sobota, 11 października 2014

Jesienne Pizza Party

Jesienne Pizza Party

Za oknem prawdziwa złota jesień, temperatura nawet powyżej 20 stopni, słonecznie, co najwyżej lekkie zachmurzenia, a więc idealne warunki na spacery, biwaki, pikniki i biesiady w ogrodach. Wykorzystajmy te ostatnie dni ciepła i zaprośmy na weekendowy obiad w ogródku z jesienną pizzą z chrupiącym jarmużem albo prawdziwkami!






Pizza z chrupiącym jarmużem i jajkiem

Malownicza jesień zawitała i nad Wisłę, a może to cały czas trwa lato, tylko w wersji "babie" albo "indiańskie" Co prawda ta druga opcja teoretycznie powinna pojawić się już po odczuwalnej zmianie sezonu, przeszywającym chłodzie, a nawet szronie - "indian summer" idealnie jednak pasuje do obecnej aury.





Mazowiecki krajobraz jest teraz jak fotografia z kartki pocztowej, którą dostałam kiedyś z Kanady. Jaskrawe barwy jesiennego listowia zmieniają nawet znane dobrze leśne zakątki i jeziora w filmową scenerię, a słońce nadaje temu wszystkiemu wyjątkową atmosferę. Lubię ten wielobarwny plastyczny okres bardziej niż wiosnę, może dlatego, że ciepła jesienna fala towarzyszyła nam podczas przemierzania gór i prerii Nowej Zelandii czy różnych tajemniczych zakamarków Australii. Indian summer to dla mnie pstrokate lasy, ponczo, grzyby, zupa dyniowa, wędrówki po odludnych szlakach górskich, biwaki, ogniska, i rustykalne gotowanie w naturze. I te warzywa!



Dynia, jarmuż, koper włoski, kalarepka, rokitnik, papryczka....nie tylko smakują ale i pięknie wyglądają!


Zakończyliśmy wprawdzie sezon grillowy, ale to nie znaczy wcale, że nie można rozpalić ogniska i zjeść obiadu na zewnątrz: w taką październikową ciepłą aurę można zorganizować przecież niepowtarzalną imprezę! Przyrządzić grzane wino, upiec nad ogniem kawałki dyni, paprykę czy nawet bakłażana w folii, z którego potem można wyczarować pastę baba ghanoush! Do tego sałatka z jarmużu  czy rukoli, a na deser, nad ogniskiem, można zrobić sławne s'mors, słodkości z pieczonymi piankami marshmallows, rozpływającą się czekoladą ściśnięte w dwóch kawałkach herbatnika.

Można też przyrządzić jesienną pizzę - niektórzy naprawdę robią ją na grillu, np. w USA opublikowano całą książkę kulinarną z przepisami na taką właśnie odmianę (pizza on the grill). Kolejną ciekawą opcją jest też piec chlebowy. Na nasze potrzeby wystarczy jednak zrobić ją w piekarniku, ale schrupać wśród tej niesamowitej kolorowej i słonecznej jesieni!

A jaka to jesienna pizza? Z jarmużem i z prawdziwkami na ten przykład!




Podstawowe ciasto na pizze
(na dwie porcje):

- 3/4 szklanki letniej wody,

- 7g drożdży w proszku,

- 1/2 łyżeczki cukru,

- 350 g mąki plus trochę do podsypania,

- łyżeczka soli.

W szklance, w letniej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i zostawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy zaczyn drożdży, sól i wyrabiamy szybko ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut, by podrosło. Jeżeli nie będzie rosnąć, możemy wstawić miskę do piekarnika w temperaturze 30 stopni.

Sos pomidorowy:

- 5 pomidorów obranych ze skórki, pokrojonych na kawałki z wyjętymi gniazdami nasiennymi (lub puszka pomodori pelati),

- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,

- tymianek, bazylia,

- liść laurowy,

- sól, pieprz,

- oliwa.
W rondelku na rozgrzaną oliwę (około 150 ml) na dużym ogniu wrzucamy pomidory i przyprawy, czosnek, solimy, pieprzymy, smażymy, aż pomidory się rozpadną (około 10 minut). W trakcie gotowania można dodać odrobinę wrzącej wody, gdyby sos był za gęsty. Nie zapomnijmy wyjąć z sosu liść laurowy.


Pizza z jarmużem i jajkiem:

- porcja ciasta na pizzę,

- około 250 ml sosu pomidorowego,

- duża garść liści jarmużu, umytego i osuszonego, z wyciętą łodygą,

- 4 jajka,

- sól, pieprz,

- starty parmezan,

- oliwa z oliwek.


Pizza serowa z prawdziwkami i tymiankiem 

Pizza serowa z prawdziwkami:

- porcja ciasta na pizzę,

- około 250 ml sosu pomidorowego,

- ser mozzarella pocięty na plastry,

- 3 prawdziwki pocięte na kawałki i sparzone wrzątkiem,

- 100 g sera pecorino startego,

- 100 g startego parmezanu,

- szalotka pokrojona w piórka (opcjonalnie),

- duża garść świeżego tymianku,

- sól, pieprz,

- oliwa z oliwek,


- garść rukoli.

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Wyrośnięte ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na dwa płaskie okręgi, smarujemy wierzch sosem pomidorowym. Na jednej pizzy układamy jarmuż. Robimy cztery dziurki i wbijamy w nie delikatnie jajka. Solimy, pieprzymy, sypiemy serem i kropimy oliwą. Na drugiej pizzy układamy mozzarellę i kawałki prawdziwków, szalotkę, sypiemy serami i tymiankiem, kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

Na gotowej pizzy z prawdziwkami układamy rukolę. 

Smacznego!


Polish Indian Summer

najlepszy nożyk di pizzy ever;)!  Dzięki E&P!


Indian Summer
po polsku
Czyż nie jest pięknie?


Jarmuż prezentuję się pięknie o każdej porze roku 










Jesiennie 
Kasztanowe gnocchi
Dyniowe latte
Boccaccio i dyniowe gnocchi
Dżem jabłkowo-waniliowy mojej mamy
Korzenne muffiny dyniowe z orzechami i polewą o smaku waniliowego latte
Rydze! Makaron i pierś z kaczki! (Gazeta Wyborcza)
Orecchiette z orzechowym pesto
Farro: antyczne ziarno wraca do gry
Szakszuka - zdrowe izraelskie śniadanie na weekend
Pancakes z papierówek
Tabucchi, jalapeno i ciasto marchewkowe
Brunch w Sydney
Deser malinowo-brzoskwiniowy

Jarmuż 
Risotto z czerwonym winem i jarmużem
Sałatka z jarmużu z Białego Domu

Krajobrazy 
Nowa Zelandia i obiad hobbita 
Mroźne krajobrazy i risotto i jarmużem
Halloween w Honolulu
Brunch w Sydney

Włoskie inspiracje
Smak świata
Kasztanowe gnocchi
Makaron ladacznicy przed półmaratonem (Gazeta Wyborcza)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10