niedziela, 6 lipca 2014

Chrupiące kwiaty cukinii i dyni


Smażone kwiaty cukinii i dyni 

Pachną kwiaty, aromaty,..
Gdzieś w oddali słońce pali,
Cukierasy, ananasy,
Góry lasy, hejże, hej….**

kwiat męczennicy
Kwiat passiflory




Bella Toscany
Toskania

W Toskanii jest teraz sielsko - anielsko, pachnie pięknie, ptaki śpiewają, jaskrawe kolory dookoła.  Po długim spacerze przez najbardziej chyba malownicze wzgórza świata, z uroczymi kościołami, kamiennymi wieżami i małymi miasteczkami, gdzie z lewej rozciągał się widok na Florencję, a z prawej na Apeniny i lasy dzikie, naszedł nas głód ogromny. I co będzie lepsze niż chrupiące kwiaty cukinii, świeżo zerwane, które to żarłoczny jeleń łaskawie pozostawił nam, sam zadowalając się warzywami i figami.

A na deser zamiast ananasa soczysty melon tak słodki, że aż zaśpiewać można rzewnie niczym Moniek Przepiórko, a potem już tylko śnić o różach i burzach i włoskich dzikich ogrodach...




Toskania

Smażone kwiaty cukinii/dyni 

Kwiaty cukinii, dyni

Składniki:

Na ciasto:
1 łyżka skrobi kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej 
3 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki semioliny z grano duro  (można zmielić kuskus, który też jest z grano duro )
ok. szklanka wody  (dodać tyle, żeby ciasto miało dość płynną konsystencję)
sól


Dodatkowo:

miska wypełniona mąką pszenną z łyżeczką soli do obtaczania kwiatów

ok 20 kwiatów cukinii/dyni umytych i osuszonych 


1l oleju arachidowego 



Wykonanie:



W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do 180 C.


Z podanych składników zrobić płynne ciasto ( jak na naleśniki).

Kwiaty obtoczyć najpierw w mące, potem w cieście i wrzucać (po 3 - 4 naraz), aż zrobią się złote (ok 3 min).
Wyjmować na papier ręcznikowy.
Podawać z sałatką.

Pycha!!!


**
Moniek przepiórko  tekst Mieczysław Mięsne


I Moniek Przepiórko rzecz jasna:

(jedyne wykonanie które udało mi znaleźć A.K. Osior i Daniel Saulski)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10