I
słów kilka o największym festiwalu sera w Bra.
Przepis
na te pyszne norweskie gofry, które z miejsca zdobyły sobie poczesne miejsce
przy śniadaniowym stole mojej rodziny i przyjaciół, odnalazłam dopiero na
południu Europy – we włoskim miasteczku Bra, w Piemoncie. Tam właśnie, podczas
wrześniowego weekendu, odbył się prestiżowy, ogólnoświatowy festiwal Slow Food Cheese,
w którym wzięło udział ponad 300 producentów sera z 23 krajów świata ( przy ok. 270 tysięcach serowych miłośników). W szacownym gronie nie zabrakło
oczywiście Norwegów. Potomkowie wikingów przybyli tam z bardzo unikatowym serem z krainy fiordów, a konkretnie z Sognefjord.
oczywiście Norwegów. Potomkowie wikingów przybyli tam z bardzo unikatowym serem z krainy fiordów, a konkretnie z Sognefjord.
Trzeba
wiedzieć, że Geitost z fiordu Sognefjord , bo tak
się zwie ów sławny, jak się okazuje, ser, z wyglądu przypomina do złudzenia… karmelową
kostkę, a co jeszcze bardziej zdumiewające wrażenie to zostaje także na
podniebieniu. Powstaje na bazie koziego mleka, choć z dodatkiem krowiego; gotuje się je 8 - 10 godzin, co powoduje, że laktoza - cukier
zawarty w mleku się krystalizuje i zmienia kolor na brązowy, nadając serowi
specyficzny smak.. .Karmelowa masa stygnie w drewnianych formach, a gotowy ser
wygląda ( i smakuje) nieziemsko:
słono - karmelowo - serowy – absolutnie zjawiskowy. Zresztą w krajach północy brązowe
sery są dość popularne, robione z różnych rodzajów mleka.
Stoisko norweskich producentów sera Geitost z wioski Undredal, z fiordu Sognefojrd na włoskim festiwalu sera Cheese w Bra 2015 |
Ser Geitost z fiordu Sognefojrd na norweskim stoisku podczas włoskiego festiwalu Cheese w Bra 2015 |
Muszę
przyznać, że jestem też pełna podziwu dla mieszkańców tych wiosek, którzy
stoczyli prawdziwą, nieustępliwą wojnę
ze swoim rządem przeciwko nakazom pasteryzowania mleka i to wojnę
zwycięską zachowując swoją tradycję i ten wspaniały ser… chwała Wam
za to potomkowie Ragnara Lothbroka.
No
tak... ser norweski omówiony, a co z tymi wyśmienitymi goframi...
Otóż
to, że norwescy producenci Sognefjord
Geitost, których odnalazłam w Bra ( ich stoisko znajdowało się pomiędzy
islandzkim, świeżo założonym, prezydium sera Skyr, oraz prezydium Cheddara z
Sommerset ) proponują podawanie swojego sera albo z chlebem, albo z
norweskimi goframi!
Geitost - norweski ser z fiordu Sognefojrd, wraz ze zdjęciem miejsca gdzie powstaje :) |
W tle norweskie stoisko sera Geitost, z przodu - Islandczycy z swoim serem Skyr |
Hmm,
norweskie gofry… Uprosiłam przepis u przemiłych wikingów i zrobiłam. Miały
być dodatkiem do tego fantastycznego sera, a stały się tematem same w
sobie i śniadaniowym przysmakiem w moim domu. Ultimate waffles można by rzec,
ich sekretem jest kardamon, który znakomicie uwydatnia smak i dodaje mu polotu.
Dlatego nawet jeśli nie posiadacie brązowego sera z fiordów zróbcie je i tak!
Warto !
Najlepsze gofry z norweskim serem - przepis na dole |
Dodam
tylko że norweski ser prezentowany był w Bra razem z naszym ojczystym oscypkiem.
Miałam przyjemność, wraz z Wojtkiem Komperdą, sławnym bacą z Czorsztyna i
czołowym producentem tego sera w Polsce, opowiadać o oscypku na jednym z 37
laboratoriów smaku zorganizowanych podczas Cheese. Degustacja serów była połączona
z degustacją piw i tak do norweskiego sera podano delikatny Norbertus
Festbier, a do naszego oscypka, ciemne Kloster Export Dunkel, o trochę dymnym
posmaku, trafne uzupełnienie wędzonego
aromatu naszego rodzimego delikatesu.
Z Wojtkiem opowiadamy światu o Oscypku na laboratorium smaku we włoskim Bra, Cheeese 2015 |
Prezentowane sery na naszym laboratorium smaku podczas Cheese Od góry norweski Geitost, rumuńska Bryndza de Burduf, nasz Oscypek, belgijski Herve, armeński ser z ziołami Motal |
Laboratorium smaku z udziałem naszego oscypka Bra Cheese 2015 |
Laboratorium smaku z udziałem naszego oscypka Bra Cheese 2015 |
Gofry norweskie place lizać - PRZEPIS
Składniki:
( z moimi zmianami)
5 jaj
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru muscadov
350 g mąki pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
50 g otrębów owsianych
1 szklanka jogurtu grackiego
0,5 l mleka ( można uzyć mleka roślinnego)
100 g rozpuszczonego masła (prawdziwego!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1/2 łyżeczka kardamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
brązowy ser, nasz twaróg też będzie pasował, powidła
Wykonanie:
Ubić jajka z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę.
W drugiej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia, kardamon, sól, dodać do masy jajecznej, lekko wymieszać i od razu dodać jogurt, mleko, rozpuszczone masło, wymieszać miskserem i odstawić masę przykrytą ściereczką na co najmniej pół godziny.
Gofrownicę rozgrzać, dodać masło klarowane/oliwę/ olej i nakładać masę. Starczy na około 6 - 8 gofrów.
Spróbujcie też naszych bezglutenowych gofrów :
Pyszne gofry bez glutenu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz