poniedziałek, 22 grudnia 2014

Toskania na święta



Przedświąteczne necci z mąki kasztanowej, pycha!
Moje święta w Toskanii;  oliwne gaje, cyprysy, flaczki z czerwonym winem, chleb ze świeżą oliwą, gwar, panettone, vin santo, szopki noworoczne, no i choinka przed Santa Maria del Fiore…. 


Choinka przed Santa Maria del Fiore, Florencja

Choinka w Palazzo Vecchio, Florencja

Widok na Piazza della Repubblica, Firenze 

Osobny rozdział to jarmarki bożonarodzeniowe.  Pieczone kasztany, ciambelle z czekoladą, torrone, kręcąca się karuzela, a w rodzinnym mieście Verdiego ukochanej Lucce - fasolka ze wszystkich prezydiów Slow Food:)

Jarmark świąteczny w Lucce


Lukka bożonarodzeniowa

Lukka bożonarodzeniowa


W wietrznej Sienie po wizycie na Il Campo - sławnym placu w kształcie muszli, najlepiej schronić się w przytulnej knajpie na typowe kluski Pici lub grzane wino vin brule, aby potem zanurzyć się w morzu słodkości z moimi ulubionymi świątecznymi ricciarelli na czele (przepis tu )


Il Campo, Siena

W Sienie nawet psy przygotowują się do świąt 

Grudniowa Siena
Widok na fasadę Duomo Santa Maria Assunta w Sienie

Świątecznie w Sienie, choinka przed siedzibą jednego z najstarszych banków Europy


Mój przepis i historię ricciarelli znajdziecie tu



Wcześniej trzeba jednak osłonić drzewka cytrynowe przed deszczami i chłodem i osuszyć winogrona i już tylko krok do uzyskania cudownego, orzeźwiającego Vin Santo – trzeba tylko... zaczekać 10 lat, aż dojrzeje w drewnianych beczkach!

Ochraniamy drzewka cytrynowe

Suszymy winogrona z których potem Bonaldo Agresti wyczaruję vin santo

Winogrona dochodzą w swej słodyczy na matach, by potem zmienić się w niesowite "święto wino" Bonalda


Fajnie jest robić necci, czyli placki - chlebki z mąki kasztanowej, które z pistojskich gór pochodzą i w czasie wojny uratowały niejedną duszę. Mąka kasztanowa bogata jest w węglowodany i proteiny więc dawała mieszkańcom tych rejonów dużo energii, podczas gdy ich sąsiedzi na nizinach tylko mąką kukurydzianą się ratowali i przez to często cierpieli na wstrętną chorobę - pelagrę. Necci najlepiej smakują ze świeżą ricottą, serwuje się je też z prosciutto.

Sprzęt do robienia necci i mój mistrz kulinarny - Bonaldo Agresti
super proste i pyszne przepisy Bonalda znajdziecie  Kuchnia Bonalda - flaczki i makaron z kalarepki (Gazeta Wyborcza)
Necci, pyszne chlebki - placki kasztanowe.
Przepis na naleśniki kasztanowe znajdziecie tu a na placek kasztanowy tu

No i ten przedświąteczny indyk z kasztanami, po prostu nieziemsko smakowity. Jeszcze tam wrócimy. A póki co zabieram się za śledzie i życzę wszystkim Buon Natale! Świąt smacznych, rodzinnych i romantycznych.


Przedświąteczny indyk z kasztanami... mmm...
przepis na mojego świątecznego indyka z kasztanami znajdziecie tu


Buon Natale Slow! Auguri cari!

2 komentarze:

  1. Czytają tego bloga wyobrażam sobie jakbym była w Toskanii, najcudowniejszym dla mnie miejscu na Ziemi, pełnym piekna, uśmiechniętych, radosnych ludzi i smaków kuchni włoskiej. Dzieki Tobie, Ritko, miałam okazję zrobic naleśniki z mąki kasztanowej z dziemem z dzikiej pomarańczy. Wysmienite😊 Twraz mam zamiar wypróbować Twoj przepis na ten specjał😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło! Ach ta Toskania...Można by o niej pisać i pisać...

    OdpowiedzUsuń

01 09 10