Wam humor w ten ponury czwartek. Dodatkowo jest ekspresowo w wykonaniu. Zobaczcie sami.
W ostatni czwartek listopada przypada amerykańskie Thanksgiving czyli Święto Dziękczynienia. O tej tradycji już pisałam w poście o pysznym indyku z jabłkami i kasztanami, do którego zachęcam zajrzeć : Najlepszy indyk z jabłkami i kasztanami na Thanksgiving. Thanksgiving, kulinarnie rzecz ujmując, to nie tylko Turkey Day czyli dzień indyka - to też dzień ciast, przeróżnych pie.
W szczególności dyniowych - jak pumpkin pie (pumpkin pie przepis), z orzeszków pekan oraz ze słodkich ziemniaków, nie zapominając oczywiście o amerykańskim klasyku czyli apple pie - szarlotce. Padło dzisiaj więc na szarlotkę - chodź dość nietypową bo na cieście francuskim, za to bardzo apetyczną i urokliwą. Zapraszam.
Urokliwa szarlotka
Przepis
Składniki:
200 g ciasta francuskiego kupnego - bardzo dobrej jakości (zwróćcie uwagę czy jest zrobione na bazie masła) lub robionego w domu - przepis wraz z filmikiem wkrótce
5 łyżek dżemu jabłkowego - u mniej najlepszy dżem jabłkowy mojej mamy
3 jabłka umyte i osuszone
sok z jednej cytryny
syrop klonowy
masło w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Formę na tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, ciasto francuskie rozwałkowujemy na okrąg ok. 3 mn grubości i średnicy ok. 35 cm, tak żeby spokojnie można było wyłożyć formę i żeby brzegi ciasta wystawały ponad nią. Przekładamy ciasto do formy, brzegi można lekko powałkować tak jak w przypadku ciasta kruchego, po czym wstawiamy je do lodówki na 30 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, wyjmujemy ciasto, nakuwamy je widelcem i wstawiamy do pieca na 25 min.
W tym czasie jabłka przecinamy na pół, odcinamy gniazda nasienne i kroimy połówki cieniutko w poprzek, polewamy je sokiem z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z pieca - niech chwilę ostygnie, następnie rozkładamy na jego spodzie dżem jabłkowy.
Następnie układamy na dżemie kawałki jabłka (jak łuski) obok siebie do około i tak dodajemy kolejne warstwy.
Kropimy syropem klonowym i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Gotowe - smakuje pysznie jeszcze ciepłe z gałką lodów.
Tak więc, zjedzmy dzisiaj szarlotkę, napijmy się wina i podziękujmy za wszystko co dobre i piękne w życiu!!!
Więcej o Thanksgiving+ przepis na indyka z kasztanami i jabłkami znajdziecie poniżej:
Przepis na indyka z jabłkami i kasztanami oraz słodkie ziemniaki z orzechami makadamia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz