wtorek, 21 stycznia 2014

Babka rumowa z nutką śliwkowo-żurawinową i polewą miodową czyli ciasto na Dzień Babci



Babka rumowa


- Co ci zrobić do jedzenia?
Pytała od razu gdy przekraczałam próg Jej mieszkania. W kącie, na stole grało po cichu radio, pachniało ciastem drożdżowym, zegar głośno tykał, a mnie od razu ogarniał błogi spokój. Babcia, ostatni bastion sprawiedliwości, gotowa zawsze udzielić azylu (często politycznego) lekko zrewoltowanej nastolatce.

Nie tylko wysłuchiwała cierpliwie o niegodziwościach tego świata, ale współczuła i wspierała na swój sposób…
- No to na co masz ochotę?
Cóż, wybór był ciężki między naleśnikami z dżemem jabłkowym , kluseczkami ziemniaczanymi lub kluskami ( idealnie ) krojonymi z serem. Tu muszę dodać, że moja babcia robi najlepsze kluski ziemniaczane na tym globie... Przepis oczywiście „na oko”, na marne próbowałam się nauczyć i tak nie wychodzą takie jak jej… Cóż, lata lecą i teraz to ja raczej częściej gotuję niż babcia, ale od czasu do czasu dostanę jeszcze talerz szarych mięciutkich kluseczek to die for. Wyjątkowa babka ( nie drożdżowa) dla babć, z dodatkiem rumu żeby nie było nudno, śliwek i żurawin, bo są pyszne i zdrowe, z polewą miodową i orzechami bo jest co celebrować... 
Wszystkiego Najlepszego!!


Babka rumowa z nutką śliwkowo- żurawinową 
Babka rumowa z nutką śliwkowo - żurawinową i polewą miodową

Składniki:

(przepis na dwie małe babki lub jedną dużą) 

3/4 szklanki suszonych żurawin
3/4 szklanki suszonych śliwek 
3/4 szklanki wrzątku 
1/2 szklanki rumu lub whisky 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 

(Wymieszać wszystko i odstawić na 10 min)

300 g dobrej mąki pszennej 
łyżeczka proszku do pieczenia 
200 g cukru brązowego 
220 g prawdziwego masła rozpuszczonego 
6 jajek w pokojowej temperaturze!

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek.
Białka wlać do miseczki i ubić na pianę.

Nagrzać piekarnik do 160 C.

Cukier i żółtka zmiksować, dodać masło, wymieszać, przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować.

Suszone owoce z rumem zblendować na jednolitą masę.

Dodać do ciasta, zmiksować dokładnie.

Dodać delikatnie pianę z białek i wymieszać.

Przełożyć do natłuszczonej formy na babkę.

Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 1h.
Sprawdzajcie czy się nie przypala, jeżeli tak, przykryjcie folią aluminiową. 
Po upieczeniu niech ostygnie ok 1/2 godziny.

W tym czasie zrobić polewę.

Polewa miodowa

Składniki:

50 g masła 
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki rumu 
2 łyżki miodu 
1/2 szklanki mleka 

Masło i cukier rozgrzać w rondelku z grubym dnem aż się rozpuszczą.
Dodać rum, miód i mleko, wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia. 
Zostawić polewę na średnim ogniu przez ok 20 min ( aż sos będzie gęsty i ciemno złoty).
Będzie się gotowało i bąbelkowało ;)
Zostawić do ostygnięcia przez ok 15 min.
Ciasto polać sosem miodowym, udekorować orzeszkami! 

Gotowe!

1 komentarz:

01 09 10