czwartek, 19 listopada 2015

Wrap jesienny z granatem

Jesienny wrap z granatem i hummusem dyniowym 

Jesień jest najlepszym sezonem na owoc granatu, zwany tu i ówdzie owocem życia. Nie czekajcie więc, nie traćcie czasu, tylko dokonajcie zakupu tej pękatej, różowej kuli wypełnionej setkami ( średnio 600! ) soczystych, słodkich, jednocześnie lekko kwaskowatych pestek, które można dodawać do sałatek, mięsa, warzyw surowych i pieczonych, a także słodkości, słoności i wszelkich pyszności. 


Zapewniam: warto! I to nie tylko dla podkręcenia smaku naszych dań, ale też niesamowitej porcji antyoksydantów z których granaty słyną na świat cały – zostawiając w ogonie nawet jagody! Dodatkowo obniżają cholesterol, działają przeciwzapalnie, chronią przed demencją, wspomagają układ sercowo - naczyniowy i są polecane w diecie antynowotworowej, stanowiąc zarazem bombę witaminową i podwyższając ładunek libido. Jednym słowem jest to owoc miłości i młodości o czym wiedzieli już starożytni.


Filmik - jak obrać owoc granatu na 3 sposoby


Punica Granatum – to roślina pochodząca z rejonu świata między Iranem a Indiami. Popularna niezwykle również u naszych południowych sąsiadów, a w takich Włoszech na przykład, od listopada zaczynają się imprezy w różnych częściach półwyspu na cześć granatu. Jest to owoc niesamowicie zdrowy, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały w tym  potas, kwas foliowy, ponadto, ze względu na swój kształt i konstrukcję jest pokarmem symbolicznym - utożsamia się go z płodnością, również finansową, miłością i życiem.


Madonna z dzieciątkiem trzymająca granat
Jacobo della Quercia


Babilończycy jedli pestki przed bitwą, aby wygrać, a rzymskie panny młode wplatały sobie gałązki z drzewka granatowego poświęconego Wenus. Genialny Jacobo della Quercia w 1403 rzeźbi Madonnę z dzieciątkiem trzymającą granat  a Botticelli maluje piękną Madonnę z granatem. Płótno o takim samym motywie przypisywane jest  Leonardo DaVinci – pod tytułem Madonna Dreyfus, a Szekspir, wybiera cień tego drzewka na serenadę Romea. W Grecji, jak opowiada mieszkająca tam od lat przyjaciółka rodziny – Renata, też darzy się granat estymą -  rozbija się go 1 stycznia przy wejściu do domu i odczytuje jako wróżbę – czym więcej ziarenek wypadnie, tym więcej pieniędzy w Nowym Roku. W Turcji i Wietnamie symbolizuje potomstwo. 






Madonna z granatem
Sandro Botticelli

Madonna z granatem, fragnemnt obrazu
Sandro Botticelli


Dla mnie to jesienne zdrowie na talerzu. Ma też bardzo interesujący smak, który uwielbiam, słodki a jednocześnie kwaskowaty, przy tym odrobinę gorzki. Dlatego pasuje zarówno do słodkich dań, jak i wytrawnych.
Dodać je można do mojego jesiennego wrapa z kurczakiem lub w wersji WEGE z serem Haloumi 

Wrap z kurczakiem, hummusem i granatem 



Wrap jesienny z granatem

Składniki:

2 piersi z kurczaka, umyte osuszone otarte gruboziarnistą solą
w wersji WEGE można użyć serka Halloumi lub dobrej jakości serka feta ( tego drugiego jednak nie podgrzewamy )

na marynatę:
5 łyżek przyprawy za'atar
skórka starta z pomarańczy
oliwia
sól, pieprz

300 ml hummusu dyniowego

3 garście umytej rukoli

ziarna obrane z owocu granatu
(filmik jak obrać granat wyżej)

kilka placków tortilla dobrej jakości

Wykonanie:

Piersi z kurczaka wkładamy do miseczki dodajemy przyprawę za'atar, sól, pieprz, skórkę z pomarańczy, dolewamy trochę oliwy i nacieramy dobrze mięso - odstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C.
Rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy piersi na kilka minut z obu stron, tak aby ładnie się zezłociły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do nagrzanego pieca na około 20 min, tak żeby w środku nie był już różowy, ale jednocześnie żeby za bardzo nie przesechł - tniemy w poprzek na kawałki.

W wersji WEGE serek Halloumi przecinamy w poprzek na kilka plastrów ( nie za cienkich),  mieszamy go z oliwą i przyprawami i odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, na kilka minut aż się zezłocą z dwóch stron.

Używając ser feta tniemy go w kostkę i mieszamy go z marynatą, wstawiamy na ok. 30 min do lodówki, po tym czasie będzie gotowy.

Tortille podgrzewamy chwilę w rozgrzanym piekarniku - albo na patelni - wyjmujemy, smarujemy hummusem, układamy ciepłe kawałki kurczaka lub Halloumi ewentualnie sypiemy fetą, dodajemy rukolę i pestki granatu, zwijamy i już!! Smacznego!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10