sobota, 6 grudnia 2014

Bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej


bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej 


Idealne naleśniki na jesienno - zimowe weekendy! Delikatne, słodkie, pachnące kasztanami.... Na takie śniadanie każdy śpioch wysunie nos spod kołdry, nawet w smutne, szare i zimne poranki jak dziś... 

Cały sekret tkwi w bezglutenowej, lekko strawnej i słodkiej mące kasztanowej. Kasztany mają niski
indeks glikemiczny, ale za to dają dużą energii, dlatego kasztanowe śniadanie posłuży także sportowcom. Te naleśniki, nie dosyć że są pyszne to jeszcze dobre dla każdego: dla osób z nietolerancją na gluten, z nietolerancja na laktozę, dla dzieci (bo nie ma białego cukru), dla sportowców, jak również dla osób które takie grudniowe poranki wolą przeleżeć pod kołdrą, dla nich dodatkowo szykujemy kubek aromatycznej dużej czarnej.  


Naleśniki bezglutenowe z mąki kasztanowej
(bez laktozy)

 Składniki
- szklanka mąki kasztanowej
- 2 jajka (oddzielnie żółtko i białko) (w wersji wegańskiej można pominąć jajka)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii bio
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 1/4 szklanki wody gazowanej nisko mineralizowanej 
- łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka rozpuszczonego masła (lub nierafinowanego olejku kokosowego dla wegan)

do smażenia:
 - masło z odrobiną oliwy lub nierafinowany olejek kokosowy (dla wegan )

do podania:
- jabłka, syrop klonowy, miód, masło orzechowe (krem z migdałów, pistacji lub z orzechów laskowych) dżemy (najlepszy dżem jabłkowy ), krem z karobu dla wegan lub z czekolady dla nie-wegan.

Wykonanie: 
Ubijamy białka, odkładamy.
W misce mieszamy żółtka z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym i tłuszczem. Dodajemy mleko migdałowe z wodą i mąkę. Delikatnie przekładamy ubitą piankę z białek. Mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. 
Rozgrzewamy dużą patelnię z masłem z odrobiną oliwy lub nierafinowanym olejkiem kokosowym. Wlewamy ciasto, zostawiamy na kilka minut, ostrożnie przewracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze około 2 minut i zsuwamy na talerz. Ciasto na 5 - 6 naleśników. Smacznego:)


bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10