Odliczamy dni ( tylko siedem pozostało ).
Rozpoczęły się już Wigilie pracowe, christmast parties, spotkania opłatkowe...
Piernik staropolski dojrzewa powoli, w międzyczasie rozglądamy się za drzewkiem i za prezentami, rzecz jasna.
Jeżeli dla Mikołaja rzecz nie jest zbyt jasna jednakże i nie ma pomysłu na podarunek świąteczny to dobrze trafił.
Przedstawiam pierwsze 5 świetnych książek kulinarnych, które zadowolą każdego foodie.
Pięknie wydane i bardzo praktyczne - czyli idealne na prezent.
Część pierwsza, książki kucharskie po angielsku.
**Książki po angielsku dostępne są na brytyjskim Amazon, pamiętajmy że powyżej 25 £ dostawa do Polski jest gratis ( o tym tutaj ). Wszystkie tytuły dostępne są też na polskich portalach.
1) Good Morning Vietnam
The Food of Vietnam
Luke Nguyem
£19.20 **
162.75 zł Kraina książek
Kuchnia Wietnamska to za oceanem popularny trend, obecnie to nowa kuchnia tajska. Jest 'in' na świecie, więc warto wiedzieć o niej coś więcej, a nawet samemu przyrządzić pho czy wołowinę z trawą cytrynową...
Książka jest ładnie wydana i przeniesie nas w podróż po różnych regionach Wietnamu ( przez południowy obszar Sajgonu i południowo- wschodnie Bình Thuận, wzdłuż wybrzeża morza Południowochińskiego poprzez środek Wietnamu, aż po północną i bajeczną zatokę Ha Long, kończąc w regionach górskich, które graniczą z Chinami), gdzie Luke Nguyen pokaże nam lokalne rynki, domy i kuchnie. Wyjątkowo smakowite zdjęcia i ciekawe historie. Naprawdę Warto!
2) Gotuj w domu z Charlim Trotterem
£15.16**
O tym genialnym i innowacyjnym chefie kuchni, który zmarł tragicznie miesiąc temu pisałam już tu: Charlie Trotter. Ta książka to scheda pozostawiona przez Charliego, dzięki której autor pomoże nam (zza światów niestety) podwyższyć klasę domowego Menu. Przepisy są szybkie, nieskomplikowane a jednocześnie wyniki zaskakują. Znajdziemy podstawy takie jak rosoły, marynowany imbir czy nawet olejek Curry, które Pan Trotter uważał za oblig domowy.
Przygotujcie się na kurczaka z Panko, pierś z kaczki na sałatce ze szpinaku z vinaigrette z sosu sojowego i imbiru, jagnięcinę z polentą i sosem musztardowym, a na deser waniliowy Crème brûlée z sosem czekoladowym. Do tego Chef łączy dania z książki w eleganckie Menu, do którego doradza nawet wina. Książka z 2008 roku, ale bardzo aktualna.
3) Kreatywnie i zdrowo dla przyjaciół i rodziny
£16.25**
Kinfolk to jeden z moich ulubionych designerskich magazynów. Inspirujące zdjęcia, przepisy i ciekawe historie to powód żeby kupić ich pierwszą książkę. To zbiór kuchennych momentów, które dzielą z nami zgromadzeni przy stole kinfolk floryści, rolnicy, fotografowie i inni artyści z Brooklynu, angielskiej wsi czy Kopenhagi. Przepisy łatwe, nowoczesne i zdrowe.
4) Nigel Slater, więcej niż Tost
Nigel Slater
130.20 zł, Kraina książek
Nigel Slater znany publicysta kulinarny, popularny dzięki autobiografii Tost: Historia chłopięcego głodu, na podstawie której powstał zresztą świetny film (o tym samym tytule) z Heleną Bonham Carter i Kenem Stottem, wydał nową książkę, tym razem kulinarną. Slater zwolennik zdrowej kuchni sezonowej (wcześniej wydał Tender - poniekąd encyklopedię warzyw wraz z przepisami w dwóch tomach ) dzieli swoją książkę nie tylko na miesiące, ale i na dni. Zapiski ze spiżarni to dzienniczek kulinarny prowadzony przez mężczyznę, który pomimo że nie jest profesjonalnym chefem kuchni, wie wyjątkowo dużo o jedzeniu, porach roku i smaku. Inspiracje kulinarne na każdy dzień (prawie) w ciągu roku.
5) Na deser: Kwiaty
Cooking with Flowers: Sweet and Savory Recipes with Rose Petals, Lilacs, Lavender, and Other Edible Flowers
Miche Bacher
£13.20 **
93,50 zł Books for Cooks
Kwiatów ci u nas dostatek, a książka malowniczo pokazuje jak użyć w kuchni jadalne płatki słonecznika, fiołków czy róży (oraz wielu innych!). Oprócz smaku i koloru dodamy magii - zapewnia autorka Miche
Bacher, i po szybkim przeglądzie zdjęć wierzę jej na słowo. Czarująca książka!
Ps. Żeby przyłączyć się do radosnej atmosfery, od dziś obiecuję tylko świąteczne wpisy!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz