|
Przedświąteczne necci z mąki kasztanowej, pycha! |
Moje
święta w Toskanii; oliwne gaje, cyprysy,
flaczki z czerwonym winem, chleb ze świeżą oliwą, gwar, panettone, vin santo,
szopki noworoczne, no i choinka przed Santa Maria del Fiore….
|
Choinka przed Santa Maria del Fiore, Florencja |
|
Choinka w Palazzo Vecchio, Florencja |
|
Widok na Piazza della Repubblica, Firenze |
Osobny
rozdział to jarmarki bożonarodzeniowe.
Pieczone kasztany, ciambelle z czekoladą, torrone, kręcąca się karuzela,
a w rodzinnym mieście Verdiego ukochanej Lucce - fasolka ze wszystkich
prezydiów Slow Food:)
|
Jarmark świąteczny w Lucce |
|
Lukka bożonarodzeniowa |
|
Lukka bożonarodzeniowa |
W wietrznej Sienie po wizycie na Il Campo - sławnym placu w kształcie muszli, najlepiej schronić się w przytulnej knajpie na typowe kluski Pici lub
grzane wino vin brule, aby potem zanurzyć się w morzu słodkości z moimi
ulubionymi świątecznymi ricciarelli na czele (przepis tu )
|
Il Campo, Siena |
|
W Sienie nawet psy przygotowują się do świąt |
|
Grudniowa Siena |
|
Widok na fasadę Duomo Santa Maria Assunta w Sienie |
|
Świątecznie w Sienie, choinka przed siedzibą jednego z najstarszych banków Europy |
Mój przepis i historię ricciarelli znajdziecie tu
Wcześniej
trzeba jednak osłonić drzewka cytrynowe przed deszczami i chłodem i osuszyć
winogrona i już tylko krok do uzyskania cudownego, orzeźwiającego Vin Santo –
trzeba tylko... zaczekać 10 lat, aż dojrzeje w drewnianych beczkach!
|
Ochraniamy drzewka cytrynowe |
|
Suszymy winogrona z których potem Bonaldo Agresti wyczaruję vin santo |
|
Winogrona dochodzą w swej słodyczy na matach, by potem zmienić się w niesowite "święto wino" Bonalda |
Fajnie
jest robić necci, czyli placki - chlebki z mąki kasztanowej, które z pistojskich
gór pochodzą i w czasie wojny uratowały niejedną duszę. Mąka kasztanowa bogata
jest w węglowodany i proteiny więc dawała mieszkańcom tych rejonów dużo energii, podczas gdy
ich sąsiedzi na nizinach tylko mąką kukurydzianą się ratowali i przez to często cierpieli na wstrętną chorobę - pelagrę. Necci najlepiej smakują ze świeżą ricottą, serwuje się je też z prosciutto.
|
Necci, pyszne chlebki - placki kasztanowe.
Przepis na naleśniki kasztanowe znajdziecie tu a na placek kasztanowy tu |
No i
ten przedświąteczny indyk z kasztanami, po prostu nieziemsko smakowity. Jeszcze
tam wrócimy. A póki co zabieram się za śledzie i życzę wszystkim Buon Natale!
Świąt smacznych, rodzinnych i romantycznych.
|
Przedświąteczny indyk z kasztanami... mmm...
przepis na mojego świątecznego indyka z kasztanami znajdziecie tu |
|
Buon Natale Slow! Auguri cari! |
Czytają tego bloga wyobrażam sobie jakbym była w Toskanii, najcudowniejszym dla mnie miejscu na Ziemi, pełnym piekna, uśmiechniętych, radosnych ludzi i smaków kuchni włoskiej. Dzieki Tobie, Ritko, miałam okazję zrobic naleśniki z mąki kasztanowej z dziemem z dzikiej pomarańczy. Wysmienite😊 Twraz mam zamiar wypróbować Twoj przepis na ten specjał😊
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Ach ta Toskania...Można by o niej pisać i pisać...
OdpowiedzUsuń