poniedziałek, 26 maja 2014

Chłodnik na upalny Dzień Mamy


Wszystkim mamusiom życzę dziś miłości, pogody ducha, cierpliwości, przyjaźni i żeby ktoś zawsze podał chłodnik w upalny dzień... i kompot ze "szklanek", najlepszy... 




Chłodnik mamy 

Składniki:

4 Kefiry
2 gęste jogurty naturalne (duże) 
duży pęk botwiny, umyty 
5 ogórków gruntowych obranych ze skórki 
duży pęk rzodkiewki, umyty 
duży pęk kopru, umyty i posiekany
szczypiorek umyty i posiekany
pieprz, sól 
masło 

Wykonanie:

Na tarce z grubymi oczkami, na dużym sitku zetrzeć rzodkiewki i ogórki, potem posolić i nakryć talerzem, żeby je odcisnąć.
Botwinkę podziabać i blanszować na maśle, na patelnię wrzucić najpierw buraczki, chwilę później łodyżki, jeszcze później liście, posolić i popieprzyć. Odstawić aż ostygnie.
Do dużego ceramicznego garnka wlać jogurt i kefir, dodać ostudzoną botwinkę, warzywa oraz koperek.
Posolić i popieprzyć.
Zostawić co najmniej na dobę w lodówce.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Podawać z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

2 komentarze:

01 09 10