poniedziałek, 22 września 2014

Słodkie pożegnanie lata



Deser malinowo-brzoskwiniowy z cynamonowym zawijasem 


Koniec, finito, the end.

Mglista, nostalgiczna niedziela w rytmach tanga, a zaraz potem deszczowy, poniedziałkowy poranek z dużą porcją kawy i muffinek z jabłkami. Wszystko po to, żeby jakoś wstać z łóżka i z niemrawym
uśmiechem wejść w pierwszy jesienny tydzień. Ostatnie gruszki „michałki”, ostatnie brzoskwinie i maliny, ot słodkie pożegnanie lata. Trochę retro, trochę melancholijnie i romantycznie jednocześnie…
Nic to jak mawiał pułkownik Wołodyjowski, nic to - ostatecznie czekają na nas jeszcze grzyby, świeże orzechy i pękate, kolorowe dynie, które oplotły już płot. A do tego świeża oliwa, kasztany a jak dobrze pójdzie to nawet i trufle! Może będzie jeszcze pięknie.
A dziś w ten ostatni letni wieczór oda do polskiego lata, czyli deser prosty i pyszny ze słodkimi brzoskwiniami i malinami. Zrobiłam go już rok temu, prawie w tym samym czasie z kiełkującą wtedy dopiero myślą o blogu. Blog powstał a deser nie ujrzał internetowego światła, a warto go zaprezentować - oto pomarańczowo - czerwony jak liście na gruszy w ogrodzie, deser na koniec.

Deser brzoskwiniowo - malinowy 

Składniki:
brzoskwinie obrane ze skórki, pokrojone
50 ml dobrego rumu (opcjonalnie) 
2 duże garście malin 
łyżeczka syropu klonowego/miodu 
250 g mascarpone 
2 łyżki cukru pudru ( najlepiej z cukru brązowego )
łyżeczka ekstraktu waniliowego bio 

Płat ciasta francuskiego na maśle
żółtko rozbełtane z odrobiną mleka 
brązowy cukier, cynamon 

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 220 C.
Ciasto francuskie kroimy na paski szerokości 2 cm.
Paski ciasta francuskiego smarujemy delikatnie jajkiem, sypiemy cukrem i cynamonem i zawijamy w śrubkę;)
Na koniec jeszcze raz smarujemy jajkiem, żeby się zarumieniły.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 15 min.


Mascarpone ubijam z cukrem pudrem.**

Brzoskwinie blendujemy z alkoholem i wlewamy do kieliszków.
Przekładamy kremem z mascarpone.
Maliny blendujemy z syropem klonowym i dodajemy do deseru. 
Na koniec dodajemy mascarpone i ostudzone słodkie paluszki z ciasta francuskiego.

** można dodać żółtko, masa będzie bardziej kremowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10