sobota, 20 grudnia 2014

Castagnaccio - najzdrowsze ciasto kasztanowe bez grama cukru (i glutenu)



Castagnaccio, ciasto z mąki kasztanowej bez cukru



Castagnaccio czyli rustykalny placek z bezglutenowej mąki kasztanowej to jedno z moich ulubionych ciast. Szybko się robi, nie dodaje się ani grama cukru (w zamian sypiemy orzechy i rodzynki),  a dodatkowo podczas pieczenia w całym domu pachnie słodkimi kasztanami, rozmarynem i

orzechami... Aż można przenieść się na chwilę w malownicze, toskańskie Apeniny, do małej miejscowości wysoko w górach, z kamiennym młynem kasztanowym i widokiem za którym już zawsze będziemy tęsknić... 
 Castagnaccio prawdopodobnie pochodzi z Lukki, w tekstach z XVI wieku czytam o pewnym Pilade z Lukki właśnie, który zasłynął z produkcji „castagnazzi”. Jednak to w okolicach Pistoi, szczególnie wysoko w Apeninach, castagnaccio uważane jest za miejscowy i tradycyjny specjał. Pewnie dlatego że duża część mieszkańców tych rejonów zatrudniona była przy zbieraniu kasztanów i produkcji mąki w lokalnych młynach. Wedle ich opinii, prawdziwe castagnaccio to płaski placek - nie powinien przekroczać 1,5 cm wysokości. Wyższy będzie potrzebował dłuższego czasu pieczenia i przez to może się przesuszyć, a to jest najgorszy z możliwych wariantów wykonania. W Pistojskich górach bardzo krytycznie ocenia się liguryjską wersję tego przysmaku - toppone, która ma około 3cm wysokości. W Arezzo castagnaccio zwane jest "baldino" a w bliższych okolicach Florencji, "ghirighio" prawdopodobnie od "gherigli di noci", czyli orzechów włoskich które układa się na cieście. 
Tak czy tak, placek smakuje wybornie, jest zdrowy, nadaje się na świetnie na śniadanie lub na lunch do  pracy czy szkoły chociaż najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Kroimy w prostokąty, można podawać z białym serem. Pycha! więcej o mące kasztanowej bogatej w proteiny tu



Castagnaccio 
Składniki 
- 500g mąki kasztanowej
- 1l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- ok 40 orzechów włoskich obranych z łupin 
- 2 łyżki rodzynek 
- mała garść orzeszków pini
- gałązka rozmarynu 
oliwa do formy 

****Na taką ilość potrzebna nam będzie forma o wymiarach 25 x 40 cm

W misce mieszamy dobrze mąkę, wodę oraz oliwę, po czym zostawiamy na godzinę.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C, kropimy oliwą formę i wkładamy ją na chwilę do pieca.
Do ciasta dodajemy rodzynki i orzeszki pini, mieszamy delikatnie. Przelewamy do formy. Układamy symetrycznie na cieście orzechy i igiełki rozmarynu, kropimy oliwą ( zobaczcie wyżej).
Wkładamy do pieca na 45 min - 1h.




A w mojej Toskanii zielono, kwiaty kwitną... wiosenny koniec tej jesieni...





Kasztany
Bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej
Zupa kasztanowa z farro
Kasztanowe gnocchi

 Śniadanie
moje bananowo-czekoladowe ciasteczka reniferki (Gazeta Wyborcza)
Bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej
Drożdżowe dyniowe ślimaczki z cynamonem
Dyniowe latte
Szakszuka - zdrowe izraelskie śniadanie na weekend
Pancakes z papierówek
Tapioka,Chia, Matcha - idealne na super śniadanie
Dżem jabłkowo-waniliowy mojej mamy
Oscarowe smaki: grzanki z serkiem estragonowym i łososiem
Filmowe śniadanie ze ślimakiem
kasza to świetne rozwiązanie na zimowe śniadanie 
trzy odsłony pasty hummus
Jajka poszetowe na jaglance w sosie pomidorowo - paprykowym i pastą z marchewki
Domowy baton energetyczny

Włoskie inspiracje
Zupa kasztanowa z farro
Kuchnia Bonalda (Gazeta Wyborcza)
Panna cotta z malinami
Smak świata,Terra Madre
Jesienne Pizza Party
Makaron ladacznicy przed półmaratonem (Gazeta Wyborcza)
Jesiennie
Zupa kasztanowa z farro
Jesienne Pizza Party

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10