poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sałatka Sylwestrowa na szczęśliwy Nowy Rok



Sałatka z soczewicy,  granatu i pomarańczy 

Włosi są dość przesądni. Naszyjniki w kształcie rogu (corno) lub papryczki peperoncino w dwuznacznym, fallicznym kształcie wiszą na szyjach wielu mieszkańców południa, chroniąc ich przed urokiem i pomagając szczęściu. Są pozostałością po czci rzymskiego boga Priapa (możecie sobie wyobrazić jego główny atrybut). Przepędzanie złego uroku ( malocchio) za pomocą wody i oliwy też
jest częścią włoskiego obyczaju (sama uczestniczyłam w takim obrzędzie). Jedzenie ma również ukryte znaczenia. Na przykład soczewica i granat to popularne składniki sylwestrowego menu nie bez przyczyny, symbolizują bogactwo i powodzenie. Dlaczego soczewica? Ponieważ kształtem przypomina płaskie monety: stąd pełną sakiewką tych warzyw strączkowych obdarowywano się 31 grudnia z nadzieją, że przekształcą się w prawdziwe pieniądze - majątek miał urosnąć jak soczewica w wodzie. Granat z milionem pestek też jak się łatwo domyśleć ma pomnożyć bogactwo, a przy okazji także potomstwo. Jego wyjątkowy kolor i kształt symbolizują płodność i fortunę.  Z kolei orzechy pomagały we wróżbach pogodowych, z których można się było dowiedzieć, czy miesiąc będzie deszczowy czy nie.  Proponuję więc podprażyć orzeszki do sylwestrowej sałatki, żeby deszcz nas w przyszłym roku oszczędzał, a słoneczko częściej i mocniej nam świeciło.
Jak widać też jestem przesądna;)

Życzę Wam wesołego powitania Nowego Roku, żeby było smacznie, radośnie i z przytupem...
No i żeby nie zabrakło soczewicy;)
Pozdrawiam sylwestrowo
Rita


Sałatka na szczęśliwy Nowy Rok 
(szybka, pyszna i idealna na sylwestrową kolację)

Składniki:

1,5 szklanki soczewicy 
liść laurowy 
peperoncino bez nasion 
ząbek czosnku 
paczka roszponki 
nasiona z jednego granatu  
garść przyprażonych na suchej patelni orzechów włoskich 
2 pomarańcze, obrane i pokrojone 

Na marynowaną cebulkę:
mała czerwona cebulka pokrojona w piórka 
pół szklanki oliwy z oliwek 
garść tymianku
3 łyżki octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:

Roszponkę myjemy i suszymy.
3 szklanki wody wlewamy do garnuszka, dodajemy ząbek czosnku, peperoncino i liść laurowy, zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i soczewicę, gotujemy na małym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W miseczce cebulkę zalewamy oliwą, dodajemy ocet, sok z cytryny, przyprawy, mieszamy i zakrywamy, zostawiamy w lodówce na 30 min.

Roszponkę układamy na dużej tacy/misce w której będziemy serwować danie.
Soczewicę odcedzamy, wyjmujemy przyprawy, układamy na roszponce.
Do cebulki dodajemy trochę oliwy, wyciskamy sok z 2 kawałków pomarańczy i kilku pestek granatu. Polewamy roszponkę i soczewicę, mieszamy odrobinę, dodajemy granat i pomarańcze, sypiemy orzeszkami. Gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10