Moi
drodzy coś o jabłkach wiem, jako wnuczka sadownika z Grabówki, wychowałam się na jabłkowych kompotach, szarlotkach, plackach, naleśnikach, dżemach, czy
sałatkach... Papierówki, antonówki, koksy, malinówki, renety to dla mnie smak
dzieciństwa. Jabłka absolutnie uwielbiam! Po pierwsze bo są bardzo zdrowe; czy
wiecie że posiadają mnóstwo antyoksydantów szczególnie na skórce i zaraz
pod nią? Ważny przeciwutleniacz - kwercetynę, który chroni mózg i pomaga w
profilaktyce
chorób Alzheimera i Parkinsona! Jabłka pomagają obniżyć zły cholesterol,
wspomagają odporność, są bogate w witaminę C, błonnik i minerały
Po
drugie są bardzo smaczne!
Czy
wiecie że nasze rodzime jabłka są tak smaczne dzięki polskiemu klimatowi, na
który tak narzekamy? Chłodne, ale nie za zimne jesienie pomagają w podwyższeniu
ilości cukru w tych owocach.
Po
trzecie, są uniwersalne bo można je stosować do wielu dań i deserów i napojów
nawet ( tak, powinny się stać naszą specjalnością kulinarną).
Last
but not least bo chcemy pomóc sadownikom, którym Rosja uniemożliwia sprzedaż tych
owoców. A spora część producentów jabłek, która koncentrowała się na
eksporcie na wschód z dużym zaniepokojeniem oczekuje jesieni. Wszyscy sadownicy, z którymi rozmawiałam podkreślają że wystarczy by wzrosło spożycie jabłek w
naszym kraju by im pomóc, a więc pomagamy!!!
U mnie
akurat papierówki, bo sezon na nie:)
Jogurtowe pancakes z papierówek, pachnące lawendą
Składniki:
6 małych papierówek
sok z połówki cytryny
skórka starta z połówki cytryny
3 małe jajka lub 2 duże
2 łyżki miodu lipowego
4 łyżki jogurtu greckiego
szklanka mąki pszennej razowej
pół szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 łyżeczki soli
Do smażenia: olej rzepakowy lub olej
arachidowy, a najlepiej olej kokosowy
Dodatkowo: miód do polania, suszona lawenda
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i w miseczce
wymieszać z sokiem z cytryny i skórką z cytryny.
Do dużej miski wbić jajka, dodać miód i
zmiksować, potem dodać jogurt, wymieszać.
Do mikstury dodać mąkę i jabłka i wodę,
zmiksować wszystko.
Najlepiej zostawić na 10 min
Na dużej patelni rozgrzać olej i
formować placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoto ok. 3 min
Gotowe serwować z miodem, najlepiej posypane
lawendą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz