Jesienny wrap z granatem i hummusem dyniowym |
Jesień jest najlepszym sezonem
na owoc granatu, zwany tu i ówdzie owocem
życia. Nie czekajcie więc, nie traćcie czasu, tylko dokonajcie zakupu tej pękatej, różowej
kuli wypełnionej setkami ( średnio 600! ) soczystych, słodkich, jednocześnie
lekko kwaskowatych pestek, które można dodawać do sałatek, mięsa, warzyw surowych
i pieczonych, a także słodkości, słoności i wszelkich pyszności.
Zapewniam: warto! I to nie tylko dla podkręcenia smaku naszych dań, ale też niesamowitej porcji antyoksydantów z
których granaty słyną na świat cały – zostawiając w ogonie nawet jagody!
Dodatkowo obniżają cholesterol, działają przeciwzapalnie, chronią przed
demencją, wspomagają układ sercowo - naczyniowy i są polecane w diecie
antynowotworowej, stanowiąc zarazem bombę witaminową i podwyższając ładunek libido. Jednym słowem jest to owoc miłości i młodości o czym wiedzieli
już starożytni.
Filmik - jak obrać owoc granatu na 3 sposoby
Punica Granatum – to roślina pochodząca z
rejonu świata między Iranem a Indiami. Popularna niezwykle również u naszych
południowych sąsiadów, a w takich Włoszech na przykład, od listopada zaczynają
się imprezy w różnych częściach półwyspu na cześć granatu. Jest to owoc
niesamowicie zdrowy, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały w tym
potas, kwas foliowy, ponadto, ze względu na swój kształt
i konstrukcję jest pokarmem symbolicznym - utożsamia się go z płodnością,
również finansową, miłością i życiem.
Madonna z dzieciątkiem trzymająca granat Jacobo della Quercia |
Babilończycy jedli pestki przed bitwą,
aby wygrać, a rzymskie panny młode wplatały sobie gałązki z drzewka granatowego
poświęconego Wenus. Genialny Jacobo della Quercia w 1403 rzeźbi Madonnę z
dzieciątkiem trzymającą granat a Botticelli maluje piękną Madonnę z
granatem. Płótno o takim samym motywie przypisywane jest Leonardo DaVinci – pod
tytułem Madonna Dreyfus, a Szekspir, wybiera cień tego drzewka na serenadę Romea. W Grecji, jak opowiada mieszkająca tam od lat przyjaciółka rodziny
– Renata, też darzy się granat estymą - rozbija się go 1 stycznia
przy wejściu do domu i odczytuje jako wróżbę – czym więcej ziarenek wypadnie,
tym więcej pieniędzy w Nowym Roku. W Turcji i Wietnamie symbolizuje potomstwo.
Madonna z granatem Sandro Botticelli |
Madonna z granatem, fragnemnt obrazu Sandro Botticelli |
Dla mnie to jesienne zdrowie na talerzu. Ma też bardzo interesujący smak, który uwielbiam, słodki a jednocześnie kwaskowaty, przy tym odrobinę gorzki. Dlatego pasuje zarówno do słodkich dań, jak i wytrawnych.
Dodać je można do mojego jesiennego wrapa z kurczakiem lub w wersji WEGE z serem Haloumi
Wrap z kurczakiem, hummusem i granatem |
Wrap jesienny z granatem
Składniki:
2 piersi z kurczaka, umyte osuszone otarte gruboziarnistą solą
w wersji WEGE można użyć serka Halloumi lub dobrej jakości serka feta ( tego drugiego jednak nie podgrzewamy )
na marynatę:
5 łyżek przyprawy za'atar
skórka starta z pomarańczy
oliwia
sól, pieprz
300 ml hummusu dyniowego
3 garście umytej rukoli
ziarna obrane z owocu granatu
(filmik jak obrać granat wyżej)
kilka placków tortilla dobrej jakości
Wykonanie:
Piersi z kurczaka wkładamy do miseczki dodajemy przyprawę za'atar, sól, pieprz, skórkę z pomarańczy, dolewamy trochę oliwy i nacieramy dobrze mięso - odstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C.
Rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy piersi na kilka minut z obu stron, tak aby ładnie się zezłociły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do nagrzanego pieca na około 20 min, tak żeby w środku nie był już różowy, ale jednocześnie żeby za bardzo nie przesechł - tniemy w poprzek na kawałki.
W wersji WEGE serek Halloumi przecinamy w poprzek na kilka plastrów ( nie za cienkich), mieszamy go z oliwą i przyprawami i odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, na kilka minut aż się zezłocą z dwóch stron.
Używając ser feta tniemy go w kostkę i mieszamy go z marynatą, wstawiamy na ok. 30 min do lodówki, po tym czasie będzie gotowy.
Tortille podgrzewamy chwilę w rozgrzanym piekarniku - albo na patelni - wyjmujemy, smarujemy hummusem, układamy ciepłe kawałki kurczaka lub Halloumi ewentualnie sypiemy fetą, dodajemy rukolę i pestki granatu, zwijamy i już!! Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz