środa, 5 lutego 2014

Koktajl zimowy detox

Mamy karnawał, a więc i rozpustę gastronomiczną pełną gębą: pączki, faworki, mięsiwo, alkohol... Tymczasem jak mówi przysłowie „il tropppo stroppia”, czyli co za dużo to nie zdrowo, więc może warto po ciężkim weekendzie trochę oczyścić organizm. A że: mens sana in corpore sano! (w zdrowym ciele zdrowy duch) – na znalezienie balansu ciała i umysłu polecam jogę, a na oczyszczenie z toksyn - koktajl, którego przepis przywiozłam z dalekiej Australii.
Oczyszczające soki OrchardST, czyli sofki z ulicy sadowej, robione tylko z organicznych produktów, to bardzo popularny produkt dla każdego kto zna się na zdrowej kuchni, nie tylko zresztą na drugiej półkuli. Cóż, muszę przyznać, że ja się od nich zupełnie uzależniłam i dlatego już w naszym pięknym kraju na podstawie składników odtworzyłam przepis na ten witaminowy odpływ. Oczywiście o tej porze roku nad Wisłą, gdzie słońce zagląda rzadko, świeże i zdrowe warzywa nie są tak powszechnie dostępne jak w słonecznej Australii, ale zimową porą można zrobić koktajl nr. 4 o wdzięcznej nazwie unearthed, czyli wykopany. Ta zabawna skądinąd nazwa nie pochodzi paradoksalnie z filmu o rodzinie Adamsów, tylko stąd, że głównymi składnikami są warzywa korzenne.





Przy naszych korzeniach.
Jeśli chodzi o buraki i marchewkę, to do koktajlu najlepiej używać warzyw ekologicznych (bez chemicznych nawozów), które teraz przechowuje się w chłodnych pomieszczeniach, często przesypane są wilgotną ziemią, stąd nie są świecące, twarde i wielkie, jak te w supermarketach.
Poszukajcie na lokalnym rynku, w sklepach ze zdrową żywnością, tak żeby dostarczyć naszemu organizmowi dawkę witamin, a nie chemii.

Z czego i dlaczego?

Przede wszystkim buraki.
Nazywane na świecie super korzeniem (super roots ).
Bogate w witaminy z grupy B, potas, żelazo, wapń i inne minerały, antyoksydanty, zawierają dużą ilość kwasu foliowego, są również dobrym źródłem błonnika.
 Obniżają nawet ciśnienie tętnicze! Stabilizują pracę przewodu pokarmowego, pobudzają wydalanie żółci, zwalczają zgagę.
Burak chłodzi wątrobę, oczyszcza, pomaga usunąć toksyny, idealny na zwalczanie dolegliwości wynikających z przejedzenia i przepicia:)
 Ps. Redukuje tkankę tłuszczową!
Teraz bardzo popularny wśród sportowców.

Marchewka 
Bogata w witaminę A, ma też sporo witaminy C i K, a przed wszystkim antyoksydantów w tym BKaroten( który zmienia się w witaminę A), wapń, żelazo, miedź i fosfor. Sok z marchwi przyczynia się do regulacji zaburzeń trawiennych, no właśnie..

Suszony Mniszek Lekarski ( liść )

Głównie oczyszcza organizm.
Wspomaga leczenie chorób skórnych, stosuje się go przy chorobach serca i układu krążeniowego, a także przy reumatyzmie. Pomaga przy zatrzymaniu płynów w organizmie ( podobno nawet  przy cellulicie).



Wykopany zimowy detox koktajl 

Składniki:

burak
4 marchewki
4 łyżki suszonych liści mniszka lekarskiego 
(dostępny w sklepach ze zdrową żywnością) 
sok z jednej cytryny 
4 cm korzeń imbiru 

Parzę mniszek w 300 ml gorącej wody przez 10 min.
Do sokowirówki wrzucam buraka i marchew,
przelewam do dzbanka albo dużej butelki,
wlewam sok z cytryny,
wyciskam korzeń imbiru (wyciskarką do czosnku),
( można po prostu pokroić na drobną kosteczkę)
dodaję wywar z mniszka lekarskiego i mieszam, gotowe!

Namaste!

3 komentarze:

  1. nie myślałem nigdy o soku buraczanym, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) tylko jak zrobić taki sok jak nie mam sokowirówki? Czy da się jakoś go zmodyfikować np. w termomixie???

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że tak, ja niestety nie mam tego urządzenia ale wiem że robi można nim robić soki:)

    OdpowiedzUsuń

01 09 10