wtorek, 8 kwietnia 2014

Pesto z awokado i pokrzywą


Przyznam się, że awokado lubię bardzo.

Pesto z awokado i pokrzywy 

Przypomina mi o słonecznej Kalifornii, gdzie rośnie legendarna odmiana Haas, która uchodzi za najlepszą na świecie (szczególnie wiosną i latem), a i miód z awokado zakupiony na Farmer's Market, gdzieś po drodze do Yosemity Park zadowoliłby niejednego smakosza.






Poza walorami smakowymi owoc ten jest bogaty w zdrowe tłuszcze mononienasycone ( jak oliwa z oliwek, stąd awokado możemy używać zamiast masła), które obniżają cholesterol i wpływają pozytywnie na pracę mózgu oraz kwas foliowy. Zawiera też witaminy E, K, C i B6, jest pełne błonnika i minerałów (potasu i miedzi) i co ważne pomaga przyswajać karotenoidy ( prekursory witaminy A) z innych warzyw takich jak marchew, dynia, jarmuż, szpinak, czy brokuły właśnie! Uchodzi za popularny produkt w profilaktyce antyrakowej, dobry dla serducha, jest też podobno afrodyzjakiem;)

Awokado daje także rozliczne możliwości kulinarne, jest świetne z jajkiem, pasuje do sałatki lunchowej,  jako pasta na kanapki - np. wariacja z pasty hummus, sprawdza się jako dodatek do mięs, a nawet do makaronów, czyli jako błyskawiczne pesto! Dalej na blogu zielono i wiosennie! 


Ważne, żeby wybrać dojrzałe awokado, jeżeli chcemy przyrządzić je tego samego dnia, skórka powinna być fioletowa i lekko uginać się pod palcami, ale (nie za bardzo), a końcówka sama odchodzić.


Jak poznać dojrzałe awokado - gotowe do jedzenia nr.3



Zazwyczaj staram się gotować z warzyw i owoców lokalnych, ale awokado darzę specjalnym uczuciem, tym bardziej, że można je kupić w postaci biologicznej, zdecydowanie najbardziej smakowitej. A że właśnie zaczął się sezon na ten znakomity owoc, więc namawiam na pesto z super zdrową pokrzywą i dodatkiem brokuł: panie i panowie pesto z awokado i pokrzywą na stół!

Makaron z brokułami i z pesto z awokado i pokrzywy 

Pesto z awokado 

Składniki:

1 awokado, przecinamy na pół wyjmujemy pestkę i łyżeczką wyjmujemy miąższ
2 łyżki sezamu
2 łyżki świeżej pokrzywy, sparzonej wrzątkiem (niech poleży chwile w wodzie)
(można pominąć i użyć w zamian bazylii)
mały pęczek natki pietruszki 
obrany ząbek czosnku 
40 g fety (opcjonalnie)*
1 łyżka oliwy 
łyżeczka wędzonej papryki 
(może być papryka w proszku)
sól, pieprz 
brokuł, umyty pocięty na różdżki
400 g makaronu tagliatelle  
(może być z dodatkiem szpinaku lub chili)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na pesto blendujemy.

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy, wsypujemy makaron, gotujemy zgodnie z instrukcją,
3 min przed końcem gotowania dodajemy brokuły.
Najpierw odlewamy szklankę wody z gotowania i odcedzamy makaron z brokułami, przesypujemy do miski, dodajemy pesto, pół szklanki wody z gotowania, mieszamy ( jeżeli makaron zrobi się zbyt suchy, dodajemy więcej wody).
Na koniec dodajemy trochę świeżo startego pieprzu.
 Gotowe!

*jeżeli nie lubicie fety, można zetrzeć na koniec do przygotowanego makaronu z pesto, twardy ser ricotta stagionata bądź pecorino.

2 komentarze:

  1. Świetnie , że piszesz o awocado i te przepisy. Na pewno przyrządzę.
    Buziaki
    Wanda

    OdpowiedzUsuń

01 09 10