piątek, 28 marca 2014

Makaron, pesto z pistacji i fasolka


I jest, wreszcie jest, a właściwie znowu jest, bo właśnie wróciła po chwilowej nieobecności, po kilkudniowych chłodach, deszczach, zmarzniętych szybach w samochodzie, po błocie i wietrze zimnym jak brzytwa, pojawiła się nagle, nieoczekiwanie z dnia na dzień, radosna, kolorowa, słoneczna, pachnąca wiosna, wiosna, wiosna tak to ty! A więc drogie Panie i drodzy Panowie na spacer
marsz, cieszyć oczy pięknem świata, a potem, jak się już zmęczycie i wygłodzicie - do kuchni, do zielonego, marcowego garnca od szparagów, karczochów i puplecików z groszkiem, z którego tym razem wyciągamy zielony makaron z najlepszym i najprostszym pistacjowym pesto i fasolką.
Bardzo smaczne, łatwe i zdrowe!



Błyskawiczny makaron z pesto z pistacji i fasolką/bobem 

Składniki:

500 g makaronu ( jak się uda zielonego, linguine, fettuccine, tagliatelle ) u mnie foglie d’ulivo agli spinaci
300 g fasolki, może być szparagowa, u mnie młody bób w całości!

Pesto z pistacji:

3 łyżki pistacji
3 łyżki startego parmigiano reggiano
ząbek czosnku obrany 
2 łyżki oliwy 
sól, pieprz 

Wykonanie:

W jednym garnku, w osolonej wrzącej wodzie, gotujemy makaron i fasolkę, dodajemy składniki w zależności od czasu gotowania - fasolka mrożona ok 9 min, fasolka świeża ok 5, młody bób w całości potrzebuje ok 10 min.
Żeby zrobić pesto blendujemy wszystie składniki na jednolitą masę. 
Odcedzamy makaron i fasolkę zostawiając szklankę wody z gotowania.
Mieszamy ugotowany makaron i fasolkę z pesto.
Dodajemy trochę wody, żeby makaron nie był za suchy.
Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10