Hummus buraczkowy |
Witam kochani po świątecznej przerwie:) Dla nas był to bardzo pracowity czas, pełen nowych inspiracji, smaków i kulinarnych przygód - mam Wam tyle do opowiedzenia, że nawet nie wiem od czego zacząć... Ale po kolei, najpierw dzisiejszy przepis dnia czyli hummus w wersji zimowej - smakowity, buraczkowy i pięknie różowy <3
Jak już pewnie zauważyliście uwielbiam hummus, zarówno w wersji klasycznej jak i wariantach 'greko' i 'avo' musowych na które przepisy (jak i historię tego dania) znajdziecie tu:
Zajadam się też jesienną odmianą tego przysmaku czyli hummusem dyniowym przepis tu
Dzisiaj, jako że śnieg dookoła, zimno i trochę pochmurnie na zimową odsłonę tego niesamowicie zdrowego i pysznego dania - ze słodkimi buraczkami Was zapraszam.
Hummus buraczkowy
Przepis
Składniki:
- 250 g hummusu klasycznego przepis tu :
Hummus klasyczny przepis (1/2 tego co wyjdzie)
- 3 buraczki umyte i osuszone*
- 1,5 łyżeczki syropu daktylowego / klonowego
- łyżeczka wędzonej papryki (lub ostrej papryki w proszku)
- łyżeczka przyprawy Zatar
Wykonanie:
Buraczki można przygotować dzień wcześniej:
owijamy je folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na około 1h.
Odwijamy buraczki, zostawiamy chwilę żeby ostygły i obieramy ze skórki, kroimy na części i wrzucamy do blendera z przyprawami i syropem i blendujemy na jednolitą masę.
Łączymy dokładnie z hummusem i gotowe!
Idealnie pasuje do serka koziego, do kotlecików warzywnych, rybnych i mięsnych.
*Buraczki już ugotowane i obrane można zakupić w naszych sklepach nawet w wersji Bio.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz