Wiosna zapukała do naszych domów, ciepło takie, że aż wierzyć się nie chce, termometr nawet 20 C wskazuje i chociaż podobno mają jeszcze przyjść chłody, to przecież cieszyć się trzeba każdym dniem słońca i wybuchającymi tu i ówdzie zielonymi pąkami, które zwiastują niezawodnie świeże owoce i warzywa. A więc ja o tych owocach dziś napiszę, tylko nieco przewrotnie o ich morskich odpowiednikach.
Ladies and Gents: dziś ryby i frutti di mare!
Nie wszyscy wiedzą pewnie, że Toskania to nie tylko pagórkowate okolice Florencji, Sieny, czy Montepulciano, ale też malownicza Maremma nad morzem Tyrreńskim, a nawet wyspy z legendarnym
miejscem wygnania Napoleona - zieloną Elbą - na czele. Nic dziwnego więc, że ryby i owoce morza to popularny składnik menu w małych miasteczkach rozrzuconych wśród pagórków, oliwnych gai i wąskich rzek, a świeże ryby na targu są czymś tak naturalnym, jak jajka i śmietana na stołach pod halą Mirowską.
My również jeżdżąc między Florencją i Pizą trafiliśmy z przyjaciółmi na poranną dostawę ryb złowionych przez Cooperativa di pescatori di Viareggio - Wspólnotę rybaków z Viareggio, a więc świeże ryby wprost z sieci, które mają się do tych supermarketowych tak, jak nie przymierzając kawior astrachański do czarnej mazi z ikry ryby atlantyckiej.
Toskania, Spazzatura di mare |
Kupiliśmy więc spazzuatura di mare, czyli morskie odpady można by tak rzec, pomijane systematycznie od niepamiętnych czasów przez klientów, natomiast z tego samego powodu, choć nie tylko, bardzo cenione przez rybaków i ich rodziny, na których stołach w końcu lądowały. Szczęściarze ci rybacy, bo smażone rybki skropione sokiem z cytryny smakują wybornie, chrupiące i słodkie niemal rozpływały się w ustach.
Smażone ryby, spazzatura di mare fritta |
A potem była sałatka z krewetek i szparagów, na którą przepis według -
Bonalda Agresti - właśnie prezentuję. Wyjdzie rewelacyjna! Pod warunkiem że:
*Krewetki kupimy całe i obierzemy ( preparowane są bez smaku, nie mówiąc o ich zdrowotnych walorach)
Obrane krewetki |
* W większych miasta jest możliwość kupienia świeżych, kto takiej
możliwości nie ma, niech kupi mrożone najlepiej z Peru lub Argentyny.
* Pomarańcze kupimy ekologioczne, bo jemy ze skórką która idealnie
równoważy smak i dodaje głębi.
* Szparagi kupimy w miarę świeże.
* Użyjemy oliwy dobrej jakości.
Sałatka z krewetkami, szparagami i pomarańczą
Sałatka z krewetkami, szparagami i pomarańczą |
Sałatka z krewetkami, szparagami i pomarańczą
Ekspresowa
(na 4 osoby)
Składniki:
8 krewetek całych
8 szparagów
4 duże plastry ekologicznej pomarańczy ze skórką, umytej
odrobina oliwy z oliwek dobrej jakości
świeżo zmielony pieprz
Krewetki obieramy, odcinamy głowę, przecinamy delikatnie grzbiet i
wyjmujemy jelita, przemywamy. Gotujemy wodę w małym garnuszku, gdy będzie
bulgotać, solimy odrobinę, zmniejszamy ogień i wrzucamy krewetki na dwie
minuty.
Szparagi, obieramy końcówki, odcinamy białą najtwardszą część. Gotujemy
wodę, solimy, wrzucamy szparagi, w zależności od grubości szparagów gotujemy ok
7 min, odcedzamy, przemywamy od razu zimną wodą. Najlepiej użyć wąskiego, ale wysokiego rondelka, końcówki szparagów mogą wystawać i gotować się na parze.
Na talerzyku układamy kawałek pomarańczy, na to dwa szparagi, w
środek po dwie krewetki, kropimy oliwą, dodajemy odrobinę świeżo
zmielonego pieprzu.
Enjoy!
Spazzatura di mare i krewetki można kupić w Warszawie na targu śniadaniowym!
A na deser stwór z innego świata, wyjątkowo smaczny, o czym jeszcze napiszę!
Oto Cicale di mare (squilla mantis)/ morskie cykady - rawka wieszcza
Cicale di mare (squilla mantis)/ morskie cykady, rawka wieszcza |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz