Najlepsza sałatka z batatów |
Słodkie ziemniaki – bataty, pojawiają się w naszych
sklepach coraz częściej, warto więc włączyć je do naszego codziennego
menu. Powodów jest co najmniej kilka:
Po pierwsze: piękny, jesienny kolor - pomarańczowe,
pieczone ziemniaczki, czy jaskrawe puree znakomicie wyglądają na talerzu, a jak
powszechnie wiadomo, sztuka gotowania to nie tylko właściwe dobieranie smaków, ale też kolorów.
Po drugie: smak – ta wyczuwalna słodycz,
która koi zmysły, a jednocześnie świetnie kontrastuje z serami o
wyrazistym smaku np. kozim, czy sałatą z winegretem oraz pieczonym mięsem.
Dzieciaki będą zachwycone!
Po trzecie: zdrowie na talerzu – chociaż bataty są słodkie nie obciążą
nas bynajmniej zbytnimi kaloriami – na 200 g mają 180 kalorii.
Przede wszystkim są jednak świetnym źródłem witaminy A w formie beta - karotenu i
błonnika oraz witamin C i B6, wapnia, magnezu, potasu i żelaza…
Po czwarte: różnorodność zastosowań - można je przygotować na
tysiąc sposobów: od sałatki, po pulpety,
ciasta, ciasteczka i placuszki….
I mój osobisty powód:
Słodkie ziemniaki kojarzą mi się nieodparcie z Australią, a
ściślej z malowniczym Sydney, gdzie spędziliśmy jedną z bardziej
urokliwych złotych jesieni… Kolorowe platany gubiły ogromne, pomarańczowe
liście, mała piekarnia na rogu zapraszała oszałamiającym zapachem pieczywa, a
do tego dobra kawa, tętniące życiem, przyjazne puby, farmer’s market z
niewiarygodnym wyborem owoców i warzyw – wprost od producentów - wreszcie
fantastyczni ludzie... No i ta sałatka, którą objadaliśmy się w naszym domku z bajki
zapijana pysznym, australijskim cydrem… niebo w gębie. I Cannonball Adderley…
Zróbcie a nie pożałujecie.
Warto dodać, że słodkie ziemniaki mają różne kolory - w zależności
od rodzaju, są białe, żółte a nawet fioletowe :) W USA pomarańczowe bataty
nazywa się często BŁĘDNIE Yams -
yams to tak naprawdę jadalne bulwy pochrzynu, które są o wiele mniej
odżywcze niż słodkie ziemniaki, twardsze, białe lub lekko filetowe w środku,
z ciemną skórką.
Najlepsza sałatka ze słodkich ziemniaków z serem kozim i granatem |
Najlepsza sałatka ze słodkich ziemniaków
Przepis:
Składniki:
2 średnie bataty
Przyprawy:
2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
papryczka chili
sól, pieprz
cebula pokrojona w piórka
2 łodygi selera naciowego, umytego dokładnie
ziarenka obrane z 1 granatu
rukiew wodna umyta i wysuszona
150g sera koziego
sos vinegrette
2 łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
czosnek zmiażdżony
pieprz, sól
*Uwaga dla mięsnych miłośników można uszykować kilka plasterków boczku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Na blaszce układamy papier do pieczenia.
Bataty obieramy, dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na plastry, wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę, wlewamy 2 łyżki oliwy, przyprawy i mieszamy.
Układamy równo na blaszce i wstawiamy do piekarnika na około 20 min (ziemniaki mają być miękkie)
*Miłośnicy mięsa pod koniec pieczenia mogą na ziemniakach ułożyć kilka plasterków boczku.
W międzyczasie robimy winegrette, mieszając wszystkie składniki razem.
Kroimy seler bardzo drobniutko.
Gdy ziemniaki będą gotowe przekładamy je na talerze ( 2 lub 4 w zależności od tego czy to główne danie czy przystawka )
Rozdzielamy równo i dodajemy rukiew, seler, polewamy vinegrettem i pokruszonym serem kozim.
Smacznego!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się jak zrobić słodkie ziemniaki z orzechami makadamia jako dodatek do najlepszego indyka na Thanksgiving zajrzycie TU
Więcej o moich wspomnieniach z Sydney TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz