poniedziałek, 19 października 2015

Sałatka ze słodkich ziemniaków – na smutną jesień



Najlepsza sałatka z batatów 



Słodkie ziemniaki – bataty, pojawiają się w naszych sklepach coraz częściej, warto więc włączyć je do naszego codziennego menu. Powodów jest co najmniej kilka:




Po pierwsze: piękny, jesienny kolor  - pomarańczowe, pieczone ziemniaczki, czy jaskrawe puree znakomicie wyglądają na talerzu, a jak powszechnie wiadomo, sztuka gotowania to nie tylko właściwe dobieranie smaków, ale też kolorów.

      Po drugie: smak – ta wyczuwalna słodycz, która koi zmysły, a jednocześnie świetnie kontrastuje z serami o wyrazistym smaku np. kozim, czy sałatą z winegretem oraz pieczonym mięsem. Dzieciaki będą zachwycone!

Po trzecie: zdrowie na talerzu – chociaż bataty są słodkie nie obciążą nas bynajmniej zbytnimi kaloriami – na 200 g mają 180 kalorii. Przede wszystkim są jednak świetnym źródłem witaminy A w formie beta - karotenu i błonnika oraz witamin C i B6, wapnia, magnezu, potasu i żelaza…

Po czwarte: różnorodność zastosowań - można je przygotować na tysiąc sposobów: od sałatki, po pulpety, ciasta, ciasteczka i placuszki….

I mój osobisty powód:
Słodkie ziemniaki kojarzą mi się nieodparcie z Australią, a ściślej z malowniczym Sydney, gdzie spędziliśmy jedną z bardziej urokliwych złotych jesieni… Kolorowe platany gubiły ogromne, pomarańczowe liście, mała piekarnia na rogu zapraszała oszałamiającym zapachem pieczywa, a do tego dobra kawa, tętniące życiem, przyjazne puby, farmer’s market z niewiarygodnym wyborem owoców i warzyw – wprost od producentów - wreszcie fantastyczni ludzie... No i ta sałatka, którą objadaliśmy się w naszym domku z bajki zapijana pysznym, australijskim cydrem… niebo w gębie. I Cannonball Adderley… Zróbcie a nie pożałujecie.



Warto dodać, że słodkie ziemniaki mają różne kolory - w zależności od rodzaju, są białe, żółte a nawet fioletowe :) W USA pomarańczowe bataty nazywa się często BŁĘDNIE Yams -  yams to tak naprawdę jadalne bulwy pochrzynu, które są o wiele mniej odżywcze niż słodkie ziemniaki, twardsze, białe lub lekko filetowe w środku, z ciemną skórką.

Najlepsza sałatka ze słodkich ziemniaków z serem kozim i granatem 


Najlepsza sałatka ze słodkich ziemniaków

Przepis:

Składniki:

2 średnie bataty

Przyprawy:
2 łyżeczki papryki wędzonej 
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
papryczka chili 
sól, pieprz 

cebula pokrojona w piórka 
2 łodygi selera naciowego, umytego dokładnie 
ziarenka obrane z 1 granatu 
rukiew wodna umyta i wysuszona  
150g sera koziego

sos vinegrette 
2 łyżki oliwy 
łyżeczka octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
czosnek zmiażdżony
pieprz, sól 

*Uwaga dla mięsnych miłośników można uszykować kilka plasterków boczku 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Na blaszce układamy papier do pieczenia.
Bataty obieramy, dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na plastry, wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę, wlewamy 2 łyżki oliwy, przyprawy i mieszamy.
Układamy równo na blaszce i wstawiamy do piekarnika na około 20 min (ziemniaki mają być miękkie)
*Miłośnicy mięsa pod koniec pieczenia mogą na ziemniakach ułożyć kilka plasterków boczku. 

W międzyczasie robimy winegrette, mieszając wszystkie składniki razem.

Kroimy seler bardzo drobniutko.

Gdy ziemniaki będą gotowe przekładamy je na talerze ( 2 lub 4 w zależności od tego czy to główne danie czy przystawka )
Rozdzielamy równo i dodajemy rukiew, seler, polewamy vinegrettem i pokruszonym serem kozim.
Smacznego!




Jeżeli chcecie dowiedzieć się jak zrobić słodkie ziemniaki z orzechami makadamia jako dodatek do najlepszego indyka na Thanksgiving zajrzycie TU

Więcej o moich wspomnieniach z Sydney TU








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10