czwartek, 29 stycznia 2015

Szybka - rybka na cieciorce



Dzisiaj krótki wpis i bardzo szybki przepis. Kochani oto kolejny pomysł na zimowy, zdrowy i ekspresowy obiad, czyli szybka - rybka na puree z cieciorki z cytrynką. Ja użyłam dorsza, ale można
też spokojnie kupić flądrę, solę. Naszą rybkę można przykryć plasterkiem dobrego boczku, prosciutto lub tak jak ja lardo di colonnata, co by nie wyschła za bardzo. Można zamiast tego pokropić oliwą i przykryć cytrynką też będzie pyszna. Rybka i cieciorka są jak wiemy super - zdrowe, ( więcej o tym tu) bogate w proteiny, witaminy i minerały, więc nic tylko po pracy zatrzymać się w sklepie z działem rybnym i w domu szybko wyczarować naszą szybką - rybkę na cieciorce.



Składniki:

Na puree z cieciorki
250g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
ząbek czosnku
cebula pokrojona w kosteczkę
pół pora pokrojonego w kostkę
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki oliwy
oliwa

Szybka - rybka
4 filety z dorsza, (flądra lub sola)
cytryna pokrojona w plastry
4 cieniutkie plasterki boczku lub lardo di colonnata lub prosciutto
pomidorki koktajlowe pokrojone na pół
sól, pieprz
oliwa

Robimy puree:
Nagrzewamy piekarnik do 200 C.
Rybę myjemy, suszymy na ręczniku papierowym, solimy, pieprzymy. Naczynie żaroodporne kropimy oliwą, układamy rybę, na nią plasterek boczku/lardo/prosciutto. Kawałki cytryny i pomidorki  układamy obok, pomidorki, kropimy oliwą. Wstawiamy na 15 - 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i pora, przysmażamy ok. 7 minut, aż cebula się zeszkli, dodajmy czosnek, przysmażamy, wrzucamy cieciorkę, mieszamy.

Przesypujemy do miski dodajemy oliwę, sok z cytryny, blendujemy. Jeżeli konsystencja będzie za stała, możemy dodać wody, nawet pozostawionej z gotowania cieciorki. Puree układamy na talerzu, na nią rybkę z cytrynkę, obok pomidorki. Idealna do tego sałatka z rukolii.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10