środa, 13 sierpnia 2014

Pancakes z papierówek




Moi drodzy coś o jabłkach wiem, jako wnuczka sadownika z Grabówki, wychowałam się na jabłkowych kompotach, szarlotkach, plackach, naleśnikach, dżemach, czy sałatkach... Papierówki, antonówki, koksy, malinówki, renety to dla mnie smak dzieciństwa. Jabłka absolutnie uwielbiam! Po pierwsze bo są bardzo zdrowe; czy wiecie że posiadają mnóstwo antyoksydantów szczególnie na skórce i zaraz pod nią? Ważny przeciwutleniacz - kwercetynę, który chroni mózg i pomaga w
profilaktyce chorób Alzheimera i Parkinsona! Jabłka pomagają obniżyć zły cholesterol, wspomagają odporność, są bogate w witaminę C, błonnik i minerały
Po drugie są bardzo smaczne!
Czy wiecie że nasze rodzime jabłka są tak smaczne dzięki polskiemu klimatowi, na który tak narzekamy? Chłodne, ale nie za zimne jesienie pomagają w podwyższeniu ilości cukru w tych owocach.
Po trzecie, są uniwersalne bo można je stosować do wielu dań i deserów i napojów nawet ( tak, powinny się stać naszą specjalnością kulinarną).
Last but not least bo chcemy pomóc sadownikom, którym Rosja uniemożliwia sprzedaż tych owoców. A spora część producentów jabłek, która koncentrowała się na eksporcie na wschód z dużym zaniepokojeniem oczekuje jesieni. Wszyscy sadownicy, z którymi rozmawiałam podkreślają że wystarczy by wzrosło spożycie jabłek w naszym kraju by im pomóc, a więc pomagamy!!!

U mnie akurat papierówki, bo sezon na nie:)




Jogurtowe pancakes z papierówek, pachnące lawendą 
Składniki:
6 małych papierówek
sok z połówki cytryny
skórka starta z połówki cytryny
3 małe jajka lub 2 duże
2 łyżki miodu lipowego
4 łyżki jogurtu greckiego
szklanka mąki pszennej razowej
pół szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 łyżeczki soli
Do smażenia: olej rzepakowy lub olej arachidowy, a najlepiej olej kokosowy
Dodatkowo: miód do polania, suszona lawenda
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i w miseczce wymieszać z sokiem z cytryny i skórką z cytryny.
Do dużej miski wbić jajka, dodać miód i zmiksować, potem dodać jogurt, wymieszać.
Do mikstury dodać mąkę i jabłka i wodę, zmiksować wszystko.
Najlepiej zostawić na 10 min
Na dużej  patelni rozgrzać olej i formować placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoto ok. 3 min
Gotowe serwować z miodem, najlepiej posypane lawendą!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10