niedziela, 10 sierpnia 2014

Jeżynowe Mohito

Jeżynowe Mohito

Piękny sierpniowy weekend dobiega końca niestety, ale jeszcze chwilę możemy pocieszyć się leniwą niedzielą, romantycznym zachodem słońca i ciepłym wieczorem, a jak powszechnie wiadomo w ciepłe wieczory najlepiej smakuje zimne Mohito...

Sezon na moje ukochane jeżyny uważam za rozpoczęty, więc proponuję Państwu Mohito jeżynowe właśnie, które zresztą pierwszy raz spróbowałam podziwiając hawajski zachód słońca, a było to notabene na legendarnej plaży zwanej Sunset Beach....
Smak podobny tylko szumu fal brak... jeszcze;)
Cheers!

Jeżynowe Mohito 
(jedna porcja)

garść jeżyn (ok. 5 sztuk)
25 ml rumu dobrej jakości
kilka listków mięty
łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie - ja nie dodaję)
woda gazowana niskozmineralizowana np. żywiec, ok. pół szklanki
lód
można dodać sok z limonki, czego ja nie robię

Do dużej szklanki wrzucamy jeżyny, liście mięty, cukier (jeśli używamy), zgniatamy, zalewamy rumem, dodajemy wodę gazowaną, mieszamy delikatnie, dodajemy kilka kostek lodu.

Done!



Sunset Beach, Hawaje


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10