środa, 21 października 2015

Futurystyczne danie dnia



Kolacja przyszłości w domu McFly, 21 października 2015 roku
Panie i Panowie, Ladys&Gents, Meine Damen und Herren, otóż to właśnie dziś, 21 października 2015 roku o godz. 4.29  trafili do nas z przeszłości podróżnicy w czasie: szalony naukowiec z lwią grzywą białych włosów przypominający do złudzenia Alberta Ensteina, czyli dr Emmett 'Doc' Brown i jego
nastoletni przyjaciel Marty McFLy. Co więcej wpadli do nas z prawdziwym fasonem, autem wypasionym po brzegi DeLorean DMC-12  – które nawiasem mówiąc, okazało się jednocześnie wehikułem czasu. Wprawdzie w filmie Roberta Lee Zemeckisa z 1989 roku, Powrót do przyszłości II, nasza rzeczywistość wygląda nieco inaczej to przecież kilka sprawdzonych futurystycznych pomysłów można wskazać od ręki.

Pamiętacie scene z Powrotu do przyszłości gdzie Marty zamawia Pepsi Perfect?
Pepsi rozdała 1500 butelek swojego napoju w edycji limitowanej Pepsi Perfect na New York Comic Con z okazji dzisiejszej daty

W miasteczku do którego docierają nasi dzielni wędrowcy w roku 2015, czyli Hill Valley, śmigają w najlepsze latające auta – z czym póki co nie ma mamy problemów na jesiennym nieboskłonie - i powietrzne deskorolki ( tych istnieją na razie prototypy – tzw. hoverboards ) – ale już szybujące kamery–aparaty mamy, bo czym innym są właściwie drony, telefony– okulary – komputery  - też (choćby okulary googla), wideokonferencje (można je zrobić nawet telefonem), podczas których na ekranie wyświetlają się informacje na temat rozmówców (kwestia oprogramowania) i komendy głosowe.


Wideokonferencja z Powrotu do przyszłości II


Osobiście czekam niecierpliwie na samo-zawiązujące się buty - Nike podobno nad tym usilnie pracuję 




Michael Fox na swoim Twitterze demonstruje dzisiaj samowiążące się buty Air Mag, które Nike przesłał aktorowi z obietnicą, że więcej par będzie dostępnych wkótce a ich sprzedaż przekazana będzie na konto fundacji Fox'a na rzecz walki z chorobą Parkinsona

oraz „hydratory” do szybkiego i zdrowego odgrzewania jedzenia!!! Hydratory, hydratory, hydratory, nawilżacze?…wciąż o tym myślę…

Hydrator do "nawilżania" pizzy, Powrót do przyszłości II


Cóż, dziś możemy po prostu zamrozić gotową pizzę, ale po pierwsze, po drugie i po trzecie: nigdy, przenigdy nie będzie mogła nawet stanąć przy pizza z pieca, o kwestiach smakowych nie wspominając. W  filmie „odwodniona” pizza jest malutka i można chować ją w kieszeń, a potem zastosować hydrator i wyciągnąć świeżutki, pachnący, placek! Nie zajmuje więc prawie wcale miejsca w zamrażalce, czy w tym przypadku w spiżarce. Podobno Pizza Hut  pracuje nad takim rozwiązaniem ale obecnie bardziej realne są mrożone dania, które trzeba ulokować w mikrofali i ani to potem zdrowe, ani pachnące, ani smaczne, a sam proces raczej do przeszłości niż przyszłości należy. 




liofilizowane danie z kurczaka


Fakt, istnieje jedzenie liofilizowane, czyli właśnie "wysuszone" w bardzo niskich temperaturach, ale jest drogie i wydaje mi się że lepiej samemu przygotować makaron niż dodać wody do paczuszki z proszkiem i kluskami za około 30 zł, to raczej specjały dla alpinistów czy astronautów. Dzięki tym ostatnim następuje podobno duży rozwój kuchni opartej na takich daniach, i menu liofilizowane staje się, z tego co czytałam, co raz smaczniejsze - czy to będzie przyszłość gastronomii domowej?



Owoce które rosną pod sufitem? To mi się podoba:)  Powrót do przyszłości II 

Może sztuka gotowania zmierza w kierunku ulepszania restauracyjnej metody sous-vide, czyli gotowania potraw w szczelnie zamkniętych, próżniowych  plastikowych workach? 

Metoda gotowania sous-vide

A może to wielofunkcyjne thermomixy, które będą całkowicie za nas gotować i myśleć jednocześnie?
A może kuchnia molekularna?

Zupa alfabetem, danie z restauracji El Bulli, 

 Czy raczej wydruków 3D?Fakt. No właśnie, a co będzie dalej?



Ostatnio, Chloé Rutzerveld, food designer z holenderskiego Eindhoven University of Technology, stworzyła apetycznie wyglądający wydruk, który na dodatek sam rósł, jako że w środku okrągłego koszyczka – ciastka, znajdowały się ziarenka kiełków i zarodniki grzybów.


Zobaczcie filmik koniecznie!






Ciekawym pomysłem jest też blat przyszłości, który wymyśliła Ikea i pokazała na wystawie w Mediolanie. Ten niezwykły blat będzie jednak służył nie tylko do jedzenia i krojenia, ale również wyświetla przepisy, rozpoznaje położone na nim produkty i podejmuje szybkie decyzje: co z nimi zrobić. 





Świetna koncepcja stołu kuchennego w 2025 roku 




Cokolwiek by się nie stało miejmy nadzieję że będzie smacznie 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10