wtorek, 11 listopada 2014

Polska panna (cotta) na dzień Niepodległości

Panna (cotta) w biało - czerwonych barwach 

Panna cotta z malinami


Z ziemi włoskiej do polskiej: biało czerwona panna cotta na Święto Niepodległości.

Panna cotta to włoski deser i jedno z najprostszych i najlepszych dań na świecie!
Panna, to po włosku śmietana, a cotta znaczy ugotowana, nie trudno się więc domyśleć że ten deser z grubsza rzecz biorąc jest niczym innym jak ugotowaną śmietanką. W podstawowej wersji dodaje się jeszcze laskę wanilii (którą tak na marginesie do Europy sprowadzono już w 1520 roku!) i cukier lub miód oraz substancję zagęszczającą – żelatynę lub roślinny agar. Wersji tego smakołyku jest wiele: od czekoladowej po bezową, z dodatkiem likierów lub przypraw, jednym słowem można modyfikować ten deser w zależności od gustu i dostępnych składników.

Tę „pannę” polewa się najczęściej karmelem, sosem czekoladowym lub musem owocowym - na przykład z malin. Malinowa polewa na białym deserze tworzy nasze narodowe barwy, a jako że robiona jest z polskiej śmietany i równie polskich malin można ją uznać za patriotyczny i idealny na dzisiejsze święto smakołyk! Niezależnie od preferencji partyjnych. 

Panna cotta z malinami 

Składniki:

800 ml śmietanki 30%**
100 ml mleka
laska wanilii 
3 łyżki brązowego cukru/ syropu z agawy/ miodu/ syropu klonowego
15 g żelatyny rozpuszczonej w szklance ciepłej wody 
(lub 4 g agar - agar)

Wykonanie: 

Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, przecinamy laskę wanilii wzdłuż na pół i ostrzem noża wyjmujemy ziarenka. Ziarenka i laskę oraz cukier wrzucamy do mleka, podgrzewamy przez 10 min, cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę, mieszamy chwilę zdejmujemy  z ognia tuż przed zagotowaniem. Wyjmujemy laskę wanilii i przelewamy w 8 foremek lub małych miseczek. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 3h godziny.
Brzegi odsuwamy nożykiem, foremki wsadzamy do ciepłej wody, poruszając trochę masą  przekładamy do góry nogami na talerz. Polewamy sosem malinowym.

Kiedy panna cotta chłodzi się w lodówce robimy mus malinowy.

Błyskawiczny mus malinowy 

- 200 g malin
- 2 łyżki syropu klonowego 

Maliny miksujemy, dodajemy syrop klonowy, mieszamy.

Brzegi odsuwamy nożykiem, foremki wsadzamy do ciepłej wody na chwilę poruszając trochę masą,  przekładamy do góry nogami na talerzyk i delikatnie wyjmujemy. Polewamy sosem malinowym.

** Jeżeli chcemy przyrządzić wersję light deseru zastąpmy połowę śmietanki mlekiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10