Pachną kwiaty, aromaty,..
Gdzieś w oddali słońce pali,
Cukierasy, ananasy,
Góry lasy, hejże, hej….**
W Toskanii jest teraz sielsko - anielsko, pachnie pięknie, ptaki śpiewają, jaskrawe kolory dookoła. Po długim spacerze przez najbardziej chyba malownicze wzgórza świata, z uroczymi kościołami, kamiennymi wieżami i małymi miasteczkami, gdzie z lewej rozciągał się widok na Florencję, a z prawej na Apeniny i lasy dzikie, naszedł nas głód ogromny. I co będzie lepsze niż chrupiące kwiaty cukinii, świeżo zerwane, które to żarłoczny jeleń łaskawie pozostawił nam, sam zadowalając się warzywami i figami.
A na deser zamiast ananasa soczysty melon tak słodki, że aż zaśpiewać można rzewnie niczym Moniek Przepiórko, a potem już tylko śnić o różach i burzach i włoskich dzikich ogrodach...
1 łyżka skrobi kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki semioliny z grano duro (można zmielić kuskus, który też jest z grano duro )
ok. szklanka wody (dodać tyle, żeby ciasto miało dość płynną konsystencję)
sól
Dodatkowo:
miska wypełniona mąką pszenną z łyżeczką soli do obtaczania kwiatów
ok 20 kwiatów cukinii/dyni umytych i osuszonych
1l oleju arachidowego
Wykonanie:
W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do 180 C.
Z podanych składników zrobić płynne ciasto ( jak na naleśniki).
Kwiaty obtoczyć najpierw w mące, potem w cieście i wrzucać (po 3 - 4 naraz), aż zrobią się złote (ok 3 min).
Wyjmować na papier ręcznikowy.
Podawać z sałatką.
Pycha!!!
**
Moniek przepiórko tekst Mieczysław Mięsne
I Moniek Przepiórko rzecz jasna:
(jedyne wykonanie które udało mi znaleźć A.K. Osior i Daniel Saulski)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz