wtorek, 8 marca 2016

Słodka mimosa marzec zaczyna



Tort, Dzień Kobiet
Mimosa - włoski tort na Dzień Kobiet 

Goździk lub tulipan, to typowy  kwiatek wręczany obiektom swoich westchnień (i nie tylko) 8 marca przez ich ukochanych ( i nie tylko) w kraju nad Wisłą. Z kolei w ojczyźnie Dantego,  Leonarda da Vinci i Sforzów wszyscy osobnicy płci męskiej nerwowo szukają żółtych kwiatków akacji srebrzystej, zwanych tu ładnie mimosą.  Mieszkanki krainy nad Tybrem i Arnem natomiast, w swoim geniuszu i - skądinąd niezrozumiałym altruizmie - wymyśliły na tę okazję ciasto które przypomina do złudzenia owe puszyste kwiatki ( ich wierzch sypie się kanarkowym biszkoptem pociętym na kwadraciki), aby sobie i brzydszej części społeczeństwa szary marzec osłodzić. Znajdziemy je więc 8 marca we wszystkich cukierniach na całym półwyspie jak długi szeroki, na dodatek w różnych wariacjach, a to tradycyjnie biszkopt przełożony kremem cukierniczym, a to z dodatkiem śmietanki, lub ananasa, a to w kształcie kopuły lub po prostu tortu. Oto nasza wersja 



Mimosa - pyszny włoski tort  na Dzień Kobiet

Uwaga do przepisu i mój filmik WIDEO:

Potrzebny nam będzie wysoki biszkopt i krem cukierniczy. Biszkopt kroimy w poprzek na trzy części, z tej środkowej odcinamy brzeg ( tak żeby całość była w kolorze kanarkowym ) i kroimy ją na drobne kwadraciki. Na dolnej części układamy krem, przykrywamy drugim plackiem, znowu układamy krem i sypiemy pociętymi wcześniej kwadracikami. Biszkopt można zwilżyć ulubionym alkoholem, a całość posypać cukrem pudrem.





Przepis 

Mimosa 
Włoski tort na Dzień Kobiet 

Składniki 

Na biszkopt:

6 jajek w temperaturze pokojowej
130 g drobnego cukru
160 g mąki
łyżka ekstarktu waniliowego (opcja)

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180C
Okrągłą formę, najlepiej o średnicy 22 cm wykładamy na dole papierem do pieczenia brzegi, smarujemy masłem
Oddzielamy żółtko od białka
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy, ubijamy dobrze, dodajemy ake, mieszamy.
Białka ubijamy na Szczytno I delikatnie dodajemy do masy z żółtek, przekładamy do formy, pieczemy 40 minut studzimy

Na krem waniliowy
6 żółtek w temperaturze pokojowej
30 g mąki
100 g cukru pudru
1 laska wanilii przekrojonej na pół
500 ml mleka

W szklanej misce ubić żółtka z ½ cukru pudru.
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, przesiać resztę cukru, ake I dodać laskę wanilii.
Podgrzać, aż do zagotowania I przelać przez sitko do miseczki z ubitymi żółtkami.
Wymieszać dokładnie trzepaczką I znowu przelać do rondelka, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszać jeszcze około 7 min, aż krem będzie gęsty jak budyń.
Przelać do miski.

Wykonanie:

Biszkopt kroimy w poprzek na trzy części, z tej środkowej odcinamy brzeg ( tak żeby całość była w kolorze kanarkowym ) i siekamy ją na drobne kwadraciki. Na dolnej części układamy krem, przykrywamy drugim plackiem, znowu układamy krem i sypiemy pociętymi wcześniej w kwadraciki biszkoptem. Biszkopt można zwilżyć ulubionym alkoholem, a całość posypać cukrem pudrem.


Wszystkim Kobietom życzymy wielu inspiracji, piękna, miłości, odwagi i wytrwałości w dążeniu do celu oraz jak najlepszych słodkości:) 

Mimosa - włoski tort na Dzień kobiet





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10