sobota, 7 grudnia 2013

Black Fish Burger



black burger

Moda na hamburgery w barach w stolicy rośnie i rośnie. Burger Bar, WarBurger, Bobby Burger i wiele innych miejsc serwujących amerykański przysmak pękają w szwach. 

Śmieszne, że w naszym mroźnym kraju bułka z mięsem dopiero teraz robi taką furorę. Może to za sprawą wołowiny dobrej jakości, o którą tak ciężko, a może decydowało umiłowanie do mielonych?

Za oceanem gdzie hamburger, frytki i piwo to chyba najbardziej powszechny zestaw jedzeniowy, powstał ostatnio nowy trend kulinarny, moda na Czarne Hamburgery. I bynajmniej nie chodzi o spalone bułki (całe szczęście). Australijski chef roku, Sean Connolly, tłumacząc że burgery to najbardziej popularne danie zamawiane z menu, otworzył swój nowy burger bar w Sydney, o zabawnej skądinąd nazwie Parlour Burger, czyli coś jakby Salon Burgerów. Właściwie otworzył całą sieć barów. Tam to dopiero możemy mówić o wysokiej jakości wołowinie… W każdym razie, gwiazdą menu pana Connolly jest hamburger Black Widow, czyli „Czarna Wdowa”, gdzie bułka wygląda zupełnie jak kawałek węgla, zresztą z dodatkiem węgla (roślinnego) jest robiona. Przełożony zielonym awokado wygląda malowniczo, jak smakuje nie wiem, pewnie kiedyś sprawdzę. A właściwie już trochę, choć nieco inaczej, poeksperymentowałam. W ciemny, zimny i wietrzny piątek zrobiłam bowiem czarnego burgera. Kolor bułki uzyskałam dzięki atramentowi z kałamarnicy (wynik naprawdę robi wrażenie!), a że piątek, to rybka, lin i karp konkretnie, posłużyły mi za dodatek, a jaki efekt zobaczcie sami. Przedstawiam państwu: Black Fish Burger vel Czarna Łuska Burger.
Jeżeli nie jecie ryb, tu jest przepis na mój wege burger z cieciorki.

rybny burger
Black fish burger
Nie przerażajcie się atramentem z kałamarnicy! Bardzo fajnie się z nim pracuje. Ja kupiłam swój w warszawskim sklepie La Maree, kosztuję ok. 3 zł za saszetkę. Można też zamówić większą ilość przez internet.



Ciasto po dodaniu atramentu z kałamarnicy


Black Fish burger z majonezem estragonowym i sosem szpinakowym
Na 4 osoby 

Składniki:

4 czarne bułki (niżej)
4 burgery rybne (niżej)
sałata 
sos szpinakowo - majonezowy (niżej)
majonez z estragonem i szczypiorkiem (niżej)
1 limonka
sos pomidorowo - paprykowy przepis tutaj


Uformowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia 

Czarne bułki
Przepis na 7 dużych bułek 

Składniki:

szklanka mleka
100 g masła
łyżka cukru + łyżeczka cukru
25 g drożdży  w temp. pokojowej
pół szklanki wody
200 g mąki pszennej
250 g mąki razowej
jajko w temp. pokojowej
3 - 4 saszetki atramentu z kałamarnicy
sól
czarny sezam

Wykonanie:

Przesyp mąkę do dużej miski, dodaj łyżeczkę soli.
Włóż drożdże do kubka.
Na małym ogniu podgrzej mleko, gdy będzie letnie przelej jedną łyżkę do kubka z drożdżami, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min.

Do mleka w rondelku dodaj masło, resztę cukru i gotuj na małym ogniu, aż masło się rozpuści, po czym dodaj pół szklanki wody.
Wlej letnie mleko z masłem do mąki, dodaj drożdże, dodaj jajko i atrament, a następnie zacznij ugniatać.

Po dodaniu atramentu szybko zyskuje kolor:)  Nie brudzi rąk... ( not )
Przykryj ściereczką i odstaw na 1h w bardzo ciepłe miejsce.

Wyrośnięte czarne ciasto

Po godzinie uformuj z ciasta bułki ( 7 większych lub 9 mniejszych ), posyp sezamem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 30 C na pół godzinyPo pół godzinie zwiększ temperaturę do 200 C i piecz przez 20 min. Pozwól niech ostygną przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjmij z piekarnika i połóż na kratce.


Fish burger
Przepis na 4 burgery 

Składniki:

2 liny, 2 karpie, obgotowane ok. 10 min po czym obrane z ości i skóry
5 ziemniaków obranych i ugotowanych
pół cebuli
sok wyciśnięty z połowy limonki
garść posiekanej pietruszki
garść koperku
sos Worcester
papryka w proszku
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
W blenderze zmiksuj ryby, cebulę, pietruszkę, koper, sos Worcester,
paprykę w proszku, sól, pieprz i sok z limonki. Dodaj puree z ziemniaków i uformuj kotleciki.
Rozgrzej oliwę na patelni, możesz obtoczyć burgery w bułce tartej, ale nie jest to konieczne, niech się smażą po 10 min z każdej strony.



Dodatki:

Domowy majonez
( którego nauczyłam się robić z przepisu M. Roux)

Składniki:

2 żółtka w domowej temperaturze ( b. ważne )
250 ml oleju arachidowego
łyżka musztardy dijon
sól, pieprz
2 łyżki octu z białego wina

Domowy majonez z estragonem i szczypiorkiem 

Wykonanie:

Do miseczki włożyć żółtka, musztardę, dodać pieprz świeżo zmielony, sól.

Blenderem z końcówką trzepaczki zacząć ubijać żółtka na małej mocy, gdy zmienią trochę kolor w stronę białego, powoli dolewaj olej, małą stróżką, nie przestając mieszać. Zwiększ obroty. Gdy konsystencja będzie już gęsta i jeszcze bardziej biaława dodaj powoli ocet. Nie przestawaj ani na chwilę mieszać. Gdy masa wchłonie tłuszcz i będzie wyglądać, jak na majonez przystało znaczy, że jest gotowy.

Majonez estragonowy

Składniki:

200 g majonezu
łyżka suszonego estragonu
posiekany szczypiorek
łyżeczka soku z limonki

Wszystko wymieszać

Sos szpinakowo - majonezowy

Składniki:

100 g mrożonego szpinaku
(rozgrzej 2 łyżki oliwy w rondelku, wrzuć szpinak  na 12 min. Wymieszaj, po 2 min. dodaj pół szklanki wody, pieprz, sól. Zostaw na średnim ogniu aż będzie gotowy.)
ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
oliwa, pieprz

Zblenduj szpinak z czosnkiem i majonezem, dopraw.

Złóż Fish burgera!

Na bułce ułóż sałatę, posmaruj sosem szpinakowym, położ burgera rybnego, dodaj majonez estragonowy.

Obok podaj sos pomidorowo - paprykowy zamiast ketchupu. Udekoruj sałatą i limonką.
Posyp wszystko czarnym sezamem dla ozdoby.




Smacznego:)


Czarna bułka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10