piątek, 10 stycznia 2014

Jarmuż i sałatka z Białego Domu




A teraz coś w sam raz na karnawał i noworoczne spotkania, coś smacznego, zdrowego i dietetycznego w dodatku, a nawet więcej bo modnego, żeby nie powiedzieć topowego, bo prosto z Białego Domu. Chodzi o sałatkę z jarmużu, którą przy świątecznym stole, zajadali się Barack Obama ze swoją
śliczną Michelle i uroczymi córeczkami (Malia i Sahsa), a więc najważniejsza rodzina zachodniego świata, która zasadniczo dba o zdrowie i wygląd, co widać na wielu obrazkach

















Oczywiście wybór warzywa nie jest przypadkowy. Jarmuż robi obecnie karierę na całym świcie, jako super - food: celebryci kulinarni, kucharze i wyznawcy zdrowego trybu życia dodają go od niedawna niemal masowo do koktajli, pesto czy sałatek właśnie. A że w dodatku jest smaczny nadwyraz, trudno się dziwić, że zajada się nim najprzystojniejszy chyba aktualnie prezydent naszego globu. Swoją drogą może byłoby nie od rzeczy, żeby nasz - skądinąd sympatyczny prezydent Komorowski - przerzucił się ze swojej ulubionej dziczyzny na jarmuż, co mogłoby wpłynąć korzystnie na jego sylwetkę, a to w polityce ale i w życiu zwyczajnym odgrywa coraz większą rolę, więc przepis pierwszej damie RP dedykuję.

Jarmuż, Dwarf green curled
Tym bardziej, że nie jest to warzywo trudne do wyhodowania, co sama na własnej skórze sprawdziłam, a dobitnym przykładem jest fakt że prezydentowi Obamie podano sałatkę przyrządzoną z jarmużu, uprawianego w sławnym już ogródku warzywnym przy Białym Domu (tak na marginesie o ogródku warzywnym przy naszym pałacu prezydenckim nie słyszałam, a bardzo by się przydał, choćby w celach promujących zdrowy styl życia).  































Dodatkowo jarmuż jest nieprawdopodobnie zdrowy, bogaty w witaminę C ( ma jej  17 razy więcej niż marchewka!!!), karoten, kwas foliowy i błonnik, jest jednym z lepszych źródeł wapnia, żelaza, magnezu i potasu.  
A jak smakuje sami się przekonajcie.

Jarmuż, Nero di Toscana
Jarmuż ma kilka odmian np. Włosi, którzy nie przejmują się trendami kulinarnymi od stuleci przyrządzają cavolo nero, czyli ciemną odmianę jarmużu (Nero di Toscana). Ja do swojej sałatki (wzorując się na oryginale) użyłam natomiast odmiany zielonej o pięknych karbowanych liściach      ( Dwarf Green Curled) . Warto dodać że jarmuż to warzywo niegdyś znane w naszym kraju, a obecnie prawie zupełnie zapomniane. Wracamy więc do korzeni i to w znakomitym towarzystwie prezydenckiej rodziny Obamów, a może wkrótce, kto wie, dołączy do nas także prezydencka para z Polski, czego jej i nam szczerze życzę.
Zróbcie koniecznie!

Sałatka z jarmużu 
Sałatka z jarmużu z Białego Domu
White House Kale salad
( z moimi zmianami )

Składniki:

Miska umytego i wysuszonego jarmużu, z wyciętymi twardymi łodygami.
Zimowy jarmuż gotuję przez 6-7 min na parze i zostawiam na sitku.


Sos:
1 szalotka pokrojona w kosteczkę 
sok z jednej dużej cytryny
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz

Robimy sos, mieszamy wszytko w miseczce, na koniec powoli dolewając oliwę, przykrywamy i odstawiamy do lodówki żeby się przegryzło. 


Dodatkowo:

1/2 bulwy kopru włoskiego, pokrojonej drobno w paseczki 
1/2 białej rzepy ( w oryginale rzodkiewki ), obranej i startej na cieniutkie plasterki 
2 kawałeczki papryczki japanelo z wyciętym gniazdem nasiennym, posiekanej drobno 
1 szczypiorek z cebulką, umyty i drobno posiekany
3 łyżki startego parmezanu 
1 szklanka przyprażonych migdałów marcona, które robi się tak:

Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Białko z 1 jajka ubijamy w miseczce, dodajemy 1 szklankę migdałów, mieszamy dokładnie.
W małej miseczce mieszamy: łyżeczkę cukru brązowego, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki startego kuminu, ½ papryki wędzonej i wsypujemy do migdałów, mieszamy. Układamy przyprawione migdały na blaszce i pieczemy przez 15 min na nagrzanym piekarniku. Powinny ostygnąć przed dodaniem do sałatki.

Jarmuż przekładamy do ładnej miski, dodajemy pokrojone warzywa (koper, rzepę, papryczkę, szczypiorek z cebulką) mieszamy, zalewamy sosem, jeszcze raz delikatnie mieszamy,  sypiemy migdałami i parmezanem.
Gotowe!
Enjoy!

Ps. Świetnie pasuje do dań z drobiu.

2 komentarze:

  1. Pamiętam , że często w dzieciństwie jadlam jarmuż, jako smażone warzywo.
    Tą , obecnie eksluzywna sałatkę, chętnie sprobuję zrobić, tylko gdzie kupiłas jarmuż? Mnie akurat ta informacja może się przydać.
    Czekam na nastepne przepisy z przypowiescia.
    Buziaki
    Wanda

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miło:) Ja mam jarmuż własnej produkcji:) Ciężko go znaleźć (targi, sklepy eko) dlatego każdy kto ma choć trochę ziemi powinien sobie posadzić ziarenka. Naprawdę prosto go wyhodować i na dodatek znosi świetnie zimę. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

01 09 10