niedziela, 25 października 2015

Makaron z podgrzybkami i fasolą #SaveRummo


Dzisiaj World Pasta Day czyli Światowy Dzień Makaronu, więc wszyscy makaroniarze świata łączmy siły i menu!
Włosi do swojego makaronu podchodzą bardzo poważnie, wyliczą Wam od ręki około 130 jego
odmian, powiedzą jaki typ najlepiej pasuje do carbonary, a jeśli bardzo macie ochotę waszego włocha zdenerwować rozgotujcie mu spaghetti...



Po dłuższym pobycie w boskiej Italii nauczyłam się sama rozróżniać dobry makaron od tego przeciętnego, i co ważniejsze, po wielu próbach, lekcjach domowych i warsztatach już wiem jak go ugotować i podać. Jak zrobić amatriciane, jak zaserwować testaroli, ile czasu gotować pici i jak zagnieść gnocchi. Włosi jedzą każdego roku około 26 kilo makaronu, to pewnie tyle co i ja – jestem Miłośniczką wszelkiego rodzaju pasty dlatego apeluję do Was dzisiaj – Pomóży uratować makaroniarzy z Rummo!!!!!


Co stało się z fabryką makarony Rummo zobaczycie na tym filmiku

Rummo to pastificio z Kampanii, producenci makaronu z Benevento. To historyczna firma z bardzo dobrym produktem, niestety w nocy z 14 na 15 października została kompletnie zrujnowana przez bezlitosną powódź. Błoto i woda ( na 4 metry wysokości ) zniszczyły maszyny, produkty spożywcze, magazyny. Dzika powódź zabrała ze sobą nawet kontener który ważył 20 ton...
Pastifico powoli próbuje stanąć na nogi, ale 1500 osób jest teraz bez pracy. Jakimś cudem nikomu z pracowników z nocnej zmiany nic się nie stało. Córka jednego z nich napisała wzruszający apel na Facebooku prosząc o pomoc:
„Pierwszy raz w życiu zobaczyłam desperację na twarzy taty…Można było by powiedzieć wiele rzeczy ale przede wszystkim #Saverummo (uratujmy Rummo) ”

Woda nigdy nas nie rozmiękczyła 
Setki osób odpowiedziały solidarnie na ten wpis, bo Rummo to jeden z najważniejszych producentów południa. - Jeśli chcecie pomóc, kupcie opakowanie makaronu i opublikujcie jego zdjęcie - piszą zaangażowani internauci. Paczka makaronu może dużo zmienić...Przez pierwsze 24 godziny po tej prośbie pojawiło się około 100 tysięcy zdjęć z mnóstwem ciepłych słów i zadeklarowanym wsparciem.


Przyłączmy się  i my! Tym  bardziej że jest to makaron naprawdę dobrej klasy!!
W naszym mieście nad Wisłą makaron Rummo można kupić w supermarkecie, który nie jest stonką;)

JA przyrządziłam go z dzisiaj zebranymi podgrzybkami i fasolą – pycha.



Pyszny makaron z grzybami, fasolą i porem

Pyszny makaron z grzybami, fasolą i porem
porcja dla 4 osób jako primo  lub dla 2 bardzo głodnych ;)  


Przepis

Składniki:

300 g spaghetti Rummo
200 g ugotowanej białej fasolki cannellini ( może być z puszki)
10 podgrzybków
1/2 pora
1 peperoncino
2 ząbki czosnku
kilka igiełek rozmarynu, garstka listków z 3 gałązek tymianku, kilka listków szałwii - umytych i posiekanych
150 ml jogurtu greckiego ( lub śmietany )
150 g startego sera pecorino (owczego) lub jakiegoś koziego serka
sól morska, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek

Do posypania starty parmezan
odrobina oleju z orzechów włoskich bardzo pasuje

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę w rondelku, żeby następnie sparzyć w niej grzyby.
W dużym garnku zagotowuję wodę na makaron, gdy zacznie bulgotać solimy ją porządnie i wrzucamy makaron.
Na patelnię dodajemy oliwę, następnie cienko pokrojony por, zmiażdzony czosnek. Trzymamy na patelni, aż por się zeszkli. Dodajemy grzyby i przyprawy, odrobinę soli i pieprzu. Po przysmażeniu grzybów wrzucamy fasolę. Wszystko razem podgrzewamy. W między czasie w miseczce mieszamy jogurt z trzema łyżkami wody z gotowania makaronu, po czym dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy starty ser ( dodajemy wodę z gotowania, jeżeli sos jest zbyt gęsty ). Odcedzamy makaron na minutę przed upływem czasu i dodajemy go do sosu. Przyprawiamy wedle smaku i gotowe.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10