I jest, wreszcie jest, a właściwie znowu jest, bo
właśnie wróciła po chwilowej nieobecności, po kilkudniowych chłodach,
deszczach, zmarzniętych szybach w samochodzie, po błocie i wietrze zimnym jak
brzytwa, pojawiła się nagle, nieoczekiwanie z dnia na dzień, radosna, kolorowa,
słoneczna, pachnąca wiosna, wiosna, wiosna tak to ty! A więc drogie Panie i drodzy Panowie na
spacer
marsz, cieszyć oczy pięknem świata, a potem, jak się już zmęczycie i
wygłodzicie - do kuchni, do zielonego, marcowego garnca od szparagów, karczochów i puplecików z groszkiem, z którego tym razem wyciągamy
zielony makaron z najlepszym i najprostszym pistacjowym pesto i fasolką.
Bardzo smaczne, łatwe
i zdrowe!
Błyskawiczny makaron z pesto z pistacji i fasolką/bobem
Składniki:
500 g makaronu ( jak się uda zielonego, linguine, fettuccine,
tagliatelle ) u mnie foglie d’ulivo agli spinaci
300 g fasolki, może być szparagowa, u mnie młody bób w całości!
Pesto z pistacji:
3 łyżki pistacji
3 łyżki startego parmigiano reggiano
ząbek czosnku obrany
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Wykonanie:
W jednym garnku, w osolonej wrzącej wodzie, gotujemy makaron i fasolkę, dodajemy składniki w zależności od czasu gotowania - fasolka mrożona ok 9 min, fasolka świeża ok 5, młody bób w całości potrzebuje ok 10 min.
Żeby zrobić pesto blendujemy wszystie składniki na jednolitą masę.
Odcedzamy makaron i fasolkę zostawiając szklankę wody z gotowania.
Mieszamy ugotowany makaron i fasolkę z pesto.
Dodajemy trochę wody, żeby makaron nie był za suchy.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz