Od teraz niech zniknął nasze problemy
...
Niech chociaż teraz nasze problemy znajdą się daleko stąd..
**
(moje wolne tłumaczenie)
Eggnog |
Nie wiem jak Wy, ale ja powoli zaczynam czuć magię... Dzisiaj upiekłam piernik i w całym dom pachnie miodem,
goździkami i cynamonem. W przypływie szaleństwa rozpakowałam nawet dekoracje świąteczne i teraz z różnych miejsc zwisają złote łańcuchy, bombki, czapy Mikołaja i inne błyskotki... Taki mały Wonderland... Nie jest za słodko oczywiście, a właściwie jest słodko - gorzko, bo dziś utknęłam w godzinnym korku szukając dentysty, potem kolejną godzinę polowaliśmy na miejsce parkingowe, (kilka niezbyt przyjemnych zdań z milusińskimi kierowcami), później o mały włos dziki tłum w sklepie nie porwał mojej skromnej osoby gdzieś daleko w otchłań, następnie przez jakiś czas stałam na deszczu, i przemokłam jak głupia ( nie, nie miałam parasola), w międzyczasie dostałam kilka średnio miłych wiadomości, a gdy wróciłam, okazało się że muszę posprzątać po tym co zostało po pierniku i po dekoracjach, a wtedy akurat przypomniałam sobie że nic nie jadłam od rana. Kuchnia była pobojowiskiem przypominającym Guernicę Picassa, a ja zamiast sprzątać zaczęłam robić niczym lunatyk świąteczny eggnog, czyli taki amerykański kogiel - mogiel dla pełnoletnich, przy którym świetnie się ogląda stare filmy Chaplina, albo braci Marx, ja akurat włączyłam płytę i zabrzmiała Ella Fitzgerald z Have yourself a merry little Christmas i znowu byłam w Wonderland... przysięgam nikt i nic mi teraz nie zepsuje nastroju... tylko kto do cholery posprząta w kuchni? Motyla noga.
Pozdrawiam ciepło...
Eggnog
Przepis na 6 porcji:)albo jedną dużą:)
2 jajka ekologiczne ( oddzielamy żółtka od białek)
60 g cukru trzcinowego
160 ml mleka
250 ml whiskey
250 śmietanki 30%
likier wiśniowy do smaku lub wiśnie w alkoholu (opcjonalnie)
W dużej misce ubijamy mikserem żółtka i cukier do białości. Cały czas mieszając dodajemy mleko
oraz 170 ml śmietanki i alkohol. Tuż przed
podaniem ubijamy białka na sztywno i dodajemy do mikstury, następnie ubijamy śmietankę i również
przekładamy na wierzch. Serwujemy posypane świeżo startą gałką muszkatołową.
Brzmi smacznie.
OdpowiedzUsuń