Castagnaccio, ciasto z mąki kasztanowej bez cukru |
Castagnaccio czyli rustykalny placek z
bezglutenowej mąki kasztanowej to jedno z moich ulubionych ciast. Szybko się
robi, nie dodaje się ani grama cukru (w zamian sypiemy orzechy i rodzynki), a dodatkowo podczas pieczenia w całym
domu pachnie słodkimi kasztanami, rozmarynem i
orzechami... Aż można przenieść się na chwilę w malownicze, toskańskie
Apeniny, do małej miejscowości wysoko w górach, z kamiennym młynem kasztanowym i widokiem za którym już zawsze będziemy tęsknić...
Castagnaccio prawdopodobnie pochodzi z Lukki,
w tekstach z XVI wieku czytam o pewnym Pilade z Lukki właśnie, który zasłynął z
produkcji „castagnazzi”. Jednak to w okolicach Pistoi, szczególnie wysoko w Apeninach, castagnaccio uważane jest za miejscowy i tradycyjny specjał. Pewnie dlatego że duża część mieszkańców tych rejonów zatrudniona była przy zbieraniu kasztanów i produkcji mąki w lokalnych młynach. Wedle ich opinii, prawdziwe castagnaccio to płaski placek - nie powinien przekroczać 1,5
cm wysokości. Wyższy będzie potrzebował dłuższego czasu pieczenia i przez to może się przesuszyć, a to jest najgorszy z możliwych wariantów wykonania. W
Pistojskich górach bardzo krytycznie ocenia
się liguryjską wersję tego przysmaku - toppone, która ma około 3cm
wysokości. W Arezzo castagnaccio zwane jest "baldino" a w bliższych okolicach Florencji, "ghirighio" prawdopodobnie od "gherigli di noci", czyli orzechów włoskich które układa się na cieście.
Tak czy tak, placek smakuje wybornie, jest zdrowy, nadaje się na świetnie na śniadanie lub na lunch do pracy czy szkoły chociaż najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Kroimy w prostokąty, można podawać z białym serem. Pycha! więcej o mące kasztanowej bogatej w proteiny tu
Castagnaccio
Składniki
- 500g mąki kasztanowej
- 1l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok 40 orzechów włoskich obranych z łupin
- 2 łyżki rodzynek
- mała garść orzeszków pini
- gałązka rozmarynu
oliwa do formy
****Na taką ilość potrzebna nam będzie forma o wymiarach 25 x 40 cm
W misce mieszamy dobrze mąkę, wodę oraz oliwę, po czym zostawiamy na godzinę.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C, kropimy oliwą formę i wkładamy ją na chwilę do pieca.
Do ciasta dodajemy rodzynki i orzeszki pini, mieszamy delikatnie. Przelewamy do formy. Układamy symetrycznie na cieście orzechy i igiełki rozmarynu, kropimy oliwą ( zobaczcie wyżej).
Wkładamy do pieca na 45 min - 1h.A w mojej Toskanii zielono, kwiaty kwitną... wiosenny koniec tej jesieni...
Bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej
Zupa kasztanowa z farro
Kasztanowe gnocchi
Śniadanie
moje bananowo-czekoladowe ciasteczka reniferki (Gazeta Wyborcza)
Bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej
Drożdżowe dyniowe ślimaczki z cynamonem
Dyniowe latte
Szakszuka - zdrowe izraelskie śniadanie na weekend
Pancakes z papierówek
Tapioka,Chia, Matcha - idealne na super śniadanie
Dżem jabłkowo-waniliowy mojej mamy
Oscarowe smaki: grzanki z serkiem estragonowym i łososiem
Filmowe śniadanie ze ślimakiem
kasza to świetne rozwiązanie na zimowe śniadanie
trzy odsłony pasty hummus
Jajka poszetowe na jaglance w sosie pomidorowo - paprykowym i pastą z marchewki
Domowy baton energetyczny
Włoskie inspiracje
Zupa kasztanowa z farro
Kuchnia Bonalda (Gazeta Wyborcza)
Panna cotta z malinami
Smak świata,Terra Madre
Jesienne Pizza Party
Makaron ladacznicy przed półmaratonem (Gazeta Wyborcza)
Wielkanoc w sercu Toskanii
Makaron, pesto z pistacji i fasolka
Toskania Pre-Spring 2014
Ryby i najlepsza sałatka z krewetek
JesiennieMakaron, pesto z pistacji i fasolka
Toskania Pre-Spring 2014
Ryby i najlepsza sałatka z krewetek
Zupa kasztanowa z farro
Jesienne Pizza Party
Thanksgiving indyk z nadzieniem kasztanowo-jabłkowym
Drożdżowe dyniowe ślimaczki z cynamonem
Kasztanowe gnocchi
Boccaccio i dyniowe gnocchi
Drożdżowe dyniowe ślimaczki z cynamonem
Kasztanowe gnocchi
Boccaccio i dyniowe gnocchi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz