poniedziałek, 17 marca 2014

Toskania Pre - Spring 2014



spring


Wysiadam z samolotu, a tu słońce.
Dookoła zielono, pachnie słodko gelsomino, niebo w kolorze „azzuro”, kwiaty… a to przecież środek marca i zima jeszcze niby trwa… Pośpiesznie zdejmuję dwa swetry,  kupuję lody (gelato al limone) i w miejsce płaszcza zarzucam pastelową chustę… Nowy sezon w Toskanii już się zaczął, a we włoskim przedwiośniu oprócz kwiaciastych wzorów D&G:


Szparagi dzikie

Asparagi Selvatici - bardzo je lubię, rosną̨ dziko w toskańskich lasach. Mniejsze niż tradycyjne, ale bardziej intensywne w smaku. Mają też właściwości nawadniające i oczyszczające. Bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witamina K, C, E i minerały. Świeżo zebrane są̨ najlepsze w postaci najprostszej; obrane, gotuje się (2min), przemywa zimną wodą, idealne z dodatkiem sadzonego jajka i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu lub skropione oliwą i sokiem z cytryny. Moje ulubione warzywo, pachnące lasem, wiosną i zdrowiem!


Szparagi dzikie 
Agretti

Salsola soda (czasami zwane barba di frate; broda brata). Wygląda zabawnie, niczym wodorosty, w smaku podobna do szparagów. Broda brata (mi wygląda bardziej na brodę kapitana Latającego Holendra, Davy’ego Jonesa ) jest wyjątkowo zdrowa, bogata w witaminy A i B, pełna soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo,) tak, jak szparagi dzikie, nawadnia a jednocześnie oczyszcza organizm. Agretti najlepiej gotować 2 min w osolonej wodzie, a potem skropione oliwą, podać jako dodatek do sera mozzarella lub burrata.


Od prawej Agretti, pomidorki ciliegini i ser burrata 

Groszek – pięknie zielony, zdrowy i niezastąpiony w kuchni.
Pełno w nim węglowodanów, protein ( 6g na 100g), soli mineralnych (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo ) i błonnika. Bogaty w witaminy z grupy B, ale też witaminę C i E. Wiosenny groszek gotowany z pancettą to must have tego sezonu. Na rozgrzaną oliwę, wrzucamy ząbek czosnku przecięty na pół,  20 g pokrojonej pancetty* (lub boczku) zostawiamy na chwilę mieszając, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy 250 g świeżego groszku, mieszamy, zakrywamy garnuszek, zostawiamy na małym ogniu na ok 5 min, potem dodajemy ok. 4 łyżki rosołu i zostawiamy pod przykryciem 7 - 8 min. Aż groszek będzie miękki. 

groszek z pancettą
Groszek z pancettą
Biała cebula – o tym, że cebulka jest zdrowa wszyscy wiemy, a że ta wiosenna, lekko pikantna idealnie dodaje smaku sałatkom w przedwiośniu, trzeba się przekonać samemu. Świetna jako dodatek do sałatki z fasolką i tuńczykiem o której niżej.

biała cebula
Szparagi i biała cebula 
Pierwsze karczochy-  „mamme” z Lazio 
Teoretycznie karczoch nie jest warzywem, ta smakowita jadalna część́, to pąk który chroni niebieski kwiat karczocha. Pąk kwiatostanowy! Jest zdrowy i pyszny. Ma niski indeks glikemiczny, obniża cholesterol, oczyszcza wątrobę̨. Uznawany nawet za afrodyzjak, przez co kiedyś́ nie wolno go było podawać kobietom. W Toskanii na razie znajdziemy tylko te przyjezdne z Lazio lub Sycylii, ale już wkrótce pojawią się i tu! ( o czym na pewno napiszę ). 

mamme
Karczochy "Mamme"

Na razie pyszna i prosta sałatka z fasolką, tuńczykiem i wiosenną białą cebulą 


Sałatka z fasolką, tuńczykiem i wiosenną białą cebulą 
Składniki:

200 g ugotowanej fasolki białej (małej)
 200 g tuńczyka (z zalewy, puszki)
1 wiosenna biała cebula/cebula dymka 
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
1 łyżka octu z białego wina/z jabłek 
sól, świeżo zmielony pieprz 

Wszytko razem połączyć, doprawić i wymieszać.


A marcowe kolacje w toskańskich resturacjach wyglądają tak:


Sformatino di radicchio
  
Flan z sałaty radicchio  

Testaroli con cavolo nero, patate e pecorino
Testaroli z jarmużem, ziemniakami i pecorino


Carciofo "Mamma" ripieno
Karczoch nadziewany 


Zielenina na rynku prezentuje się tak:



asparagi selvatici
Asparagi selvatici / Szparagi dzikie


boćwina
Cime di rapa, bietoline di campo/ Rzepa, boćwina



A mięso i ryby tak:

Coppa di testa, rodzaj salcesonu i producent cinta senese

Świeży połów,  pesce fresco
Coppa, rodzaj salcesonu

Dobre produkty = zadowolony klient 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10