niedziela, 17 sierpnia 2014

Kapary w trzech odsłonach


Trzy krótkie historie z kaparami w roli głównej. 


Trzy odsłony super prostych i pysznych kaparowych przystawek.

Już pisałam o tym, że kapary to dla mnie apulijska love story. Jak pokazał ostatnio Janek Kuroń,
zwięźle i apetycznie zresztą, na warsztatach kuchni żydowskiej w ramach Warszawy Singera, to też Izrael i zaskakujące połączenia smakowe (arbuz + kapary – przepis poniżej). A więc kochani jedzmy kapary, które smakują jak morze, jak lato w pełni... Najlepiej te konserwowane w soli bez dodatkowych substancji chemicznych.

Zobaczcie jakie to proste! (bo komu chce się w lato stać nad garami?)


Grillowane papryki z kaparami

Grillowane papryki z kaparami 


Składniki:

5 papryk 
oliwa 
3 ząbki czosnku ( zgniecione )
kapary
garść pietruszki (umytej i posiekanej)  
sól, pieprz 

Piekarnik nagrzewamy do 220 C (duży grill).
Papryki myjemy, przecinamy na pół i jeszcze na pół, wycinamy gniazda nasienne, wkładamy do nagrzanego piekarnika skórką do góry. Zostawiamy na ok 10 min, aż skórka zacznie czarnieć i odchodzić od papryki. Wyjmujemy i wkładamy to torebki, zostawiamy na chwilę. Skórka powinna się przyczepić do torebki, wtedy potrząsamy i w ten sposób obieramy paprykę.

Układamy na talerzu (można przeciąć na jeszcze mniejsze kawałki), rozsmarowujemy zgnieciony czosnek, kropimy porządnie oliwą, sypiemy kaparami i pietruszką. 

Arbuz + feta + kapar

Arbuz+feta+kapar
Składniki:

350 g arbuza 
250 g sera feta
kapary

Wykonanie:

Arbuza i fetę kroimy na małe prostokąty (ser na bardziej płaskie). 
Układamy fetę na arbuzie, a kapary na fetę. Spinamy wykałaczką.

Bruschetta al modo mio

Bruschetta al modo mio

Składniki:

dobra mozzarella ( 125 g )
ok. 5 kromek chleba (który najbardziej lubicie używać do grzanek)
ząbek czosnku
oliwa 
5 filecików Anchovies 
kapary
rukola
sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 C ( grill ) lub używamy patelni grillowej.

Kromki chleba układamy na kratce, grillujemy po kilka minut z obu stron. 
Gdy będą już chrupiące na dole smarujemy je czosnkiem, a na górze kropimy delikatnie oliwą i układamy plasterki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min, aż ser zacznie się topić.
Na talerzykach układamy rukolę.
Wyjmujemy grzanki, układamy po fileciku ryby i sypiemy kaparami. Możemy dodatkowo zmielić trochę pieprzu i posypać grzankę bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10