czwartek, 23 października 2014

Drożdżowe dyniowe ślimaczki z cynamonem


Pumpkin cinnamon rolls

Cinnamon rolls to popularne w USA ( ale też w północnej Europie, skąd podobno pochodzą ) słodkie bułeczki z cynamonem. Obok doughnuts to jedne z ulubionych przez amerykanów lukrowanych śniadaniowych ciastek, które są dodatkiem do cup of joe czyli filiżanki kawy. A może to kawa jest
dodatkiem do tych bułeczek zwanych też coffee scroll? Znalezione w dobrej piekarni są uzależniające, ale jako że kupne ciasto drożdżowe ma aż 30% bardzo szkodliwych tłuszczy trans, jak dowiedziałam się od specjalistów na spotkaniu poświęconym tej tematyce, a lukier to znowu ogromna porcja cukru, więc czemu samemu nie zrobić sobie i najbliższym zdrowszej wersji tych równie pysznych ślimaczków na śniadanie weekendowe? Zamiast lukru z polewą serowo - dyniową bez cukru i prawdziwym masłem! A że sezon dyniowy trwa, więc proponuję jesienną wersję z dodatkiem tego niezwykłego warzywa o którym pisałam już tu!

Kto nie lubi rozbudzać się powoli przy zapachu kawy, cynamonu, wanilii, ciasta drożdżowego z nutką dyni i aromatycznych przypraw?

Ciasto na bułeczki jest banalnie proste, tylko trochę rośnie, więc warto zrobić wieczorem, żeby rano bezstresowo wcinać słodkości:)  





Cynamonowe ślimaczki z polewą dyniową 

Jak zrobić puree dyniowe pisałam już tu.

Drożdżowe dyniowe ślimaczki 
Zaczyn:
25 g drożdży
szklanka letniego mleka
łyżka cukru

Ciasto:

500 g mąki plus jeszcze trochę do posypania
przyprawy - łyżeczka cynamonu, kardamonu, imbiru w proszku, startej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki brązowego cukru
4 kopiaste łyżki dyniowego puree
100 g rozpuszczonego masła (do ciasta dodajemy 1/3 szklanki )
1 jajko w domowej temperaturze

Nadzienie cynamonowe:

reszta rozpuszczonego masła
1/2 szklanki cukru
łyżka cynamonu

Polewa dyniowo - serowa z wanilią:

250 g serka śmietankowego typu philadelphia
łyżka mleka
2 łyżki dyniowego puree
łyżka ekstraktu waniliowego BIO

Pestki dyni do posypania

Robimy zaczyn w misce i zostawiamy przykryty w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut (można zostawić w piekarniku w 30 C, aż pojawi się pianka).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i cukier. Mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy, puree, masło roztopione, jajka i zagniatamy (najlepiej w mikserze używając specjalnego uchwytu do ciasta drożdżowego) około 7 minut. Przekładamy do dużej miski nasmarowanej masłem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej  w piekarniku w 40 C.  na godzinę.
W między czasie przygotowujemy szybko nadzienie - mieszamy w miseczce cukier z cynamonem. Przygotowujemy formę na bułeczki. Jedną dużą prostokątną albo 2 okrągłe tortownice, wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.

Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicy, jeżeli jest zbyt lepiące dodajemy mąki, rozwałkowujemy je na prostokąt. Rozsmarowujemy równo roztopione masło, sypiemy cukrem z cynamonem i zwijamy wzdłuż w roladę.









Roladkę kroimy w poprzek na 2 cm kawałki,  które układamy delikatnie w formach, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 2 h najlepiej w 40 C. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy je około 25 - 30 minut (jeżeli będą za bardzo się rumienić przykrywamy folią aluminiową).


Dyniowe ślimaczki cynamonowe zostawić, aby wyrosły

Odstawiamy do przestudzenia na kratki.

Przygotowanie polewy:
W rondelku podgrzewamy serek, mleko i puree dyniowe do czasu aż powstanie jednolita masa, dodajemy wanilii, mieszamy i polewamy nasze ślimaczki.
Można posypać pestkami z dyni.



Cynamonowe, dyniowe bułeczki można też zrobić w prostokątnej formie 




Pachnące, słodkie, jesienne śniadanie do łóżka 
więcej o french press i kawie



Pachnące słodko śniadanie do łóżka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10