czwartek, 27 lutego 2014

Uniwersalny krem waniliowy, szaleństwo karnawałowe!

Czym oprócz marmolady można nadziać pączki, ulubione Cronuty (hybryda croissanta i donuta),   rogaliki, babeczki, tarty i inne słodkości na tłusty czwartek??
Otóż najlepiej kremem waniliowym! Pyszny i bardzo prosty w wykonaniu!
Trzeba się powstrzymać, żeby nie wyjeść go samego z miseczki! A jak smakuje z owocami... musicie sami się przekonać!
Warto go sobie zapamiętać i zaskoczyć biesiadników niczym wytrawny cukiernik francuski, dla którego krem waniliowy to podstawa :)
Polecam!

Krem waniliowy 



Krem waniliowy 
za mistrzem, Michel Roux

Składniki:

6 żółtek w temperaturze pokojowej
40 g mąki
120 g cukru pudru
1 laska wanilii przekrojonej na pół
500 ml mleka

Wykonanie:

W szklanej misce ubić żółtka z 1/3 cukru pudru.

Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, przesiać resztę cukru, mąkę i dodać laskę wanilii.
Podgrzać, aż do zagotowania i przelać przez sitko do miseczki z ubitymi żółtkami.

Wymieszać dokładnie trzepaczką i znowu przelać do rondelka, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszać jeszcze 3 min, aż krem będzie gęsty.
Przelać do miski.


Pączki / Cronuty / ciastka nadziewać strzykawką.

Wytrzyma w lodówce 3 dni pokryty warstwą masła.


Krem waniliowy do nadziewania słodkości 

Nadziewanie Cronutów

Cronuty z kremem waniliowym
Krem waniliowy pasuje idealnie do Cronutów!!! Przepis na cronaty tu: Cronuty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10