W niedzielę rozpoczęło się jedno z najbardziej radosnych i ważnych świąt
żydowskich – Chanuka, czyli Święto Świateł. Trwa przez osiem dni i upamiętnia
odzyskanie Świątyni Jerozolimskiej,
zbeszczeszczanej przez greckich Seleucydów w 2 w p.n.e. Według Talmudu oleju do siedmioramiennego świątynnego świecznika wystarczyło zaledwie na jeden dzień, tymczasem w cudowny sposób palił się aż przez dni osiem, dzięki czemu można było przygotować jego zapas. Dla upamiętnienia tego zdarzenia każdego dnia podczas Chanuki, pali się codziennie jedną z ośmiu świec w menorze chanukowej wystawianej w widocznym miejscu.
zbeszczeszczanej przez greckich Seleucydów w 2 w p.n.e. Według Talmudu oleju do siedmioramiennego świątynnego świecznika wystarczyło zaledwie na jeden dzień, tymczasem w cudowny sposób palił się aż przez dni osiem, dzięki czemu można było przygotować jego zapas. Dla upamiętnienia tego zdarzenia każdego dnia podczas Chanuki, pali się codziennie jedną z ośmiu świec w menorze chanukowej wystawianej w widocznym miejscu.
Do jedzenia podaje się potrawy związane z olejem – latkes – placki ziemniaczane, pączki, ale też moje ulubione - słodkie rogaliki rugelach.
Zapewniam wszystkich niedowiarków: nie dość, że robi się je wyjątkowo szybko, to jeszcze są wyjątkowo
pyszne – w mojej wersji z czekoladowym nadzieniem i orzeszkami pekan. Zapraszam!
Rugelach
Składniki:
Na ciasto:
120 g serka typu philadephia
110 g masła
1 szklanka mąki
szczypta soli
Na nadzienie:
2 łyżki kakao
łyżeczka masła
łyżeczka cukru pudru
100 g czekolady
50 g posiekanych orzeszków pekan - posiekanych (mogą być włoskie )
Dodatkwo:
Ser i masło wyjmujemy z lodówki ok. 10 minut przed przygotowywaniem ciasta, wrzucamy do miksera, tylko na tyle żeby się lekko połączyło, dodajemy mąkę - mieszamy również chwilę, rękami formujemy kulę i wsadzamy do folii aluminiowej i zostawiamy w lodówce na kilka godzin ( minimum 2) - najlepiej całą noc.
Robimy nadzianie: w garnuszku, na najmniejszym ogniu rozpuszczamy masło, kakao, cukier puder i czekoladę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujmy ciasto na okrąg.
Smarujmy ciasto czekoladowym nadzieniem.
Sypiemy orzeszkami pekan.
Tniemy jak pizzę na małe trójkąty.
Każdy trójkąt zaczynając od szerszego boku zwijamy delikatnie w formę rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut - aż rogaliki zarumienią się, będą chrupiące i pachnące...
Pycha!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz