czwartek, 10 grudnia 2015

Najsmaczniejsza paczka świąteczna z Toskanii

Najsmaczniejsze paczki świąteczne



Kochani jak co roku wyruszamy do pięknej Toskanii po najsmaczniejsze, świąteczne paczki The Perfect Day!!!
Oprócz mąki kasztanowej z młyna u podnóża Apenin będziecie mogli znaleźć w środku niepowtarzalne ciasto drożdżowe - panettone, 30 - miesięczny ser parmigiano reggiano, marmoladę pomarańczową, wybitne dziesięcioletnie Vin Santo, przyjemne białe wino z Montalabano - idealne do karpia, czerwone Prunideo na 1 Dzień Świąt do mięs, kawę z prezydium Slow Food w Gwatemali, krem czekoladowo - orzechowy i inne przysmaki... Buon Natale Carissimi!

Panettone




Wielka tradycyjna babka świąteczna Panettone pachnąca wanilią i pomarańczą - ciasto drożdżowe które znalazło się w gronie 10 najlepszych Panettone z całych Włoch (wybranych przez prestiżowe Gambero Rosso)! Panettone to robione jest przez małą rodzinną cukiernię z zakwasu matki, którego używał jeszcze jej założyciel. Rośnie kilka dni, przez co długo trzyma świeżość i rozpływa się w ustach... Robione jest z najlepszych produktów ( w tym z organicznych jajek, wyselekcjonowanej mąki z tradycyjnych młynów, lokalnego miodu akacjowego, ze skórek z pomarańczy bio z Kalabrii kandyzowanych tradycyjnie, orzechów laskowych z Piemontu IGP, sycylijskich migdałów, biologicznej wanilii z Madagaskaru). Dzięki temu wszystkiemu ta gigantyczna babka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna, pulchna, z posmakiem pomarańczy i wanilii i smakuje jak święta...




Marmolada pomarańczowa mniszek benedyktynek 





Robiona przez siostry z ich pomarańczy przez 3 dni! Idealna do mazurka, i na świąteczne śniadanie. Wiele kulinarnych tajemnic sióstr benedyktynek wiąże się właśnie z dzikimi pomarańczami z klasztornego ogrodu. Specyficzna lokalizacja, grube, średniowieczne mury,  tworzą swoisty mikroklimat wprost idealny dla pomarańczy, które bardzo dorodnie tu owocują -  o czym świadczy najlepiej fakt, że zbiera się je nawet dwa razy w roku. A pomarańcze to prawdziwa skarbnica zdrowia – przekonuje siostra Anna. - Mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, witamina C chroni przed chorobami, a olejek ze skórek pomaga nawet w depresji. Zbiór pomarańczy rozpoczyna się 10 lutego w dniu św. Scholastyka. Właśnie wtedy benedyktynki zakasują rękawy habitów i zaczynają zbierać dojrzałe już owoce. Zbiór trwa prawie dwa tygodnie bo aż do 21 marca (dzień Św. Benedykta). Pomarańcze zerwane noc wcześniej, zostają  umyte i  obrane, jedna po drugiej, bo z wyczyszczonych przezroczystych skórek, siostry wyciskają cenny olejek (na litr specyfiku potrzeba aż 2 tys. sztuk pomarańczy). Owoce natomiast przecinają na pół i oddzielają pestki, które później przygotowuje się przez trzy dni w żeliwnym garnku z kroplą wody, aby uzyskać  zagęszczającą pektynę. Teraz nasze pomarańcze zażywają trzydniowej kąpieli - i to dość  ekskluzywnej - bo wodę zmienia się im trzy razy dziennie. Na koniec siostry gotują owoce przez 45 minut, dokładnie po dziesiątej zmianie wody, wyjmują je i chłodzą w zimnej wodzie z odrobiną soli. Następnie odcedzają i  dzielą na dwie części: jedne zaczynają ciąć, a resztę siekać, dodając do nich cukier w równych proporcjach oraz pektynę z pestek. Wszystko razem gotują przez 40 min w nowoczesnym laboratorium, mieszając nieustannie powstałą w ten sposób marmoladę. Jeszcze ciepłą umieszczają następnie w wysterylizowanych słoikach, zamykają hermetycznie i pasteryzują w 97 stopniach C. Jeszcze tylko etykietka z Pax Dei i Voilà…i toskańskie słońce złoci się zamknięte w słoiczku... wspaniale zrównoważony gorzko - słodki przysmak staje się dostępny dla innych…

Święte wino 10 - letnie 
Vin Santo

Niesamowite Vin Santo szefa Slow Food oraz jego dżemy figowe Święte wino Toskanii w przenośni i dosłownie (w tłumaczeniu na polski wino święte). Jeszcze nie tak dawno butelkę Vin Santo otwierało się wyłącznie na specjalne okazje, a każdy producent miał - i ma zresztą nadal - sekretną, nieco różniącą się od innych recepturę. Do produkcji tego niezwykłego wina używa się starannie wyselekcjonowanych winogron, zbieranych we wrześniu i układanych na matach, gdzie spędzają ok. 4 - 6 miesięcy, tracąc w międzyczasie ok. 30 % wagi, ale w zamian koncentrując aromaty, cukry i kwasy, do momentu, gdy pokryje je szlachetna pleśń Botrytis nobile. Efekt jest taki, że ze 100 kg winogron produkuje się 25 litrów moszczu z czego powstaje zaledwie 15 litrów Vin Santo! Jeśli dodamy do tego, żwino fermentuje w kasztanowych beczkach aż 10 lat, możemy sobie wyobrazić jego wartość i wyjątkowośćVin Santo, które proponujemy pochodzi od rodziny Agresti, która produkuje je na niewielką skalę od kilku wieków. Seniorowi rodziny Bonaldowi Agresti udałsię wydobyć nuty róży, fiołków i egzotycznych owoców - jest więc słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające zachwycając imponującą gamą aromatów. Wino, którego nigdy nie zapomnicie, wino niezwykłe, na wyjątkowa okazjęDomowa marmolada bez żadnych konserwantów, z fig zebranych bezpośrednio w gospodarstwie Agresti, znajdującym się w parku krajobrazowym pistojskich wzgórz.

Mąka kasztanowa



Kasztany jadalne poza tym, że mają niepowtarzalny slodki smak są bardzo zdrowe: bogate w minerały ( żelazo, fosfor, potas ) i witaminy z grupy B, mają dodatkowo niski indeks glikemiczny. Posiadają też dużą ilość antyoksydantów ( podobnie do orzechów włoskich i pekan ). Mąka kasztanowa jest bezglutenowa, lekkto strawna, słodka na tyle że idealnie nadaje się do wypieków bez cukru!

Parmigiano - Reggiano
Parmezan


Prawdziwy parmezan, "król włoskich serów". Ser sezonowany 30 miesięcy o niezwykle bogatym, intensywnym smaku. Zdobywca wielu nagród, w tym złotego medalu konsorcjum Parmigiano - Reggiano, pakowany próżniowo. Nieporównywalny smakowo!


Makarony

Gdzieś między wzgórzami Toskanii, zaraz przy Apeninach, przy krystalicznie czystym strumyku, znajduje się pastificio czyli fabryka makaronu, która powstała na początku XIX wieku. Lasagne, pici linguine smakują tak jak te robione w domu. Rodzinna fabryka, gdzie 97 - letnia mama właściciela cały czas nadzoruje produkcję, pomaga w suszeniu makaronu, to niezwykłe miejsce, gdzie cały czas pracuje się ręcznie, a wynik jest najlepszy z możliwych. Do pesto dodaje tylko ich pastę, bo tylko w niej czuć ten smak… Plus wygląda też pięknie reginette toscane, czyli toskańskie królewny – makaron jak podłużna korona z którym zrobicie nasze ulubione zielone pesto z rukoli na zielone święta. Giuseppe jako jeden z nielicznych robi jeszcze długaśny makaron Spaghetti Lunghi ( ma ok. 120 cm ).

Kawa Trinci



Jakie odmiany kawy mieszać i w jakich proporcjach, pamiętając o tym, że każdy rodzaj potrzebuje innego płomienia, temperatur, innego czasu prażenia - to sztuka, którą posiadło niewielu torrefattorów. Jednym z najlepszych jest Andrea Trinci, który praży z dbałością wybrane ziarna w piecu opalanym drewnem. Jego przygoda z kawą zaczęła się, gdy miał 14 lat w zakładzie swojego ojca Ercole we Florencji. To właśnie ojciec nauczył go techniki prażenia kawy, którą stosuje do dziś - jak opalanie pieca wyłącznie drewnem z akacji. Dlaczego akurat akacji? Ponieważ akacja daje duży płomień, ale szybko się wypala pozwalając ziarnom osiągnąć właściwy smak i aromat. Andrea prowadzi obecnie jedno z najbardziej cenionych we Włoszech laboratorium kawy. Gdy odwiedzam go w laboratorium przechadzamy się między płóciennymi, pękatymi workami. Pochodzą z najdalszych zakątków świata o czym świadczą egzotyczne stemple z Indii, Gwatemali, Jamajki, Puerto Rico... W najwyższym miejscu Centralnej Ameryki na wysokości 1500 - 2000 metrów założył międzynarodowe Prezydium kawy Huehuetenango wraz ze Slow Food. W ten sposób powstała nowa Caffe Trinci Huehuetenango 100 proc.  Arabika (typica burbone i caturra). Rośliny kawy dojrzewają tam w cieniu, a ziarna - S.H.B stricly Hard Beans uchodzą za najlepsze na świecie, pełne słodyczy miodu i kwiatów. Znając branżę kawową od podszewki, Andrea był przez dłuższy czas doradcą w spożywczym koncernie i wie wszystko o defektach kawy, sam ma teraz malutkie laboratorium w którym powstaje kawa bez defektów. Szczególnie Huehuetenango, firmowana przez Slow Food, jest wyjątkowa i tym samym świetnie nada się na nasze wyjątkowe śniadanie świąteczne.


Oliwa


Oliwa z Toskanii i Umbrii dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi słynie na całym świecie, jako jedna z najlepszych. Teraz jest czas świeżej oliwy, niedawno wyciskanej, ze swoim pięknym kolorem i niepowtarzalnym, lekko ostrym smakiem idealnie sprawdzi się na Świeta. Przemierzymy gaje oliwne Toskanii, żeby znaleźć dla Was oliwę najlepszej jakości i  najlepszym aromacie. 





Pecorino

Ser produkowany jest w parku krajobrazowym w Apeninach toskańskich przez pasterza, który pozostał jako jeden z nielicznych ( w regionie jest ich dwóch ) którzy doją owce ręcznie. Jak mówi sam producent mleko i w efekcie ser, smakują zupełnie inaczej. Pastwiska owiec są bajeczne, pełne ziół, kwiatów, dzięki temu ser nie ma wysokiego poziomu cholesterolu w przeciwieństwie do serów z mleka krowiego w intensywnej hodowli, karmionego tylko paszą (w tym znanych serków typu light). Jest to jeden z naszych ulubionych i bardzo pracowitych producentów sera.

WARUNKI ZAMAWIANIA

Powyższe produkty będziemy dla Was zbierać, dbając o ich najlepszą jakość, a co za tym idzie smak. Cenimy sobie małych lokalnych producentów, którzy w swoje wyroby ( znakomite ) wkładają ogromną ilość pracy, ale co jeszcze ważniejsze serca. 

Zaproponujemy Wam paczkę składającą się z:
Vin Santo ( 0,375 ml ), panettone ( 1 kg ), parmezanu ( 250 g ), pecorino ( 250 g ), kawy ( 250 g ), mąki kasztanowej ( 500 g ), marmolady, białego wina oraz oliwy ( 0,5 l ), w cenie 100 euro. 

Zachęcamy do tworzenia swoich własnych paczek z produktów już wymienionych, jak również tych, które będą się pojawiać na naszym blogu ( będąc na miejscu we Włoszech będziemy Was informować o dodatkowych smakołykach, które włączymy do naszej oferty ). 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10