Te trzy super foods na sierpniowe
śniadanie zapewnią Wam Kochani i lekki posiłek, i spory ładunek energii, i
dodatkowo sekretną broń w walce z przeciwnościami losu: wczesnym wstawaniem,
stresem, niskim ciśnieniem, czy humorzastymi szefami. Zdradzam więc całkiem
bezpłatnie i bez żalu - jak zacząć dzień z uśmiechem (przynajmniej przez
pierwsze dnia kwadranse).
Na zdrowie!
1) Tapioka
Pudding z tapioki z musem ananasowym |
Przezroczyste i miękkie kuleczki
tapioki przeżyły światowy renesans, gdy stały się częścią
spektakularnych kreacji kulinarnych wielkiego szefa kuchni Ferrana Adrii
– W Wielkiej Brytanii pudding z tapioki to absolutna klasyka i norma, nawet na
szkolnych stołówkach. Właśnie na wyspach, ze sprowadzonej przez Portugalczyków
mąki zrobionej z brazylijskiej bulwy kassawy (znanej u nas jako maniok
jadalny), którą ściera się, potem czeka aż zacznie fermentować i wreszcie suszy, zrobiono kuleczki tapioki. Do skrobi z manioku wystarczy dodać wodę aby wyrobić kuleczki, które po
wyschnięciu przypominają do złudzenia białe perełki. Naturalnie my idziemy na
skróty - tym bardziej, że nie łatwo o bulwę z Brazylii - więc kupujemy „kulki” w
sklepie i gotujemy. Co ciekawe po gotowaniu nasze kulki - zmieniają zupełnie
kolor i strukturę: teraz wyglądają trochę jak kawior, trochę jak morski
specjał, jednym słowem działają na zmysły. Nic dziwnego że właściciel El bulli,
zdobywca 3 gwiazdek Michelina zdecydował się urozmaicić nimi swoje potrawy.
Zastanawiające, że tapiokę kupimy dziś tylko w sklepach ze zdrową żywnością, a
jeszcze nie tak dawno w mrocznych skądinąd czasach peerlu można było ją dostać
w normalnych sklepach. W każdym razie tapioka jest bardzo lekka, bogata w
węglowodany i żelazo, idealna dla dzieci, wspaniała dla dorosłych, polecana dla
alergików i stosujących dietę jednym słowem dla wszystkich! Wprawdzie trzeba
pamiętać aby zostawić ją zamoczoną na całą noc, ale w zamian gdy
ugotujemy ją w mleku uzyskamy konsystencję pięknego puddingu, co moim skromnym
zdaniem jest jednym z siedmiu kulinarnych cudów świata.
Kokosowy
pudding z tapioki z musem z ananasa
Składniki:
150 g tapioki
zamoczonej w 300 ml wody i pozostawionej na noc
3 szklanki mleka
( lub szklanka mleka i puszka mleczka kokosowego)
2 łyżki wiórek
kokosowych
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
2 łyżki syropu z
agawy/ miodu/ syropu klonowego ewentualnie brązowego cukru
Na mus:
Pół ananasa
obranego i pociętego na kawałki
2 łyżki syropu z
agawy/ miodu/ syropu klonowego ewentualnie brązowego cukru
ok. 2 łyżki jogurtu
greckiego
Do garnka
wlewamy mleko, syrop z agawy, wiórki kokosowe i namoczoną tapiokę.
Gotujemy 20
minut, aż uzyskamy konsystencję puddingu, przelewamy do czterech miseczek,
odstawiamy, aż zgęstnieje.
W misce
blendujemy ananasa, jogurt, agawę. Polewamy musem pudding.
Najlepiej
odzielnie przechowywać mus i pudding w lodówce. Wytrzyma do trzech dni.
2) Chia, czyli
szałwia hiszpańska
Koktajl z chia, mango i bananem |
Jej ziarenka przypominają
siemię lniane (tylko trochę mniejsze i bardziej delikatne). Są wyjątkowo bogate
w proteiny, kwasy omega 3, fosfor, magnez, wapń i witaminę C. Ale przede
wszystkim posiadają wszystkie potrzebne do życia aminokwasy ( podobnie jak
quinoa), więc miłośnicy zdrowej diety cenią chia niezwykle, oraz serwują często
i gęsto w swoim urozmaiconym menu. Szczególnie popularne są w koktajlach,
ponieważ zamoczone uzyskują konsystencję galeretowatą i można zagęszczać nimi owocowe napoje. Wyznam Wam szczerze, że osobiście nie robię już koktajlowych miksów
śniadaniowych bez tych nasion. Nasiona chia dostępne w sklepach ze zdrową
żywnością.
Koktajl
z Chia
Składniki:
2 łyżki nasion
Chia
2 łyżki płatków
jaglanych
zalewamy 200 ml.
gorącej wody i odstawiamy na noc
(lub można ugotować rano ok. 4 min w małym garnuszku)
1 mango
1 banan
100 g migdałów
ok. 2 łyżki
jogurtu
Nasiąknięte
nasiona i płatki blendujemy z owocami, jogurtem i migdałami
Gotowe!
3) Matcha
Koktajl z herbaty matcha, banana i gruszki |
Sproszkowana herbata matcha, która powstaje z wysuszonych liści zielonej herbaty,
poza tym, że ma piękny kolor przy którym miło zacząć dzień, to jeszcze pobudza
niczym kawa, ma antyoksydanty, sprawdza się w profilaktyce raka, a jakby tego
było mało - można ją bardzo smacznie łączyć z owocami. A więc zielony, owocowy,
zdrowy dopalacz – znakomity na rano.
Zielony
Matcha koktajl
Składniki:
1 łyżka herbaty
matcha
1 banan
1 gruszka
(obrana, z wyjętym gniazdem nasiennym, pokrojona na kawałki)
4 łyżki jogurtu
greckiego
1 łyżka masła
orzechowego
1 łyżka miodu
W filiżance
zalewamy herbatę wrzątkiem, czekamy aż się rozpuści i schłodzi.
Do miski wlewamy
jogurt, herbatę, owoce, blendujemy.
Gotowe!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz