Przysmak Silvia Greco
makaron z sardynkami, szparagami i pistacjami |
Nie
odzywałam się czas jakiś - choć tęskniłam, daję słowo - ale teraz wracam na
ojczyzny łono, a właściwie blogowe łono, z przepisem na szybki, pyszny i bardzo, bardzo
zdrowy makaron rodem prosto z Sycylii. Wymyślił go sam Silvio Greco…
Wszystko
przez studia na Università degli Studi di Scienze Gastronomiche...
Università degli Studi di Scienze Gastronomiche |
UNISG pierwszy dzień |
Kierunek, na którym przyszło mi się edukować nazywa się "Cibo e Salute" - "Jedzenie i Zdrowie", więc mam nadzieję, że będę zdrowsza i nauczę się jeszcze lepiej gotować - jeśli to w ogóle możliwe;)))) A w rezultacie wszyscy na tym skorzystamy, będziemy jedli zdrowe i smakowite dania – tak, tak, będą przepisy!
Dream Team gotuje i edukuje się pd nadzorem prof Silvio Greco w Kalabrii :) |
Wszystko jednak wynagradza program dydaktyczny, o którym mógłby zamarzyć niejeden miłośnik smaków różnych, świata i zdrowia.
Ostatnio
wyruszyliśmy np. w podróż dydaktyczną przez Kalabrię i Sycylię, pod hasłem
„Wszystko, co trzeba wiedzieć o rybach”. Okazało się, że wiedzieć trzeba
bardzo dużo: o rodzajach ryb przeróżnych, połowach, dystrybucji, właściwościach
zdrowotnych, kwasie Omega3, wpływie na zdrowie, poziomie metali ciężkich, czy histaminy
oraz zastraszającym, ale to zastraszającym spadku populacji mieszkańców mórz i
oceanów na świecie.
Nasza grupa w Kalabrii |
Odwiedzałam
więc rybaków, sklepy rybne, instytuty morskie, specjalistów od morskich dziwadeł
wszelkiej maści, muzea, laboratoria, a przy okazji… bary, osterie, trattorie i
ristoranti.
Sałatka z ośmiorniczką w wybitnej restauracji ZenZero Kalabria |
Vongole w sprzedaży Messina, Sycylia |
Targ rybny w Vibo Marina Kalabria |
Od lewej jeden z ostatnich rybaków którzy potrafią robić rodzaj sieci które widać z tyłu Messina, Sycylia |
Produkcja sardeli w oliwie Kalabria |
Całą eskapadę wymyślił sławny włoski biolog morski, podróżnik, znakomity kucharz i cudowny gawędziarz prof. Silvio Greco. Postać to nietuzinkowa - członek międzynarodowej komisji studiów Morza Śródziemnego, Stowarzyszenia Międzynarodowego Oceanografii i oczywiście Slow Food. Uczestniczył w wielu wyprawach badawczych na Antarktydę, pływał łodziami podwodnymi, nurkował na głębokościach o których boję się myśleć, napisał mnóstwo książek i nauczył mnie tego dania. Prof. Silvio grazie!
Otóż Greco
gotuje swoje proste, ale pyszne i zdrowe dania z ryb „biednych”, „pesce povera”,
jak sardynki oraz używa dużo muszli morskich, bogatych w łatwo przyswajalne
proteiny i minerały. Zresztą badania nieubłagalnie pokazują, że ryby długowieczne a szczególnie te hodowlane ( jak łosoś!) zamiast wpływać korzystnie na nasce zdrowie, zatruwają nasz organizm bo są przepełnione związkami toskycznymi np. - metalami ciężkimi ( rtęcią ). Naukowcy i lekarze którzy się w tej tematyce specjalizują radzą by omijać łososia szerokim łukiem.
Ten
makaron oryginalnie jest przyrządzany z sardyneli atlantyckiej łowionej
przy wyspie Lampedusa ale możemy użyć spokojnie każdego rodzaju sardynki
(niesamowite źródło kwasów Omega 3), zarówno z puszki, jak i tej świeżej. Co
ciekawe na wyspie Lampedusa zostały już tylko dwie łódki, z których rybacy łowią
- alaccia ( sardinella aurita ) w sposób tradycyjny – siecią okrążającą,
dużo bezpieczniejszą dla całego ekosystemu.
sardele z wysyp Lampedusa - alacce pod oliwą z peperoncino |
Tu
dodać muszę, że ryby łowione w sposób przemysłowy, cierpią i stresują się
wielce wytwarzając przy okazji dużo histaminy - hormonu, który może być bardzo
niezdrowy dla człowieka, szczególnie te ryby z rodziny tuńczykowatych – więc
kupując ryby z połowów zrównoważonych dbamy nie tylko o środowiska ale też o
zdrowie!
A oto pyszny i zdrowy makaron Silvia z sardelami, szparagami i pistacjami:
Makaron z Sycylii
Paccheri con alacce
dla 4 osób
- 500g makaronu paccheri
- oliwa
- papryczka peperoncino (najlepiej kalabryjska, może być w proszku)
- ząbek czosnku obrany
( w wersji Silvio czosnek przysmażamy i wyjmujemy, ja go przeciskam przez praskę i dodaję do makaronu)
- 100g sardynek ( w oryginale sardyneli atlantyckiej )
mogą być świeże - filet lub spod oliwy lub soli -
- garść szparagów (ok. 12) umytych, obranych, z odciętmi twardymi końcami
- garść zmielonych pistacji
- garść bułki tartej
- kieliszek słodkiego wina - marsali, dobrego passito lub likieru amaretto
sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie w wysokim garnku ( najlepiej nie zamaczając końców) około 4 min. Odcedzamy pod zimną wodą, kroimy w paski.
Gotujemy duży garnek z wodą na makaron.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, papryczkę (wycinamy białe błonki i gniazdo nasienne).
Dodajemy sardynki, przysmażamy, dodajemy szparagi ( bez główek) zalewamy winem, gotujmy ok. 7 minut.
Wrzącą już wodę solimy, wrzucamy makaron - gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (wyjmujemy minutę wcześniej ).
W między czasie do ryb ze szparagami dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu i miksujemy całośc blenderem - próbujemy - jeśli trzeba dodajemy sól, pieprz, jeszcze wody z gotowania Silvio dodaje jescze trochę słodkiego trunku. Mieszamy.
Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go (pozostawiając szklankę wody z gotowania), przekładamy na patelnię z sosem, dodajemy trochę wody z gotowania, mieszamy wszystko dobrze. Przekładamy na 4 talerze, dodajemy główki szparagów, sypiemy obficie pistacjami, dodajemy odrobinę bułki tartej.
Gotowe!
Dodam tylko jeszcze, że makaron Silvia jedliśmy również w Kalabrii w świetnej restauracji ZenZero w wersji szefa kuchni Bruno De Francesco, który zamiast pistacji dodał migdały a nutkę słodkości zaakcentował marmoladą z wiśni...
Pasta con alacce w wersji szefa kuchni Bruno De Fransceco z restauracji Zenzero, Kalabria |
Nasz dream team w restauracji ZenZero Po środku (w białej koszuli) prof Silvio Greco, a zaraz z boku szef kuchni ( w bandamce ) Bruno de Francesco |
Zachód słońca w Pizzo |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz