piątek, 7 lutego 2014

Kasza to świetne rozwiązanie na zimowe śniadanie!

Niech was kasza nie odstrasza!


Bo rozgrzewa i dodaje sił, bo jest zdrowa i pyszna, bo od zawsze stanowiła kanon polskiego stołu, bo...ja ją lubię. Tak, wiem że niektórzy (w tym mój tata) mają złe wspomnienie z dzieciństwa i miska kaszy przywołuje u nich wizję  bezsmakowej masy, którą trzeba było zjeść pod czujnym okiem rodziców, czasami przez zaciśnięte gardło. Zapewniam jednak, że kaszę możemy przeistoczyć w prawdziwy delikates nie tylko zdrowy, ale też smakowity,  klasycznie lub z zaskakującym twistem!

A więc pokochajmy nasze dobro narodowe, wciąż niedoceniane a wspaniałe, z którego możemy być dumni wobec świata całego, a w dodatku delektować się nim do woli, tanio i zdrowo, zamiast wysłodzonych płatków śniadaniowych, ni to dobrych ni to zdrowych, pełnych cukru (np. płatki Kellog's frosties  - mają aż 38% cukru ! ),  tłuszczy  (niektóre opakowania nawet bardzo szkodliwych tłuszczy trans!!!) i soli. Ale dość o nich,  przed Państwem bohaterka poranka, po prostu nasza kasza w czterech odsłonach!

Czy wybierzecie klasyk, czyli kaszę manną z malinami - niestety o tej porze ze słoika -  czy bezglutenową i trochę bardziej zakręconą kaszę jaglaną z "kuchni pięciu przemian", czy super zdrową kaszę gryczaną, a dlaczego by nie z ... figami, lub kukurydzianą z .... kokosem - wszystko będzie smakowite i zdrowe z masą witamin i minerałów, lekkostrawne i z zasobem energii.

Odsłona pierwsza: kasza jaglana według "pięciu przemian".

Kasza jaglana według pięciu przemian. 

Jaglanka wytwarzana jest z nasion prosa, jest bezglutenowa i zasadotwórcza, odkwasza organizm!!
Nie tylko daje radę zgadze, ale też wspomaga włosy i paznokcie bo jest bogata w witaminy (szczególnie te z grupy B) i minerały ( cenny krzem)!

Kasza jaglana według pięciu przemian.
Składniki:

1,5 szklanki wody
2 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka kurkumy
szczypta soli
2 łyżki siemienia lnianego
3 cm korzeń imbiru pokrojony w kosteczkę
5 suszonych i pokrojonych moreli
pół banana pokrojonego w kostkę  ( opcjonalnie )

dżem jabłkowy ( przepis dżem jabłkowy)
garść orzechów włoskich, pokrojonych
ziarna słonecznika
łyżeczka cynamonu
łyżka oleju lnianego lub oleju z orzechów włoskich
garść płatków owsianych ( opcjonalnie )

Wykonanie:

Kaszę zgodnie z instrukcją wsypuję na sitko i przelewam wrzątkiem.
Zagotowuję wodę w rondelku, dodaję kurkumę, sól, potem kaszę, siemię, banana, morelę, imbir.
Będzie się gotować 20 min na średnim ogniu, na 3 min przed końcem dodaję część orzechów włoskich, słonecznik, cynamon i garść płatków owsianych.
Na koniec przelewam do miseczki, dodaję po łyżce oleju z orzechów, trochę dżemu i resztę orzechów.
Pycha!


Odsłona druga:  manna z nieba (z malinami i migdałami)


Kasza manna z malinami i migdałami 

Nie, nie mam na myśli biblijnych wydzielin krzewów tamaryszkowych tylko zwyczajnie kaszkę powstałą z przemiału pszenicy. Lekkostrawna, posiada dużo białka i skrobi, również bogata jest w witaminy, kwas foliowy i minerały (np. jod).

Klasyczna kasza manna z malinami i migdałami


Składniki:

1/2 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
łyżeczka organicznego ekstraktu waniliowego
łyżka miodu opcjonalnie
sos lub konfitury malinowe
migdały

Wykonanie:

Mleko zagotowuję z wodą, dodaję ekstraktu z wanilii a potem sypię kaszę, mieszam przez 6 min, przelewam do dwóch miseczek (można dosłodzić miodem), dodaję maliny i migdały.
Pycha!


 Odsłona trzecia: kasza gryczana z figami i rozmarynem.


Kasza gryczna z figami i rozmarynem 

Kasza gryczana pozyskiwana jest z ziaren gryki, a nie ze zboża. Jest bezglutenowa. Nie zakwasza organizmu. Ma dużo białka, ale też dużo błonnika co wpływa na dobre funkcjonowanie jelit oraz skrobi która powoli rozkładana jest na glukozę stąd czujemy się nasyceni i pełni energii. Wśród wielu witamin z grupy B zawiera też witaminę P, która ułatwia wchłanianie witaminy C, ma też mnóstwo minerałów( najwięcej potasu!). To źródło przeciwutleniaczy: rutyny i kwercetyny, które to pomagają naczyniom krwionośnym  zwiększając ich szczelność.

Kasza gryczana z figami i rozmarynem i karmelizowanymi orzechami.

Składniki:

pół szklanki kaszy gryczanej najlepiej niepalonej ( nie w woreczku )
2 szklanki wody
2 duże suszone figi ( najlepiej ekologiczne) pokrojone w kosteczkę
kilka igiełek rozmarynu, posiekanych
łyżka masła kokosowego
miód
100 g sera białego
garść posiekanych orzechów włoskich
miód

Wykonanie:

Zagotowuję wodę, dodaję masło kokosowe, figi rozmaryn, wsypuję kaszę, zmniejszam ogień.
Zostawiam na 15 min pod przykryciem.
W rondelku prażę orzechy, przesypuję do miski, dodaję łyżkę miodu, mieszam aż się połączy.
Pod koniec gotowania kaszy można dosłodzić ją ewentualnie łyżeczką miodu.
Zdejmuję z ognia, dodaję ser biały, mieszam.
Przekładam do dwóch miseczek, dodaję łyżkę jogurtu, sypię skarmelizowanymi orzeszkami.
Pycha!!



Odsłona czwarta: kokosowa kaszka kukurydziana z wiśnią.


Kasza kukurydziana z mlekiem kokosowym i wiśnią 

Kaszka kukurydziana jest łagodna dla żołądka. Spośród wielu minerałów zawiera również ceniony selen. Jest dobrym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika (również tu skrobia powoli rozkładana jest na glukozę i mamy dużo energii przez dłuższy czas).

Kokosowa kaszka kukurydziana z wiśnią.

Składniki:

2 łyżki kaszki kukurydzianej
1 szklanka mleka kokosowego (może być krowie)
1 szklanka wody
łyżeczka masła
ok. pół szklanki wiórek kokosowych
miód
wydrylowane wiśnie w zalewie/ dżem wiśniowy
jogurt grecki ( opcjonalnie )

Wykonanie:

Mleko kokosowe z wodą ( lub krowie z wodą i 2 łyżkami wiórek kokosowych) zagotowuję i dodaję kaszki, zostawiam na średnim ogniu cały czas mieszając przez ok 10 min aż będzie gęste, zdejmuję z ognia, dodaję łyżkę miodu ( lub dwie).
Rozlewam do miseczek. Dodaję wiśnie, po łyżce jogurtu, sypię płatkami kokosowymi.
Pycha!



* Najkorzystniej spożywać kaszę z mlekiem, bo najlepiej uzupełniają swoje wartości odżywcze.

10 komentarzy:

  1. No to mam komplet śniadań na następny tydzień! Mniam mniam, wielkie dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja od zawsze twierdzę, że kasza jest pyszna, zdrowa i warto ją jeść. Jaglana wg. 5 przemian i gryczana z figami i rozmarynem to moje główne typy :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy gościu, bardzo proszę i na zdrowie! Gosiu Oczko te dwie to też moje ulubione wariacje:) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. W pierwszym przepisie - mam wrażenie - są duże błędy: 2 łyżki kaszy na 1,5 szklanki wody? kaszę jaglaną gotuje się w proporcji 1:2. Łyżka kurkumy? Szczypta chyba wystarczy, kurkuma jest gorzka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tu jest więcej wody bo dodaję się też innych składników, szczególnie siemienia, na zdjęciu widać jaką kasza ma konsystncję. Ja dodaje łyżkę kurkumy bo kasza ma trochę ostrzejszy smak co lubię ale każdy może dodać tyle ile chce. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mozna jesc jaglana wg 5 przemian na zimno?czy tylko od razu po zrobieniu soe nadanadaje?ew czy mozna odgrzac pozniej?

      Usuń
  6. a mozna jaglana wg 5 przemian jesc ns zimni?czy nadaje sie tylko od razu po zrobieniu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepiej jeść jeszcze ciepłą, czasami gdy zostaję, następnego dnia misksuję ją z dodatkiem jogurtu na koktajl śniadaniowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. problem polega na tym ze sniadania do pracy robie dnia poprzedniego bo rano nie mam czasu;(sprobuje ewentualnie chociaz podgrzac w mikrofali.a nastepnym razem skosztuje koktajlu brzmi smacznie:)

      Usuń
    2. Proszę zobaczyć jeszcze przepisy na śniadanie tutaj: http://pdwithfood.blogspot.com/2014/08/tapiokachia-matcha-idealne-na-sniadanie.html# - je można przygotować dzień wcześniej:) Pozdrawiam

      Usuń

01 09 10