Kochani jak co roku jedziemy do wiosennej Toskanii i przywozimy dla Was paczki z najlepszymi produktami od naszych wybitnych producentów. Na świąteczny stół będzie można postawić słodką gołębicę ( ciasto drożdżowe ), karczochy obrany i gotowe do jedzenia i ser owczy- pecorino z górskiego parku krajobrazowego. Ciekawi co jeszcze przywieziemy?
W tym roku można zamówić naszą przesmaczną-piękną-wiosenną paczkę ale można wybrać oddzielnie produkty.
Słodka gołębica „Colomba” – tradycyjna babka wielkanocna

Pomarańczowa marmolada mniszek benedyktyńskich z Pistoi


Kawa od Trinci ( Huehuetenango presidio Slow Food )
Jakie odmiany kawy mieszać i w jakich proporcjach, pamiętając o tym, że każdy rodzaj potrzebuje innego płomienia, temperatur, innego czasu prażenia - to sztuka, którą posiadło niewielu torrefattorów. Jednym z najlepszych jest Andrea Trinci, który praży z dbałością wybrane ziarna w piecu opalanym drewnem. Jego przygoda z kawą zaczęła się gdy miał 14 lat w zakładzie swojego ojca Ercole we Florencji. To właśnie ojciec nauczył go techniki prażenia kawy, którą stosuje do dziś - jak opalanie pieca wyłącznie drewnem z akacji. Dlaczego akurat akacji? Ponieważ akacja daje duży płomień, ale szybko się wypala pozwalając ziarnom osiągnąć właściwy smak i aromat. Andrea prowadzi obecnie jedno z najbardziej cenionych we Włoszech laboratorium kawy. Gdy odwiedzam go w laboratorium przechadzamy się między płóciennymi, pękatymi workami. Pochodzą z najdalszych zakątków świata o czym świadczą egzotyczne stemple z Indii, Gwatemali, Jamajki, Puerto Rico... W najwyższym miejscu Centralnej Ameryki na wysokości 1500 - 2000 metrów założył międzynarodowe Prezydium kawy Huehuetenango wraz ze Slow Food. W ten sposób powstała nowa Caffe Trinci Huehuetenango 100 proc. Arabika (typica burbone i caturra). Rośliny kawy dojrzewają tam w cieniu, a ziarna - S.H.B stricly Hard Beans uchodzą za najlepsze na świecie, pełne słodyczy miodu i kwiatów. Znając branżę kawową od podszewki, Andrea był przez dłuższy czas doradcą w spożywczym koncernie i wie wszystko o defektach kawy, sam ma teraz malutkie laboratorium w którym powstaje kawa bez defektów. Szczególnie Huehuetenango, firmowana przez Slow Food, jest wyjątkowa i tym samym świetnie nada się na nasze wyjątkowe śniadanie świąteczne.
Karczochy w occie od Bonalda
Piewsze karczochy już są – będziemy mogli cieszyć się nimi podczas śniadania, zakonserwowane tradycyjnie w oliwie z odrobiną octu i przypraw nadadzą się do jajek, sałatek, czy makaronu. Teoretycznie karczoch nie jest warzywem, ta smakowita jadalna część́, to pąk który chroni niebieski kwiat karczocha. Pąk kwiatostanowy! Jest zdrowy i pyszny. Ma niski indeks glikemiczny, obniża cholesterol, oczyszcza wątrobę̨. Uznawany nawet za afrodyzjak, przez co kiedyś́ nie wolno go było podawać kobietom.
Parmezan ( Parmigiano - Reggiano )
Ser sezonowany aż 30 miesięcy o niezwykle bogatym, intensywnym smaku. Zdobywca wielu nagród, w tym złotego medalu konsorcjum Parmigiano – Reggiano, pakowany próżniowo. Można go jeść samego, jeśli go spróbujecie, zmienicie zdanie o parmezanie!
Falisty makaron Reginette Toscane z ulubionego pastificio


Do kupienia również LASAGNE i makaron z mąki z farro
Pecorino - sezonowany ser owczy z górskiego parku krajobrazowego
Ser produkowany jest w parku krajobrazowym w Apeninach toskańskich przez pasterza, który pozostał jako jeden z nielicznych ( w regionie jest ich dwóch ) którzy doją owce ręcznie. Jak mówi sam producent mleko i w efekcie ser, smakują zupełnie inaczej. Pastwiska owiec są bajeczne, pełne ziół, kwiatów, dzięki temu ser nie ma wysokiego poziomu cholesterolu w przeciwieństwie do serów z mleka krowiego w intensywnej hodowli, karmionego tylko paszą (w tym znanych serków typu light). Jest to jeden z naszych ulubionych i bardzo pracowitych producentów sera. Jego pecorino sprawdza się idealnie jako dodatek do spaghetti alla carbonara albo sosu amatriciana.
Grappa z VinSanto z dodtkiem jeżyn szefa Slow Food
Jest to alkohol mocny a jednocześnie delikatny ze słodkim posmakiem, dobrze zrównoważony. Idealna propozycja na zakończenie długiego wielkanocnego śniadania, bardzo dobra na trawienie!
Niesamowite Vin Santo szefa Slow Food
Święte wino Toskanii w przenośni i dosłownie (w
tłumaczeniu na polski wino święte). Jeszcze nie tak
dawno butelkę Vin Santo otwierało się wyłącznie na
specjalne okazje, a każdy producent miał - i ma
zresztą nadal - sekretną, nieco różniącą się od innych
recepturę. Do produkcji tego niezwykłego wina
używa się starannie wyselekcjonowanych winogron,
zbieranych we wrześniu i układanych na matach,
gdzie spędzają ok. 4 - 6 miesięcy, tracąc w
międzyczasie ok. 30 % wagi, ale w zamian
koncentrując aromaty, cukry i kwasy, do momentu,
gdy pokryje je szlachetna pleśń - Botrytis nobile.
Efekt jest taki, że ze 100 kg winogron produkuje się
25 litrów moszczu z czego powstaje zaledwie 15
litrów Vin Santo! Jeśli dodamy do tego, że wino
fermentuje w kasztanowych beczkach aż 10 lat,
możemy sobie wyobrazić jego wartość i
wyjątkowość.
Vin Santo, które proponujemy pochodzi od rodziny
Agresti, która produkuje je na niewielką skalę od
kilku wieków. Seniorowi rodziny Bonaldowi
Agresti udało się wydobyć nuty róży, fiołków i
egzotycznych owoców - jest więc słodkie, ale
jednocześnie orzeźwiające zachwycając imponującą gamą aromatów. Wino, którego nigdy nie zapomnicie, wino niezwykłe, na wyjątkowa okazję.
Vin Santo Bonalda
Białe wino
Od naszych ulubionych enologów - braci Betti z secesyjnej winnicy z urodzajnych wzgórz Montalbano. Pochodzące z winnicy z Montalbano w Toskanii. Składa się z chardonnay w 70 % oraz trebbiano w 30 %. Zebrane ręcznie z wyselekcjonowanych winorośli. Wyczuwalne aromaty tropikalnych owoców, kwiatów róży. Pięknie nada się na wiosenne popołudnie…
Z tej samej winiarni mamy dla popisowe czerwone wino -
Prunideo Rosso di Toscana IGT.
Robione z Sangiovese ( 90%) i Cabernet w (10%)
12 miesięcy dojrzewa w dębowych beczkach .
To eleganckie wino, z nutami kwiatów, malin, czereśni i śliwek.
Taniczne ale rześkie, świetnie zrównoważone idealne do mięs i pieczeni .
Chluba Montalbano
Białe i czerwone wino w kartonach
(Chianti) świetnie nadające się do świątecznego
obiadu oraz kolacji.
Pakowane w pięcio - litrowych
próżniowych opakowaniach,
dzięki czemu mogą wytrzymać około dwóch miesięcy od
otworzenia.
Wielkie czekoladowe jajka
Na Wielkanoc każdy w Toskanii obdarowuje się czekoladowymi jajkami – jakość samej czekolady i
wykonanie artystyczne jajek zachwyca. My wybierzemy dla Was te najpiękniejsze i najsmaczniejsze
robione przez naszą ulubioną mistrzynie temperowania czekolady i producentkę najlepszych lodów
w swojej magicznej cukierni ukrytej za cyprysami gdzieś pomiędzy Toskanią a Pistoią
Nasza paczka wybranymi produktami będzie kosztować około 100 E.
Jeżeli interesują was ceny poszczególnych produktów prosimy o kontach - prześlemy listę cen
danych produktów:
Wszystkie informację pod adresem rita.goralska@gmail.com lub telefonem 602475337
Uwaga zamównienia można składać do 15 marca!
Jeżeli interesują was ceny poszczególnych produktów prosimy o kontach - prześlemy listę cen
danych produktów:
Wszystkie informację pod adresem rita.goralska@gmail.com lub telefonem 602475337
Uwaga zamównienia można składać do 15 marca!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz