Minął sierpień, minął wrzesień,
znów październik i ta jesień
rozpostarła melancholii mglisty woal
Nie żałuję letnich dzionków,
róż, poziomek i skowronków
Lecz jednego, jedynego jest mi żal
Addio pomidory
Addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół...
znów październik i ta jesień
rozpostarła melancholii mglisty woal
Nie żałuję letnich dzionków,
róż, poziomek i skowronków
Lecz jednego, jedynego jest mi żal
Addio pomidory
Addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół...
Cóż, można
dodać, moi drodzy, do tej cudnej jak słoneczko piosenki nieocenionych Starszych
Panów? Otóż to że za pomidorami i „sałatką
niejedzoną” – żalu odczuwać nie musimy; przynajmniej dziś jeszcze (wciąż można
kupić świeże, polskie pomidory), a właściwie przez cały rok jak długi i szeroki
cieszyć się nimi można - zrobić na zapas passaty, czy soku pomidorowego lub wysuszyć je w całości i trzymać w słoikach z oliwą. O warzywach jesiennych również nie zapominajmy - musimy wręcz dodawać je konsekwentnie i z rozmysłem do swojego menu.
cieszyć się nimi można - zrobić na zapas passaty, czy soku pomidorowego lub wysuszyć je w całości i trzymać w słoikach z oliwą. O warzywach jesiennych również nie zapominajmy - musimy wręcz dodawać je konsekwentnie i z rozmysłem do swojego menu.
Bo kto właściwie
powiedział, że zamiast frytek i zupy, sałatka nie może być naszym komfortowym
posiłkiem na smutne i szare jesienne wieczory? Jesienne warzywa i owoce otulą
nas smakiem, ale i zaskoczą... Te zdrowe i bardzo kolorowe,
słodko - słone dania mogą stać się naszym kulinarnym faworytem. A nie ma nic
lepszego na koniec ponurego, chłodnego dnia niż lekkie, zaskakujące sałatkowe,
połączenia smakowe. Nie dość, że zadowolą Wasze podniebienia, to jeszcze
dostarczą przy okazji prawdziwą bombę witaminową, która wzmocni organizm na
pochmurne dni i chłody. A więc Panie i Panowie, oto sałatka z samych gwiazd
zdrowego odżywiania – dziś bez pomidorów.
Przypomnę tylko:
Buraki
Nazywane na świecie super korzeniem (super roots ).
Bogate w witaminy z grupy B, Witaminę C i A, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez i inne minerały, antyoksydanty, zawierają dużą ilość kwasu foliowego, są również dobrym źródłem błonnika. Mają potencjał hipotensyjny - obniżają nawet ciśnienie tętnicze - są sprzymierzeńcem naszego serca! Stabilizują pracę przewodu pokarmowego, pobudzają wydalanie żółci, zwalczają zgagę. Burak "chłodzi"wątrobę, oczyszcza ją, pomaga usunąć toksyny, idealny na zwalczanie dolegliwości wynikających z przejedzenia i przepicia:)
Ps. Redukuje tkankę tłuszczową!
Ps2. Sok z buraka jest bardzo popularny wśród sportowców, gdyż zawarte w nim związki zwane nitratami, wspomagają serducho które staję się bardziej ukrwione i w rezultacie mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas wysiłku fizycznego.
Pomarańcze
są źródłem witamin C, A, witamin z grupy B, a także potasu, wapnia i dodatkowo, głównie dzięki związkom organicznym zwanym terpenami, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, pomagają w walce z infekcjami. Są również bogate w błonnik.
Jabłko
An apple a day keeps doctor away - "Jabłko dziennie trzyma nas z daleka od lekarzy" mówi stare wiktoriańskie przysłowie i nic w nim mylnego.
Jak mówi grupa naukowców z British Heart Foundation Health Promotion Research group z Oxford University, szczególnie powinni wdrożyć to powiedzenie ludzie po 50-tym roku życia.
Jabłka pomagają obniżyć zły cholesterol, i jak twierdzą naukowcy, jedzenie tego owocu codziennie zapobiegłoby 8,5000 śmierci z powodu zawałów i udarów...
Jabłka wspomagają odporność, są bogate w witaminę C, błonnik i minerały, posiadają mnóstwo antyoksydantów szczególnie na skórce i zaraz pod nią. Ważny przeciwutleniacz - kwercetynę, który chroni mózg i pomaga w profilaktyce chorób Alzheimera i Parkinsona!
Seler korzeń
Bogaty w antyoksydanty, co ważne zawiera witaminę K - bardzo ważną w walce z osteoporozą!!
Posiada wiele minerałów: żelazo, wapń, fosfor, magnez i witaminy z grupy B
Jesienna sałatka na zdrowie
Składniki:
na 2 osoby
1 duża pomarańcza, obrana i pocięta w plastry
2 jabłka, umyte i pokrojone w kostkę
1 łodyga selera - umyta, pocięta drobno
szczypiorek drobno posiekany
1/2 korzenia selera
2 małe buraki lub 1 duży ( może wcześniej upiec go w folii będzie słodszy)
mała garść kaparów (dobrej jakości!!)
ulubiony serek kozi, kilka plasterków
u mnie norweski ser kozi Geitost - więcej o serze Geitost
Do polania:
odrobina oliwy z oliwek extra vergine
ocet balsamiczny
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Na dużym talerzu układamy pomarańcze dookoła.
W środek układamy pocięte jabłka, łodygę selera i szczypiorek.
Na to ścieramy seler i buraczki na grubych oczkach, układamy kilka plasterków sera.
Kropimy oliwą, octem i sypiemy świeżo zmielonym pieprzem.
Świetnie pasuje kilka kropelek oleju z orzechów włoskich.
Addio pomidory, Kabaret Starszych Panów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz