Czym oprócz marmolady można nadziać pączki, ulubione Cronuty (hybryda croissanta i donuta), rogaliki, babeczki, tarty i inne słodkości na tłusty czwartek??
Otóż najlepiej kremem waniliowym! Pyszny i bardzo prosty w wykonaniu!
Trzeba się powstrzymać, żeby nie wyjeść go samego z miseczki! A jak smakuje z owocami... musicie sami się przekonać!
Warto go sobie zapamiętać i zaskoczyć biesiadników niczym wytrawny cukiernik francuski, dla którego krem waniliowy to podstawa :)
Polecam!Krem waniliowy |
Krem waniliowy
za mistrzem, Michel Roux
Składniki:
6 żółtek w temperaturze pokojowej
40 g mąki
120 g cukru pudru
1 laska wanilii przekrojonej na pół
500 ml mleka
Wykonanie:
W szklanej misce ubić żółtka z 1/3 cukru pudru.
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, przesiać resztę cukru, mąkę i dodać laskę wanilii.
Podgrzać, aż do zagotowania i przelać przez sitko do miseczki z ubitymi żółtkami.
Wymieszać dokładnie trzepaczką i znowu przelać do rondelka, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszać jeszcze 3 min, aż krem będzie gęsty.
Przelać do miski.
Pączki / Cronuty / ciastka nadziewać strzykawką.
Wytrzyma w lodówce 3 dni pokryty warstwą masła.
Krem waniliowy do nadziewania słodkości |
Nadziewanie Cronutów |
Cronuty z kremem waniliowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz