Kochani jak co roku wyruszamy do pięknej Toskanii po najsmaczniejsze, świąteczne paczki The Perfect Day!!!
Panettone

Wielka tradycyjna babka świąteczna Panettone pachnąca wanilią i pomarańczą - ciasto drożdżowe które znalazło się w gronie 10 najlepszych Panettone z całych Włoch (wybranych przez prestiżowe Gambero Rosso)! Panettone to robione jest przez małą rodzinną cukiernię z zakwasu matki, którego używał jeszcze jej założyciel. Rośnie kilka dni, przez co długo trzyma świeżość i rozpływa się w ustach... Robione jest z najlepszych produktów ( w tym z organicznych jajek, wyselekcjonowanej mąki z tradycyjnych młynów, lokalnego miodu akacjowego, ze skórek z pomarańczy bio z Kalabrii kandyzowanych tradycyjnie, orzechów laskowych z Piemontu IGP, sycylijskich migdałów, biologicznej wanilii z Madagaskaru). Dzięki temu wszystkiemu ta gigantyczna babka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna, pulchna, z posmakiem pomarańczy i wanilii i smakuje jak święta...
Marmolada pomarańczowa mniszek benedyktynek

Robiona przez siostry z ich pomarańczy przez 3 dni! Idealna do mazurka, i na świąteczne śniadanie. Wiele kulinarnych tajemnic sióstr benedyktynek wiąże się właśnie z dzikimi pomarańczami z klasztornego ogrodu. Specyficzna lokalizacja, grube, średniowieczne mury, tworzą swoisty mikroklimat wprost idealny dla pomarańczy, które bardzo dorodnie tu owocują - o czym świadczy najlepiej fakt, że zbiera się je nawet dwa razy w roku. A pomarańcze to prawdziwa skarbnica zdrowia – przekonuje siostra Anna. - Mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, witamina C chroni przed chorobami, a olejek ze skórek pomaga nawet w depresji. Zbiór pomarańczy rozpoczyna się 10 lutego w dniu św. Scholastyka. Właśnie wtedy benedyktynki zakasują rękawy habitów i zaczynają zbierać dojrzałe już owoce. Zbiór trwa prawie dwa tygodnie bo aż do 21 marca (dzień Św. Benedykta). Pomarańcze zerwane noc wcześniej, zostają umyte i obrane, jedna po drugiej, bo z wyczyszczonych przezroczystych skórek, siostry wyciskają cenny olejek (na litr specyfiku potrzeba aż 2 tys. sztuk pomarańczy). Owoce natomiast przecinają na pół i oddzielają pestki, które później przygotowuje się przez trzy dni w żeliwnym garnku z kroplą wody, aby uzyskać zagęszczającą pektynę. Teraz nasze pomarańcze zażywają trzydniowej kąpieli - i to dość ekskluzywnej - bo wodę zmienia się im trzy razy dziennie. Na koniec siostry gotują owoce przez 45 minut, dokładnie po dziesiątej zmianie wody, wyjmują je i chłodzą w zimnej wodzie z odrobiną soli. Następnie odcedzają i dzielą na dwie części: jedne zaczynają ciąć, a resztę siekać, dodając do nich cukier w równych proporcjach oraz pektynę z pestek. Wszystko razem gotują przez 40 min w nowoczesnym laboratorium, mieszając nieustannie powstałą w ten sposób marmoladę. Jeszcze ciepłą umieszczają następnie w wysterylizowanych słoikach, zamykają hermetycznie i pasteryzują w 97 stopniach C. Jeszcze tylko etykietka z Pax Dei i Voilà…i toskańskie słońce złoci się zamknięte w słoiczku... wspaniale zrównoważony gorzko - słodki przysmak staje się dostępny dla innych…
Święte wino 10 - letnie
Vin Santo

Mąka kasztanowa
Kasztany jadalne poza tym, że mają niepowtarzalny slodki smak są bardzo zdrowe: bogate w minerały ( żelazo, fosfor, potas ) i witaminy z grupy B, mają dodatkowo niski indeks glikemiczny. Posiadają też dużą ilość antyoksydantów ( podobnie do orzechów włoskich i pekan ). Mąka kasztanowa jest bezglutenowa, lekkto strawna, słodka na tyle że idealnie nadaje się do wypieków bez cukru!
Parmigiano - Reggiano
Parmezan
Prawdziwy parmezan, "król włoskich serów". Ser sezonowany 30 miesięcy o niezwykle bogatym, intensywnym smaku. Zdobywca wielu nagród, w tym złotego medalu konsorcjum Parmigiano - Reggiano, pakowany próżniowo. Nieporównywalny smakowo!
Makarony

Kawa Trinci

Jakie odmiany kawy mieszać i w jakich proporcjach, pamiętając o tym, że każdy rodzaj potrzebuje innego płomienia, temperatur, innego czasu prażenia - to sztuka, którą posiadło niewielu torrefattorów. Jednym z najlepszych jest Andrea Trinci, który praży z dbałością wybrane ziarna w piecu opalanym drewnem. Jego przygoda z kawą zaczęła się, gdy miał 14 lat w zakładzie swojego ojca Ercole we Florencji. To właśnie ojciec nauczył go techniki prażenia kawy, którą stosuje do dziś - jak opalanie pieca wyłącznie drewnem z akacji. Dlaczego akurat akacji? Ponieważ akacja daje duży płomień, ale szybko się wypala pozwalając ziarnom osiągnąć właściwy smak i aromat. Andrea prowadzi obecnie jedno z najbardziej cenionych we Włoszech laboratorium kawy. Gdy odwiedzam go w laboratorium przechadzamy się między płóciennymi, pękatymi workami. Pochodzą z najdalszych zakątków świata o czym świadczą egzotyczne stemple z Indii, Gwatemali, Jamajki, Puerto Rico... W najwyższym miejscu Centralnej Ameryki na wysokości 1500 - 2000 metrów założył międzynarodowe Prezydium kawy Huehuetenango wraz ze Slow Food. W ten sposób powstała nowa Caffe Trinci Huehuetenango 100 proc. Arabika (typica burbone i caturra). Rośliny kawy dojrzewają tam w cieniu, a ziarna - S.H.B stricly Hard Beans uchodzą za najlepsze na świecie, pełne słodyczy miodu i kwiatów. Znając branżę kawową od podszewki, Andrea był przez dłuższy czas doradcą w spożywczym koncernie i wie wszystko o defektach kawy, sam ma teraz malutkie laboratorium w którym powstaje kawa bez defektów. Szczególnie Huehuetenango, firmowana przez Slow Food, jest wyjątkowa i tym samym świetnie nada się na nasze wyjątkowe śniadanie świąteczne.
Oliwa
Oliwa z Toskanii i Umbrii dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi słynie na całym świecie, jako jedna z najlepszych. Teraz jest czas świeżej oliwy, niedawno wyciskanej, ze swoim pięknym kolorem i niepowtarzalnym, lekko ostrym smakiem idealnie sprawdzi się na Świeta. Przemierzymy gaje oliwne Toskanii, żeby znaleźć dla Was oliwę najlepszej jakości i najlepszym aromacie.
Pecorino
WARUNKI ZAMAWIANIA
Powyższe produkty będziemy dla Was zbierać, dbając o ich najlepszą jakość, a co za tym idzie smak. Cenimy sobie małych lokalnych producentów, którzy w swoje wyroby ( znakomite ) wkładają ogromną ilość pracy, ale co jeszcze ważniejsze serca.
Zaproponujemy Wam paczkę składającą się z:
Vin Santo ( 0,375 ml ), panettone ( 1 kg ), parmezanu ( 250 g ), pecorino ( 250 g ), kawy ( 250 g ), mąki kasztanowej ( 500 g ), marmolady, białego wina oraz oliwy ( 0,5 l ), w cenie 100 euro.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz