Deser malinowo-brzoskwiniowy z cynamonowym zawijasem |
Koniec, finito, the end.
Mglista, nostalgiczna niedziela w rytmach
tanga, a zaraz potem deszczowy, poniedziałkowy poranek z dużą porcją kawy i muffinek z jabłkami. Wszystko po
to, żeby jakoś wstać z łóżka i z
niemrawym
uśmiechem wejść w pierwszy jesienny tydzień. Ostatnie gruszki
„michałki”, ostatnie brzoskwinie i maliny, ot słodkie pożegnanie lata. Trochę
retro, trochę melancholijnie i romantycznie jednocześnie…
Nic to jak mawiał pułkownik Wołodyjowski,
nic to - ostatecznie czekają na nas jeszcze grzyby, świeże orzechy i pękate,
kolorowe dynie, które oplotły już płot. A do tego świeża oliwa, kasztany a jak
dobrze pójdzie to nawet i trufle! Może będzie jeszcze pięknie.
A dziś w ten ostatni letni wieczór oda do polskiego lata, czyli deser prosty i pyszny ze słodkimi brzoskwiniami i malinami. Zrobiłam go już rok temu, prawie w tym
samym czasie z kiełkującą wtedy dopiero myślą o blogu. Blog powstał a deser nie
ujrzał internetowego światła, a warto go zaprezentować - oto pomarańczowo - czerwony
jak liście na gruszy w ogrodzie, deser na koniec.
Deser brzoskwiniowo - malinowy
Składniki:
2 brzoskwinie obrane ze skórki, pokrojone
50 ml dobrego rumu (opcjonalnie)
2 duże garście malin
łyżeczka syropu klonowego/miodu
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru ( najlepiej z cukru brązowego )
łyżeczka ekstraktu waniliowego bio
Płat ciasta francuskiego na maśle
żółtko rozbełtane z odrobiną mleka
brązowy cukier, cynamon
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 220 C.
Ciasto francuskie kroimy na paski szerokości 2 cm.
Paski ciasta francuskiego smarujemy delikatnie jajkiem, sypiemy cukrem i cynamonem i zawijamy w śrubkę;)
Na koniec jeszcze raz smarujemy jajkiem, żeby się zarumieniły.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 15 min.
Mascarpone ubijam z cukrem pudrem.**
Brzoskwinie blendujemy z alkoholem i wlewamy do kieliszków.
Przekładamy kremem z mascarpone.
Maliny blendujemy z syropem klonowym i dodajemy do deseru.
Na koniec dodajemy mascarpone i ostudzone słodkie paluszki z ciasta francuskiego.
** można dodać żółtko, masa będzie bardziej kremowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz