niedziela, 23 marca 2014

Ryby i najlepsza sałatka z krewetek


Wiosna zapukała do naszych domów, ciepło takie, że aż wierzyć się nie chce, termometr nawet 20 C wskazuje i chociaż podobno mają jeszcze przyjść chłody, to przecież cieszyć się trzeba każdym dniem słońca i wybuchającymi tu i ówdzie zielonymi pąkami, które zwiastują niezawodnie świeże owoce i warzywa. A więc ja o tych owocach dziś napiszę, tylko nieco przewrotnie o ich morskich odpowiednikach.
Ladies and Gents: dziś ryby i frutti di mare!




Nie wszyscy wiedzą pewnie, że Toskania to nie tylko pagórkowate okolice Florencji, Sieny, czy  Montepulciano, ale też malownicza Maremma nad morzem Tyrreńskim, a nawet wyspy z legendarnym
miejscem wygnania Napoleona - zieloną Elbą - na czele. Nic dziwnego więc, że ryby i owoce morza to popularny składnik menu w małych miasteczkach rozrzuconych wśród pagórków, oliwnych gai i wąskich rzek, a świeże ryby na targu są czymś tak naturalnym, jak jajka i śmietana na stołach pod halą Mirowską.

My również jeżdżąc między Florencją i Pizą trafiliśmy z przyjaciółmi na poranną dostawę ryb złowionych przez Cooperativa di pescatori di Viareggio - Wspólnotę rybaków z Viareggio, a więc świeże ryby wprost z sieci, które mają się do tych supermarketowych tak, jak nie przymierzając kawior astrachański do czarnej mazi z ikry ryby atlantyckiej.

Toskania, Spazzatura di mare
Kupiliśmy więc spazzuatura di mare, czyli morskie odpady można by tak rzec, pomijane systematycznie od niepamiętnych czasów przez klientów, natomiast z tego samego powodu, choć nie tylko, bardzo cenione przez rybaków i ich rodziny, na których stołach w końcu lądowały. Szczęściarze ci rybacy, bo smażone rybki skropione sokiem z cytryny smakują wybornie, chrupiące i słodkie niemal rozpływały się w ustach.


Smażone ryby, spazzatura di mare fritta
A potem była sałatka z krewetek i szparagów, na którą przepis według - Bonalda Agresti - właśnie prezentuję. Wyjdzie rewelacyjna! Pod warunkiem że:

*Krewetki kupimy całe i obierzemy  ( preparowane są bez smaku, nie mówiąc o ich zdrowotnych walorach)



Obrane krewetki

* W większych miasta jest możliwość kupienia świeżych, kto takiej możliwości nie ma, niech kupi mrożone najlepiej z Peru lub Argentyny.

* Pomarańcze kupimy ekologioczne, bo jemy ze skórką która idealnie równoważy smak i dodaje głębi.

* Szparagi kupimy w miarę świeże.

* Użyjemy oliwy dobrej jakości.


Sałatka z krewetkami, szparagami i pomarańczą

Sałatka z krewetkami, szparagami i pomarańczą

Sałatka z krewetkami, szparagami i pomarańczą
Ekspresowa 
(na 4 osoby)

Składniki

8 krewetek całych
8 szparagów
4 duże plastry ekologicznej pomarańczy ze skórką, umytej
odrobina oliwy z oliwek dobrej jakości
świeżo zmielony pieprz 

Krewetki obieramy, odcinamy głowę, przecinamy delikatnie grzbiet i wyjmujemy jelita, przemywamy. Gotujemy wodę w małym garnuszku, gdy będzie bulgotać, solimy odrobinę, zmniejszamy ogień i wrzucamy krewetki na dwie minuty.

Szparagi, obieramy końcówki, odcinamy białą najtwardszą część. Gotujemy wodę, solimy, wrzucamy szparagi, w zależności od grubości szparagów gotujemy ok 7 min, odcedzamy, przemywamy od razu  zimną wodą. Najlepiej użyć wąskiego, ale wysokiego rondelka, końcówki szparagów mogą wystawać i gotować się na parze.

Na talerzyku układamy kawałek pomarańczy, na to dwa szparagi, w środek po dwie krewetki, kropimy oliwą, dodajemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Enjoy!



Spazzatura di mare i krewetki można kupić w Warszawie na targu śniadaniowym!



A na deser stwór z innego świata, wyjątkowo smaczny, o czym jeszcze napiszę!
 Oto Cicale di mare (squilla mantis)/ morskie cykady - rawka wieszcza

Cicale di mare (squilla mantis)/ morskie cykady, rawka wieszcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10