch wśród których będziemy spacerować- 


To ziemia pięknych Masseri – wiejskich willi-winnic  z miodowego piaskowca - w jednej z nich zamieszkamy - i  także świetnego czerwonego wina z miejscowych szczepów apulijskich jak Sussinello, Negramaro  czy Primitivo, z którymi zawrzemy bliższa znajomość w jednej z najbardziej urokliwych Masserii w Apulii gdzie oprócz winiarskich tajemnic zjemy też znakomity typowo apulijski posiłek 


A przecież już starożytni sprowadzali winogrona z Apulii, uważając ten region za prawdziwy rajski ogród z którego czerpali zresztą garściami i nie tylko winogrona- również te bardzo smaczne deserowe- ale także  inne owoce, warzywa i zboże!








Tak proszę państwa - to region, który słynie ze znakomitych potraw -  spichlerz Włoch, gdzie można skosztować wszelkiej maści wypieków takich jak puccia, czy najlepsza pizza drożdżowa  i makaronu - najbardziej znanych uszek - orecchiette –ręczną produkcję tego przysmaku podpatrzymy.
To także ziemia świeżej mozzarelli i sera burrata, które rozpływa się w ustach … spróbujemy je jeszcze ciepłe w jednym z najlepszych gospodarstw apulijskich, gdzie czeka na nas również pokaz produkcji tych znanych serów w których gwarantuję - zakochacie się bez pamięci!





I te owoce morza!! Piękne wybrzeże Apulii to nie tylko parki naturalne, krystalicznie czysta woda, bizantyjskie groty które będziemy podziewać ale też bajkowe miasteczka na skałach gdzie podają najlepsze ryby we Włoszech. Zwiedzimy te obłędnie piękne stare centra, zbudowane na klifach skalnych i znajdujące się tam z restauracje. W takiej właśnie rodzinnej knajpce prowadzanej przez dwóch braci, spróbujemy wyśmienitych morskich regionalnych specjałów!

To nie wszystko – nauczymy się gotować w szkole kulinarnej założonej przez chefa kuchni którego a raczej której restauracja która utrzymuję gwiazdkę Michelina od 20 lat!!! Niesamowite doświadczanie w poznaniu kuchni Apulii u jednych  z najlepszych kulinarnych specjalistów południa!




Nie tylko  kulinariami człek żyje więc i Sztuka będzie nam towarzyszyć na każdym kroku, wszak miasto Brindisi stanowiło kiedyś koniec starożytnej via Appia, a  cały region Apulii z portami od wpływów Bizancjum Greków i Rzymian to miks kulturowy po najpiękniejsza miasta takie jak Lecce które całe wybudowane z miodowego piaskowca stanowi absolutną perłę południa 





Plan
Magiczna Apulia 1 – 8 październik 2014

1 październik - środa
przylot do Bari; kolacja w Bari; dojazd do hotelu

2 październik’ Gotujemy z gwiazdą Michelin
Zwiedzanie Ceglie Messapica, gdzie będziemy podziwiać rustykalną
produkcję tradycyjnych migdałowych ciasteczek – biscotti di ceglie –
sekretny przepis u 80 – letniej mistrzyni fachu; lunch w Ceglie
Messapica; szkoła gotowania z gwiazdą Michelin***

3 październik’ Świeża burrata i morze
Pokaz produkcji świeżej mozzarelli i buraty w lokalnym gospodarstwie,
które słynie z mlecznych wyrobów; lunch złożony ze świeżych serów I
wina; spacer I kąpiel w parku naturalnym – Torre Guaceto; kolacja w
Ceglie + nauka dopasowywania wina z Apulii do loklnych dań

4 październik’ Ziemia trullo
Odpoczynek na basenie; lunch Martina Franca – produkcja sławnego
capocollo ( presidium Slow Food ) z degustacją; zwiedzimy centrum
apulijskie ziemię Murghe – jedyne miejsce gdzie małe bajkowe trulla
tworzą całe miasta; kolacja w restauracji w trullo

5 październik’ Miasteczko na skale
Zwiedzanie nadmorskiego miasteczka zbudowanego na klifie skalnym;
lunch z owoców morza w wyśmienitej rodzinnej tratorii; najlepsze lody
na południu; przejazd łódką i zwiedzanie pięknych apulijskich grót
morskich; rustykalna kolacja – pokaz produkcji foccaccia

6 październik’ Perła Apulii - Lecce
Zwiedzimy jedno z najpiękniejszych miast południa, miasto z
miodowego kamienia; napijemy się tradycyjnej caffe lecesse; zjemy
tradycyjną puccię na lunch, zwiedzimy wybitną masserię wraz z
degustacją i jedzeniem

7 październik’ Grottaglie i ceramika
Grottaglie + museum ceramiki; pokaz produkcji ceramiki u wybitnej
artystki; Primitivo di Manduria – degustacja najbardziej znanego szczepu
w Apulii, kolacja pożegnalna

8 październik’ Lot powrotny
wylot do Warszawy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10