czwartek, 22 października 2015

Najlepszy makaron z dynią i posypką orzechową 

Najlepszy makaron z dynią i posypką orzechową

Dynia i jesień to prawie synonimy, tak jak dynia i zdrowie :) O tej fantastycznej, pomarańczowej jagodzie fałszywej przeczytacie więcej -  TU. Dzisiaj chciałam wspomnieć i upomnieć Was o obowiązkowym chrupaniu orzechów:)
 Osoby, które dbają o linie, czasami ich unikają bo są "tłuste". To duży błąd i stara szkoła jazdy. Obecnie większość dietetyków i naukowców zgadza się co do tego, by jeść dobre tłuszcze, aby walczyć ze złym cholesterolem i otyłością.
Tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone typu Omega -3 są nam bardzo potrzebne. Musimy wystrzegać się natomiast złych tłuszczy Trans.
Dlatego tak ważne jest abyście używali dobrej oliwy, prawdziwego masła, ryb, jak najlepszych serów, awokado i orzechów właśnie. 

Jesienny dyniowy nakaronz orzechami 


Te niepozorne przysmaki wiewiórek są bogate w proteiny! błonnik, dobre tłuszcze, jak już wspominałam zresztą, oraz witaminy i minerały. W zależności od rodzaju - i tak orzechy laskowe słyną z zawartości np. w kwasu foliowego, migdały z wapnia i witaminy E, a kasztany jadalne w witamin z grupy B. Orzechy włoskie natomiast mają mnóstwo antyoksydantów, dodatkowo posiadają zarówno tłuszcze jednonienasycone które wykazują właściwości ochronne przed wystąpieniem choroby niedokrwiennej serca i zawału serce oraz omega-3, które również będą dobre dla serducha, układu krążenia, a poza tym pomagają w pracy mózgu i oczu. Jeśli nie jemy wystarczająco dużo ryb ( a o dobrą rybkę coraz ciężej ) czas kupić ogromne zapasy tych orzechów na zimę.
U nas dzisiaj jesiennie i zdrowo - najlepszy makaron z dynią i chrupiącymi orzechami.


Najlepszy makaron z dynią i posypką orzechową

Najlepszy makaron z dynią i posypką orzechową

Składniki

dynia hokkaido
1 cała niezbyt duża główka czosnku (jeżeli ktoś nie jest fanem czosnku można spokojnie pominąć)
ser ricotta
100 g startego parmezanu
100 g startego sera pecorino (owczego) - jeśli nie mamy można dodać koziego
oliwa

Przyprawy do puree z dyni:

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
świeżo zmielony pieprz i sól

500 g ulubionego makaronu
( u mnie  sconcigli )

Chrupiąca posypka orzechowa:

150 g orzechów włoskich obranych
łyżka masła
garść igiełek rozmarynu, posiekanych
kilka listków szałwii, posiekanych
listki z dwóch gałązek tymianku
sól morska

do posypania starty parmezan/ pecorino

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Blat wykładamy papierem do pieczenia.
Dynię kroimy na półksiężyce, wyjmujemy środek z nasionami.
Czosnek przecinamy na pół w poprzek.
Dynię i czosnek układamy na blaszce i zostawiamy na około 30 min, tak żeby były upieczone i miękkie.
Po tym czasie, przekładamy dynię do dużej miski, wyciskamy ząbki czosnku ze skorupki (powinny z łatwością odchodzić ) robimy z warzyw szybkie puree tłuczkiem, jak trochę ostygnie dodajemy ricottę, starte sery i przyprawy i mieszamy wszystko - masy wyjdzie dużo na około 8 porcji, więc połowę możemy odłożyć do lodówki.

W dużym garnku gotujemy wodę na makaron, gdy się zagotuje solimy porządnie i wrzucamy makaron. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekane orzechy i przyprawy, przysmażamy chwilę. Makaron odcedzamy na minutę przed końcem gotowania, zostawiając szklankę wody z gotowania, Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy połowę masy dyniowej, mieszamy dodając odpowiednią ilośc wody z makaronu. Nakładamy na 4 talerze, sypiemy orzechową posypką i startym serem. Gotowe! Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10