Moda na hamburgery w barach w stolicy rośnie i
rośnie. Burger Bar,
WarBurger, Bobby Burger i wiele innych miejsc serwujących amerykański
przysmak pękają w szwach.
Śmieszne, że w naszym mroźnym kraju bułka z
mięsem dopiero teraz robi taką furorę. Może to za sprawą wołowiny dobrej
jakości, o którą tak ciężko, a może decydowało umiłowanie do mielonych?
Za oceanem gdzie hamburger, frytki i piwo to chyba najbardziej
powszechny zestaw jedzeniowy, powstał ostatnio nowy trend kulinarny, moda na
Czarne Hamburgery. I bynajmniej nie chodzi o spalone bułki (całe szczęście). Australijski chef roku, Sean Connolly, tłumacząc że burgery to najbardziej popularne danie zamawiane z menu, otworzył swój
nowy burger bar w Sydney, o zabawnej skądinąd nazwie Parlour Burger,
czyli coś jakby Salon Burgerów. Właściwie otworzył całą sieć barów. Tam to
dopiero możemy mówić o wysokiej jakości wołowinie… W każdym razie, gwiazdą menu pana Connolly jest hamburger Black Widow,
czyli „Czarna Wdowa”, gdzie bułka wygląda zupełnie jak kawałek węgla, zresztą z
dodatkiem węgla (roślinnego) jest robiona. Przełożony zielonym awokado wygląda malowniczo,
jak smakuje nie wiem, pewnie kiedyś sprawdzę.
A właściwie już trochę, choć nieco inaczej, poeksperymentowałam. W ciemny, zimny i wietrzny piątek zrobiłam bowiem czarnego burgera.
Kolor bułki uzyskałam dzięki atramentowi z kałamarnicy (wynik naprawdę robi
wrażenie!), a że piątek, to rybka, lin i karp konkretnie, posłużyły mi za
dodatek, a jaki efekt zobaczcie sami.
Przedstawiam państwu: Black Fish Burger vel Czarna Łuska Burger.
Black fish burger |
Nie przerażajcie się atramentem z kałamarnicy! Bardzo fajnie się z nim pracuje. Ja kupiłam swój w warszawskim sklepie La Maree, kosztuję ok. 3 zł za saszetkę. Można też zamówić większą ilość przez internet.
Ciasto po dodaniu atramentu z kałamarnicy |
Black Fish burger z majonezem estragonowym i sosem szpinakowym
Na 4 osoby
Składniki:
4 czarne bułki (niżej)
4 burgery rybne (niżej)
sałata
sos szpinakowo - majonezowy (niżej)
majonez z estragonem i szczypiorkiem (niżej)
1 limonka
sos pomidorowo - paprykowy przepis tutaj
Uformowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia |
Czarne bułki
Przepis na 7 dużych bułek
Składniki:
szklanka mleka
100 g masła
łyżka cukru +
łyżeczka cukru
25 g drożdży
w temp. pokojowej
pół szklanki
wody
200 g mąki
pszennej
250 g mąki razowej
jajko w temp.
pokojowej
3 - 4 saszetki
atramentu z kałamarnicy
sól
czarny sezam
Wykonanie:
Przesyp mąkę do
dużej miski, dodaj łyżeczkę soli.
Włóż drożdże do
kubka.
Na małym ogniu
podgrzej mleko, gdy będzie letnie przelej jedną łyżkę do kubka z drożdżami, dodaj łyżkę
cukru, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min.
Do mleka w
rondelku dodaj masło, resztę cukru i gotuj na małym ogniu, aż masło się rozpuści, po czym dodaj pół szklanki wody.
Wlej letnie
mleko z masłem do mąki, dodaj drożdże, dodaj jajko i atrament, a następnie zacznij ugniatać.
Po dodaniu atramentu szybko zyskuje kolor:) Nie brudzi rąk... ( not ) |
Przykryj
ściereczką i odstaw na 1h w bardzo ciepłe miejsce.
Wyrośnięte czarne ciasto |
Po godzinie
uformuj z ciasta bułki ( 7 większych lub 9 mniejszych ), posyp sezamem i
włóż do piekarnika rozgrzanego do 30 C na pół godziny. Po pół godzinie
zwiększ temperaturę do 200 C i piecz przez 20 min.
Pozwól niech
ostygną przy otwartych drzwiczkach,
a potem wyjmij z piekarnika i połóż na kratce.
Fish burger
Przepis na 4 burgery
Składniki:
2 liny, 2 karpie, obgotowane ok. 10 min po czym obrane z ości i skóry
5 ziemniaków obranych i ugotowanych
pół cebuli
sok wyciśnięty z połowy limonki
garść posiekanej pietruszki
garść koperku
sos Worcester
papryka w proszku
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki
przeciśnij przez praskę.
W blenderze
zmiksuj ryby, cebulę, pietruszkę, koper, sos Worcester,
paprykę w proszku, sól,
pieprz i sok z limonki. Dodaj puree z ziemniaków i uformuj kotleciki.
Rozgrzej oliwę
na patelni, możesz obtoczyć burgery w bułce tartej, ale nie jest to konieczne, niech się
smażą po 10 min z każdej strony.
Domowy majonez
( którego
nauczyłam się robić z przepisu M. Roux)
Składniki:
2 żółtka w
domowej temperaturze ( b. ważne )
250 ml oleju
arachidowego
łyżka musztardy
dijon
sól, pieprz
2 łyżki octu z
białego wina
Domowy majonez z estragonem i szczypiorkiem |
Wykonanie:
Do miseczki
włożyć żółtka, musztardę, dodać pieprz świeżo zmielony, sól.
Blenderem z
końcówką trzepaczki zacząć ubijać żółtka na małej mocy, gdy zmienią trochę
kolor w stronę białego, powoli dolewaj olej, małą stróżką, nie przestając mieszać. Zwiększ
obroty. Gdy konsystencja będzie już gęsta i jeszcze bardziej biaława dodaj powoli ocet. Nie
przestawaj ani na chwilę mieszać. Gdy masa wchłonie tłuszcz i będzie wyglądać, jak na majonez przystało znaczy, że jest gotowy.
Majonez
estragonowy
Składniki:
200 g majonezu
łyżka suszonego
estragonu
posiekany
szczypiorek
łyżeczka soku z
limonki
Wszystko
wymieszać
Sos szpinakowo - majonezowy
Składniki:
100 g mrożonego
szpinaku
(rozgrzej 2 łyżki
oliwy w rondelku, wrzuć szpinak na 12 min. Wymieszaj, po 2 min. dodaj pół
szklanki wody, pieprz, sól. Zostaw na średnim ogniu aż będzie gotowy.)
ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
oliwa, pieprz
Zblenduj szpinak
z czosnkiem i majonezem, dopraw.
Złóż Fish burgera!
Na bułce ułóż sałatę, posmaruj sosem szpinakowym, położ burgera rybnego, dodaj majonez estragonowy.
Obok podaj sos pomidorowo - paprykowy zamiast ketchupu. Udekoruj sałatą i limonką.
Posyp wszystko czarnym sezamem dla ozdoby.
Czarna bułka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz