wtorek, 3 listopada 2015

Sałatka jesienne super - food


Minął sierpień, minął wrzesień, 
znów październik i ta jesień
 rozpostarła melancholii mglisty woal
Nie żałuję letnich dzionków, 

róż, poziomek i skowronków
Lecz jednego, jedynego jest mi żal

Addio pomidory
Addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory
sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół...

Cóż, można dodać, moi drodzy, do tej cudnej jak słoneczko piosenki nieocenionych Starszych Panów? Otóż to że za pomidorami i „sałatką niejedzoną” – żalu odczuwać nie musimy; przynajmniej dziś jeszcze (wciąż można kupić świeże, polskie pomidory), a właściwie przez cały rok jak długi i szeroki
cieszyć się nimi można - zrobić na zapas passaty, czy soku pomidorowego lub wysuszyć je  w całości i trzymać w słoikach z oliwą. O warzywach jesiennych również nie zapominajmy - musimy wręcz dodawać je konsekwentnie i z rozmysłem do swojego menu.

Bo kto właściwie powiedział, że zamiast frytek i zupy, sałatka nie może być naszym komfortowym posiłkiem na smutne i szare jesienne wieczory? Jesienne warzywa i owoce otulą nas smakiem, ale i zaskoczą... Te zdrowe i bardzo kolorowe, słodko - słone dania mogą stać się naszym kulinarnym faworytem. A nie ma nic lepszego na koniec ponurego, chłodnego dnia niż lekkie, zaskakujące sałatkowe, połączenia smakowe. Nie dość, że zadowolą Wasze podniebienia, to jeszcze dostarczą przy okazji prawdziwą bombę witaminową, która wzmocni organizm na pochmurne dni i chłody. A więc Panie i Panowie, oto sałatka z samych gwiazd zdrowego odżywiania – dziś bez pomidorów. 

Przypomnę tylko:

Buraki

Nazywane na świecie super korzeniem (super roots ).
Bogate w witaminy z grupy B, Witaminę C i A,  potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez i inne minerały, antyoksydanty, zawierają dużą ilość kwasu foliowego, są również dobrym źródłem błonnika. Mają potencjał hipotensyjny - obniżają nawet ciśnienie tętnicze - są sprzymierzeńcem naszego serca! Stabilizują pracę przewodu pokarmowego, pobudzają wydalanie żółci, zwalczają zgagę. Burak "chłodzi"wątrobę, oczyszcza ją, pomaga usunąć toksyny, idealny na zwalczanie dolegliwości wynikających z przejedzenia i przepicia:)
Ps. Redukuje tkankę tłuszczową!
Ps2. Sok z buraka jest bardzo popularny wśród sportowców, gdyż zawarte w nim związki zwane nitratami, wspomagają serducho które staję się bardziej ukrwione i w rezultacie mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu  podczas wysiłku fizycznego.  

Pomarańcze 

są źródłem witamin C,  A, witamin z grupy B, a także potasu, wapnia i dodatkowo,  głównie dzięki związkom organicznym  zwanym terpenami,  działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, pomagają w walce z infekcjami. Są również bogate w błonnik.

Jabłko

An apple a day keeps doctor away - "Jabłko dziennie trzyma nas z daleka od lekarzy" mówi stare wiktoriańskie przysłowie i nic w nim mylnego.
Jak mówi grupa naukowców z British Heart Foundation Health Promotion Research group z Oxford University, szczególnie powinni wdrożyć to powiedzenie ludzie po 50-tym roku życia.
Jabłka pomagają obniżyć zły cholesterol, i jak twierdzą naukowcy, jedzenie tego owocu codziennie zapobiegłoby 8,5000 śmierci z powodu zawałów i udarów...
Jabłka wspomagają odporność, są bogate w witaminę C, błonnik i minerały, posiadają mnóstwo antyoksydantów szczególnie na skórce i zaraz pod nią. Ważny przeciwutleniacz - kwercetynę, który chroni mózg i pomaga w profilaktyce chorób Alzheimera i Parkinsona! 

Seler korzeń

Bogaty w antyoksydanty, co ważne zawiera witaminę K - bardzo ważną w walce z osteoporozą!!
Posiada wiele minerałów: żelazo, wapń, fosfor, magnez i witaminy z grupy B






Jesienna sałatka na zdrowie 

Składniki:
na 2 osoby

1 duża pomarańcza, obrana i pocięta w plastry
2 jabłka, umyte i pokrojone w kostkę 
 1 łodyga selera - umyta, pocięta drobno
szczypiorek drobno posiekany 
1/2 korzenia selera
2 małe buraki lub 1 duży ( może wcześniej upiec go w folii będzie słodszy)
mała garść kaparów (dobrej jakości!!)
ulubiony serek kozi, kilka plasterków
 u mnie norweski ser kozi Geitost -  więcej o serze Geitost

Do polania:

odrobina oliwy z oliwek extra vergine 
ocet balsamiczny 
świeżo zmielony pieprz 

Wykonanie:

Na dużym talerzu układamy pomarańcze dookoła.
W środek układamy pocięte jabłka, łodygę selera i szczypiorek.
Na to ścieramy seler i buraczki na grubych oczkach, układamy kilka plasterków sera.
Kropimy oliwą, octem i sypiemy świeżo zmielonym pieprzem.
Świetnie pasuje kilka kropelek oleju z orzechów włoskich. 





Addio pomidory, Kabaret Starszych Panów






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10