środa, 28 maja 2014

Toskania w lipcu!!! Nasz kulinarno - artystyczny wyjazd!!!


Toskania w Lipcu
z  The Perfect Day

22.07 - 29.07.2014 
Bella Toscany
Tutaj się zatrzymamy
To miesiąc słońca, które świeci równie mocno jak pachną toskańskie zioła i kwiaty, to miesiąc słodyczy, dojrzewających melonów, arbuzów i fig z Carmignano, to miesiąc pod znakiem wina, w którym najlepiej smakuje kieliszek zimnej vernacci czy sprtiz na Piazza Repubblica, to miesiąc gwiazd, które świecą najjaśniej zamieniając sklepienie niebios w wielką galerię lampionów nad niekończącą się wieczorną biesiadą, to miesiąc stołów zastawionych specjałami lokalnych mistrzów, graniem cykad ukrywających się w piniach i gelsomino - zapewniam że chcesz tam być z nami.








….bo takich smaków lipcowej Toskanii nigdzie nie znajdziesz, ani w ofertach dużych biur podróży, ani przemierzając samotnie miasteczka od Florencji do Sieny (co skądinąd ma więcej uroku). Ale jadąc z nami poznasz osobiście i przetestujesz umiejętności wspaniałych producentów i kucharzy, nie tych przypadkowych, ale najlepszych najbardziej znanych, nagradzanych i docenianych, których produktów nie znajdziecie w supermarketach ani delikatesach. Z toskańskich wzgórz przeniesiemy się też wyżej w góry, gdzie czeka nas wspaniała wycieczka, w parku naturalnym, smakowanie owczych serów, wina i pasterska gawęda i biesiada. W ojczyźnie espresso poznacie też tajemnice wypalania kawy, będziemy zwiedzać winnice, czy manufakturę lodów. Przejdziemy (albo raczej przejemy) też kulinarny szlak Toskanii od prawdziwej bistecca alla fiorentina poprzez crostini aż po gelato al limone, z dużą porcją wyjątkowej urody wina na dodatek, a jeszcze zwiedzanie, sztuka renesansu i malownicze pejzaże Toskanii…



Zamieszkamy zresztą na jednym z takich uroczych wzgórz w średniowiecznej, luksusowej willi z niezwykłą historią i wygodnym basenem, nad którym spędzimy ciepłe wieczory przy aperitivo.








Czeka nas piękna część artystyczna. Będziemy zwiedzali imponującą renesansową posiadłość, a właściwie tajemniczy ogród,  gdzie najwięksi współcześni artyści pozostawili swoje dzieła w zamian za gościnę. 
Toskanie

Potem Pistoia, Piza, Florencja - perły renesansu pełne uliczek, zakamarków, muzeów. Najpiękniejsza  galeria Rinascimento stanie przed nami otworem.





I malutkie, ale jakże urocze Vinci, miasteczko Leonarda Da Vinci!

Toskania Toskania

A te przysmaki toskańskie!!! Te warzywa! Pomidory, costoluto czy cuore di Bue, posypane pachnącą bazylią, cykorie, fenkuł, cukinie i słodkie owoce lipca: melony, brzoskwinie, arbuzy! … Spróbujemy wszystkiego podczas kolacji przyrządzanych przez miejscowych mistrzów kuchni. Mało tego! Sami nauczymy się przyrządzać te włoskie gastronomiczne skarby z szefem Moreno Jandą, którego kulinarny talent dorównuje jedynie znakomitemu poczuciu humoru.

Busola

Nie zapomnimy o słodyczach! O szaleństwie lodów robionych własnoręcznie z biogicznych prodkutów w lokalu ukrytym między cyprysami, o zuppa inglese...



i oczywiście o winie z urodzajnych toskańskich wzgórz Montalbano, które będziemy degustować w secesyjnej winnicy. Dotrzemy nawet do słodkiego i unikatowego Vin Santo, o którym sam szef naszego Slow Food powiedział że to jedne z najlepszych jakie pił….  





 Plan


Wtorek 22.07.14’ Ach ta Piza!
11.oo Spotkanie na lotnisku Modlin-Warszawa  **
15.10 Przylot do Pizy.
16.00 – 18.30 Zwiedzanie miasta: Piazza del Duomo ( krzywa wieża, katedra Santa Maria Assunta, Battistero ), najpiękniejszy cmentarz świata – Campo Santo Vecchio.
20.00 Dojazd do 4 gwiazdkowego hotelu – luksusowy kompleks z basenem, który powstał w średniowiecznej villi na wzgórzu.
21.00 Pięcio – daniowa kolacja powitalna z produktów sezonowych u szefa Morena Jandy.
Środa 23.07.14 ‘ Perła renesansu – Florencja
9.00 Śniadanie.
10.00 Wyjazd do Florencji.
Zwiedzanie Galerii degli Uffizi z przewodnikiem.
Lunch specjalność florencka trippa, czyli włoskie flaczki lub schiacciata z wybranym nadzieniem oraz winem – w zaułku Dantego.
Dalsze zwiedzanie miasta.
Najlepsze lody we Florencji.
20.00 Kolacja w kultowej pizzerii w artystycznej dzielnicy Santo Spirito.
22.30 Powrót do hotelu.
Czwartek 24.07.14’ Dzień rubinowego wina
9.00 Śniadanie.
11.00 Wyjazd do znanej winnicy na wzgórzach Montalbano. Zwiedzanie winnicy, spacer wśród winorośli, wykład o produkcji wina, długa degustacja z lunchem.
Spacer przez malowniczy wzgórza Montalbano .
Odpoczynek przy basenie
20.00 Kolacja złożona z tradycyjnych toskańskich dań w najlepszej restauracji Pistoi
Piątek 25.07.14’ Artystyczne tajemnice Villi Celle, oliwa i boskie Vin Santo
8.30 Śniadanie.
9.30 Odkrywanie artystycznych tajemnic Villi Celle, gdzie mieszkali najwięksi artyści współcześni i w zamian za gościnę zostawili swoje największe działa w ogromnym ogrodzie – muzeum ( 5h ).
15.00 Obiad w kompleksie willi, w tradycyjnej restauracji.
17.00 Degustacja wyjątkowego i słodkiego Vin Santo u producenta, prezesa slow food Pistoia
Sobota 26.07.14’ No to gotujemy…
9.00 Śniadanie.
10.00 –  Nauka gotowania u mistrza Morena wraz wielkim obiadem .
16.00 Wyjazd do laboratorium kawy i spotkanie z wybitnym torrefattore kawy.
Niedziela 27.07.14’ Sery i Apeniny
9.00 Śniadanie.
10.30 Odwiedziny najlepszego lokalnego producenta sera w górach.
Uroczysty Rustykalny obiad górski
Spacer po górskim parku krajobrazowym
Najlepsze lody pod słońcem Toskanii, w manufakturze między cyprysami.
Aperitif przy basenie
Poniedziałek 28.07.14’ Średniowieczna Pistoia i Vinci
9.00 Śniadanie.
11.00 Zwiedzanie Pistoi  + czas wolny
20.00 Kolacja Vinci
Wtorek 29.07.14’ The end
7.00 Śniadanie.
7.30 Wyjazd z hotelu do Pizy.
10.05 Odlot z Pizy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10