Wszystkim mamusiom życzę dziś miłości, pogody ducha, cierpliwości, przyjaźni i żeby ktoś zawsze podał chłodnik w upalny dzień... i kompot ze "szklanek", najlepszy...
Chłodnik mamy
4 Kefiry
2 gęste jogurty naturalne (duże)
duży pęk botwiny, umyty
5 ogórków gruntowych obranych ze skórki
duży pęk rzodkiewki, umyty
duży pęk kopru, umyty i posiekany
szczypiorek umyty i posiekany
pieprz, sól
masło
Wykonanie:
Na tarce z grubymi oczkami, na dużym sitku zetrzeć rzodkiewki i ogórki, potem posolić i nakryć talerzem, żeby je odcisnąć.
Botwinkę podziabać i blanszować na maśle, na patelnię wrzucić najpierw buraczki, chwilę później łodyżki, jeszcze później liście, posolić i popieprzyć. Odstawić aż ostygnie.
Do dużego ceramicznego garnka wlać jogurt i kefir, dodać ostudzoną botwinkę, warzywa oraz koperek.
Posolić i popieprzyć.
Zostawić co najmniej na dobę w lodówce.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Podawać z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
4 kefiry, 2 jogurty...Czemu nie odwrotnie?
OdpowiedzUsuńBo tak lubię:)
OdpowiedzUsuń