wtorek, 12 stycznia 2016

Buraczkowy hummus



Hummus buraczkowy

Witam kochani po świątecznej przerwie:) Dla nas był to bardzo pracowity czas, pełen nowych inspiracji, smaków i kulinarnych przygód - mam Wam tyle do opowiedzenia, że nawet nie wiem od czego zacząć... Ale po kolei, najpierw dzisiejszy przepis dnia czyli hummus w wersji zimowej - smakowity, buraczkowy i pięknie różowy  <3


Jak już pewnie zauważyliście uwielbiam hummus, zarówno w wersji klasycznej jak i wariantach 'greko' i 'avo' musowych na które przepisy (jak i historię tego dania) znajdziecie tu:


Zajadam się też jesienną odmianą tego przysmaku czyli hummusem dyniowym przepis tu


Dzisiaj, jako że śnieg dookoła, zimno i trochę pochmurnie na zimową odsłonę tego niesamowicie zdrowego i pysznego dania - ze słodkimi buraczkami Was zapraszam.





Hummus buraczkowy 
Przepis

Składniki:

- 250 g hummusu klasycznego przepis tu :
Hummus klasyczny przepis (1/2 tego co wyjdzie)

 - 3 buraczki umyte i osuszone*
  
- 1,5 łyżeczki syropu daktylowego / klonowego

- łyżeczka wędzonej papryki (lub ostrej papryki w proszku)

- łyżeczka przyprawy Zatar

Wykonanie:

Buraczki można przygotować dzień wcześniej:
owijamy je folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na około 1h.
Odwijamy buraczki, zostawiamy chwilę żeby ostygły i obieramy ze skórki, kroimy na części i wrzucamy do blendera z przyprawami i syropem i blendujemy na jednolitą masę.
Łączymy dokładnie z hummusem i gotowe!
Idealnie pasuje do serka koziego, do kotlecików warzywnych, rybnych i mięsnych. 

*Buraczki już ugotowane i obrane można zakupić w naszych sklepach nawet w wersji Bio.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10