Najlepszy makaron z dynią i posypką orzechową |
Dynia i jesień to prawie synonimy, tak jak dynia i zdrowie :) O tej fantastycznej, pomarańczowej jagodzie fałszywej przeczytacie więcej - TU. Dzisiaj chciałam wspomnieć i upomnieć Was o obowiązkowym chrupaniu orzechów:)
Tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone typu Omega -3 są nam bardzo potrzebne. Musimy wystrzegać się natomiast złych tłuszczy Trans.
Dlatego tak ważne jest abyście używali dobrej oliwy, prawdziwego masła, ryb, jak najlepszych serów, awokado i orzechów właśnie.
Jesienny dyniowy nakaronz orzechami |
Te niepozorne przysmaki wiewiórek są bogate w proteiny! błonnik, dobre tłuszcze, jak już wspominałam zresztą, oraz witaminy i minerały. W zależności od rodzaju - i tak orzechy laskowe słyną z zawartości np. w kwasu foliowego, migdały z wapnia i witaminy E, a kasztany jadalne w witamin z grupy B. Orzechy włoskie natomiast mają mnóstwo antyoksydantów, dodatkowo posiadają zarówno tłuszcze jednonienasycone które wykazują właściwości ochronne przed wystąpieniem choroby niedokrwiennej serca i zawału serce oraz omega-3, które również będą dobre dla serducha, układu krążenia, a poza tym pomagają w pracy mózgu i oczu. Jeśli nie jemy wystarczająco dużo ryb ( a o dobrą rybkę coraz ciężej ) czas kupić ogromne zapasy tych orzechów na zimę.
U nas dzisiaj jesiennie i zdrowo - najlepszy makaron z dynią i chrupiącymi orzechami.
Najlepszy makaron z dynią i posypką orzechową |
Najlepszy makaron z dynią i posypką orzechową
Składniki
dynia hokkaido
1 cała niezbyt duża główka czosnku (jeżeli ktoś nie jest fanem czosnku można spokojnie pominąć)
ser ricotta
100 g startego parmezanu
100 g startego sera pecorino (owczego) - jeśli nie mamy można dodać koziego
oliwa
oliwa
Przyprawy do puree z dyni:
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
świeżo zmielony pieprz i sól
500 g ulubionego makaronu
( u mnie sconcigli )
( u mnie sconcigli )
Chrupiąca posypka orzechowa:
150 g orzechów włoskich obranych
łyżka masła
garść igiełek rozmarynu, posiekanych
kilka listków szałwii, posiekanych
listki z dwóch gałązek tymianku
sól morska
do posypania starty parmezan/ pecorino
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Blat wykładamy papierem do pieczenia.
Dynię kroimy na półksiężyce, wyjmujemy środek z nasionami.
Czosnek przecinamy na pół w poprzek.
Dynię i czosnek układamy na blaszce i zostawiamy na około 30 min, tak żeby były upieczone i miękkie.
Po tym czasie, przekładamy dynię do dużej miski, wyciskamy ząbki czosnku ze skorupki (powinny z łatwością odchodzić ) robimy z warzyw szybkie puree tłuczkiem, jak trochę ostygnie dodajemy ricottę, starte sery i przyprawy i mieszamy wszystko - masy wyjdzie dużo na około 8 porcji, więc połowę możemy odłożyć do lodówki.
W dużym garnku gotujemy wodę na makaron, gdy się zagotuje solimy porządnie i wrzucamy makaron. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekane orzechy i przyprawy, przysmażamy chwilę. Makaron odcedzamy na minutę przed końcem gotowania, zostawiając szklankę wody z gotowania, Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy połowę masy dyniowej, mieszamy dodając odpowiednią ilośc wody z makaronu. Nakładamy na 4 talerze, sypiemy orzechową posypką i startym serem. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz